Trendul de pe Tik Tok care a luat cu asalt internetul. Influencerii susțin că te ajută să slăbești și să scapi de stres

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
trendul foto:freepik
trendul foto:freepik

Trendul de pe Tik Tok care a luat cu asalt internetul. Influencerii susțin că te ajută să slăbești și să scapi de stres. Ce spun specialiștii în sănătate.

Trendul de aplicare a uleiului în zona buricului (cunoscut și sub numele de "navel pulling" sau "navel oiling"), care implică aplicarea uleiului în jurul buricului și abdomenului, a adunat peste 11,5 milioane de vizualizări pe TikTok.
Protagoniștii susțin că aplicarea uleiului în această zonă poate îmbunătăți multe probleme de sănătate, precum și pierderea în greutate și reducerea stresului. Experții spun că nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații.

Vezi și: Paprika sau boia de ardei, beneficii uimitoare. Sănătatea inimii tale este asigurată cu o lingură de boia

În schimb, ei recomandă să se apeleze la metode dovedite, cum ar fi consumul mai puțin de alimente procesate și exercițiile regulate, ca modalități de a-ți îmbunătăți sănătatea generală.

Practica nu este ceva nou. De fapt, se bazează pe metodele ayurvedice, un sistem medical istoric din India care implică aplicarea diferitelor tipuri de uleiuri - cum ar fi uleiul de ricin, mentă și ghimbir - pe buric și în zona abdomenului.

Cu toate acestea, a devenit recent popular pe TikTok, cu hashtag-ul navel oiling adunând peste 11,5 milioane de vizualizări, potrivit Healthline.

Pe măsură ce navel oiling a crescut în popularitate, au crescut și afirmațiile discutabile despre sănătate, cu utilizatori de pe rețelele sociale sugerând că poate trata totul, de la hernii și chisturi până la fibroide și endometrioză.

În unele cazuri, influencerii discută despre presupusele beneficii ale acestor produse, îndemnând urmăritorii să le cumpere produsele.

Beneficiile pentru sănătate ale acestui obicei sunt exagerate. "Sugestia că uleiul poate vindeca aceste probleme este iresponsabilă și dăunătoare pentru persoanele care suferă, deoarece nu există dovezi științifice care să sugereze că poate face asta", spune dr. Sarah Jenkins, medic specialist în sănătatea femeilor, pentru Healthline.

Ea spune că multe dintre afirmațiile despre navel oiling se concentrează pe problemele de sănătate, care sunt extrem de complexe și necesită intervenții dovedite științific.

"Buricul este practic o cicatrice care rămâne după ce cordonul ombilical - care furniza fătului oxigen și nutrienți - a fost tăiat", explică ea.

"Acesta conține vase de sânge, iar cordonul ombilical este de obicei format dintr-o venă și două artere. Cu toate acestea, acest lucru nu este echivalent cu cele 70.000 de vene reclamate."

Cu alte cuvinte, nu există nimic care să sugereze că aplicarea uleiului în această zonă poate influența alte zone ale corpului.

Poate navel oiling să te ajute să slăbești, așa cum se susține în mediul online? Nu te baza pe asta.

Nu există studii care să susțină legătura dintre navel oiling și pierderea în greutate, dar există multe care confirmă legătura dintre un deficit caloric și pierderea în greutate. O revizuire publicată în Journal of Obesity and Metabolic Syndrome în 2020 a identificat un deficit caloric ca fiind cel mai important factor în pierderea în greutate.

Cu toate acestea, mulți alți factori joacă un rol crucial, motiv pentru care pierderea în greutate necesită strategii individualizate pentru cele mai bune rezultate. "Cu toate acestea, dacă cineva este stresat în mod cronic, este posibil ca prin eliberarea hormonului de stres, cortizol, reglarea zahărului din sânge să fie afectată. Acest lucru poate duce la depozitarea crescută a grăsimii în corp, în special în regiunea abdominală", explică ea.

Poate navel oiling să ajute la reducerea stresului?

Așa cum sugerează McCauley, singurul domeniu în care navel oiling poate fi benefic este pentru sănătatea mintală.

Pentru unele persoane, alocarea unor momente din zi pentru a masa cu atenție uleiul pentru a intra piele poate ajuta la reducerea stresului.

"Știința susține ideea că reducerea nivelurilor de stres este importantă pentru sănătatea generală, datorită hormonilor de stres care pot fi eliberați, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care au efecte pe termen lung asupra părților corpului și nivelurilor de hormoni", explică McCauley. "Prin urmare, nu m-ar mira dacă o activitate relaxantă cum ar fi navel pulling-ul ar ajuta la reducerea nivelurilor de stres ca parte a unei abordări holistice a bunăstării, și, prin urmare, ar avea un efect pozitiv asupra stării tale generale."

Strategiile de sănătate dovedite sunt mai eficiente

Poate fi ușor să devii victimă a unor afirmații despre sănătate pe internet, dar ambii experți recomandă să te bazezi pe metodele dovedite atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății și stării tale de bine. Jenkins spune că nu există absolut nicio așa-zisă "terapie miraculoasă" și că afirmațiile potrivit cărora navel pulling-ul poate îmbunătăți o varietate de probleme de sănătate sunt iresponsabile și nejustificate.

În schimb, ea crede că există multe de spus despre beneficiile unei diete bune, bazată pe alimente neprocesate, a obținerii de exerciții regulate, reducerea consumului de alcool și îmbunătățirea managementului stresului.

Fii atent la afirmațiile despre sănătate pe care le găsești pe rețelele sociale

Vezi și: 6 cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le ai în casă. Care este ceaiul pentru colesterol și ce să îți prepari când ești răcit

Navel oiling-ul este puțin probabil să-ți facă vreun rău, dar în afara efectului calmant, este și mai puțin probabil să-ți facă bine stării tale generale de sănătate. În plus, este important să fii atent la afirmațiile despre sănătate pe care le găsești pe rețelele sociale.

"Țineți minte, influencerii care promovează astfel de trenduri pot avea stimulente financiare, iar a te baza pe influenceri pentru informații credibile despre sănătate nu ar trebui să fie prima și singura ta sursă", subliniază McCauley.

Consultați întotdeauna medicul specialist înainte de a începe vreun obicei sau de a consuma vreun aliment sau băutură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel