6 cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le ai în casă. Care este ceaiul pentru colesterol și ce să îți prepari când ești răcit

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
6 cele mai bune foto:freepik@wavebreakmedia
6 cele mai bune foto:freepik@wavebreakmedia

6 cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le ai în casă. De la răceli, până la colesterol și metabolism, trebuie să ai aceste ceaiuri în gospodăria ta.

6 cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le ai în casă. Ceaiul este a doua băutură consumată cel mai frecvent în lume (după apă), conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Cu aceste statistici impresionante, nu este de mirare că apar mereu noi mărci și amestecuri de ceai pe rafturile magazinelor. O simplă căutare pe internet pentru 'tipuri de ceai' ne oferă o selecție impresionantă de peste 20 de opțiuni, iar asta fără a include multitudinea de arome diferite.

Vezi și: Paprika sau boia de ardei, beneficii uimitoare. Sănătatea inimii tale este asigurată cu o lingură de boia

În timp ce magnitudinea opțiunilor de ceai poate fi copleșitoare, vestea bună este că multe studii sugerează că ceaiul este o băutură în general sănătoasă - mai ales dacă îl folosești pentru a înlocui băuturile zaharoase sau pentru a combate pofta de mâncare din timpul nopții. Dar unele beneficii publicitare nu ar trebui luare foarte în serios. Mulți cred că ceaiul verde te poate ajuta să slăbești sau să reduci nivelul de stres, însă ambele afirmații sunt ușor exagerate. Niciun ceai nu va reduce singur circumferința taliei (deși există unele dovezi pentru beneficiile sale de accelerare a metabolismului), iar efectele liniștitoare au fost observate doar în cazul ceaiului verde fără cofeină, conform NBC News.

Cel mai bun ceai pentru o energie sporită: yerba mate

Cel mai consumat ceai din Argentina, yerba mate își face loc în toată lumea. Realizat din frunzele arborelui argentinian yerba mate, acest ceai este consumat de secole în America de Sud. Frunzele sunt bogate în tanini, ceea ce conferă ceaiului un gust ușor amar și pământesc. Conține mai multă cofeină decât aproape orice alt ceai. Pentru cei care vor să renunțe la cafea, dar totuși vor să simtă efectul cofeinei, yerba mate ar putea fi o alternativă bună.

Cel mai bun ceai pentru când ești bolnav: ceaiul de ghimbir

Dacă te simți obosit și ai dureri și frisoane care însoțesc majoritatea formelor de boală, alege o ceașcă de ceai de ghimbir. Cele mai multe ceaiuri de ghimbir disponibile comercial sunt un amestec de ceai herbal fără cofeină cu extract de ghimbir sau poți lăsa ghimbirul la infuzat în apă fierbinte, dacă dorești să îl faci tu.

Cel mai bun ceai după o sesiune de antrenament de dimineață: matcha

Ceaiul poate să nu fie pe lista ta de băuturi post-antrenament, dar unele sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva inflamației. Matcha este un ceai verde obținut din frunzele întregi de ceai măcinate amestecate cu apă pentru a face un ceai preparat. Singur, matcha are un gust foarte pământos, care necesită obișnuință. Deoarece este preparat cu frunzele întregi ale plantei de ceai, matcha conține mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde tradițional. De asemenea, conține un compus numit ECGC, care poate contribui la oxidarea grăsimilor în timpul exercițiilor fizice, conform unor cercetări incipiente. 

Cel mai bun ceai de băut înainte de culcare: ceaiul de mușețel

Cunoscut ca fiind cel mai relaxant ceai, mușețelul este un ceai herbal fără cofeină, preparat din frunzele florii de mușețel. Cu un gust ușor, ușor dulce și floral, este o băutură caldă reconfortantă, sigură să te liniștească înainte de culcare. Mușețelul este de mult timp considerat a avea un efect sedativ, iar cercetările recente oferă unele dovezi pentru această afirmație. Mai exact, consumul de ceai de mușețel a fost demonstrat că ameliorează problemele de somn la femeile care au născut recent și la adulții în vârstă.

Cel mai bun ceai pentru metabolism: ceaiul verde

Ceaiul verde a fost lăudat ca fiind ceaiul care accelerează metabolismul. O meta-analiză sugerează că consumul de ceai verde, în plus față de o reducere a caloriilor, poate duce la pierderea în greutate. Așa cum se întâmplă și cu matcha, această descompunere a grăsimilor poate fi atribuită compusului EGCG. Aici e trucul - suplimentarea cu 250 de miligrame de EGCG (sau aproximativ cantitatea din 3 cești de ceai verde) va arde în jur de 100 de calorii. Deci, pentru cei care beau o ceașcă de ceai verde pe zi, probabil că ardeți doar în plus cu 30 de calorii. 

Cel mai bun ceai pentru colesterol: ceaiul negru

Niciun ceai nu va reduce miraculos colesterolul în timp ce mănânci burgeri și cartofi prăjiți, dar ceaiul negru în combinație cu o dietă sănătoasă poate ajuta! Acest ceai de zi cu zi este bogat în antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli, iar o mulțime de cercetări sugerează că consumul său zilnic poate fi benefic pentru inimă. De fapt, o revizuire din Jurnalul European de Nutriție Clinică afirmă că consumul a mai mult de trei cești de ceai negru pe zi este asociat cu un risc redus de boală coronariană. Încă o meta-analiză a examinat cincisprezece studii controlate randomizate și a constatat că consumul de ceai negru pare să reducă colesterolul LDL nociv ("rău") la adulții sănătoși. O revizuire recentă sugerează, de asemenea, că ceaiul negru poate reduce, de asemenea, colesterolul LDL la cei cu un risc mai mare de boală cardiovasculară. 

Vezi și: Cum să îți găsești terapeutul potrivit. Gândește-te la obiectivele tale dinainte. 6 sfaturi de care să ții cont

Ce să știe un nutriționistCeaiul oferă o gamă largă de opțiuni și beneficii pentru sănătate, începând de la energie și până la reducerea colesterolului. Cu toate acestea, e important să fii conștient de conținutul de cofeină și zahăr adăugat atunci când alegi un anumit tip de ceai. Fiecare sortiment are caracteristicile sale și poate fi ales pentru nevoile și preferințele tale individuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel