EXCLUSIV Trichineloza, cum știi dacă te-ai infectat. La ce să ai grijă când mănânci carne de porc. Dorobăț: Atacă la nivel cerebral
Trichineloza este o boală parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic în care se găsesc larvele parazitului numit Trichinella, un tip de vierme rotund....
Trichineloza este un tip de infecție cu viermi rotunzi. Acești paraziți, viermi rotunzi (trichinella), folosesc un corp gazdă pentru a trăi și a se reproduce. Acești paraziți infectează animale precum urșii, moluștele, vulpile, mistreții și porcii domestici. Puteți contracta infecția consumând carne crudă sau insuficient preparată.
Când oamenii mănâncă carne crudă sau insuficient gătită care conține larve de trichinella, larvele cresc în viermi adulți în intestinul subțire. Acest lucru durează câteva săptămâni. Viermii adulți produc larve care călătoresc prin sânge în diferite părți ale corpului. Apoi se îngroapă în țesutul muscular. Trichineloza este cea mai răspândită în zonele rurale din întreaga lume.
Trichineloza, ce este
Semnele și simptomele infecției cu trichineloză și cât de severă este infecția pot varia. Acest lucru depinde de numărul de larve consumate în carnea infectată.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce este trichineloza și la ce trebuie să fim atenți în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, când în tradiția românească se practică tăierea porcului în gospodărie.
”Trichinella spiralis este un vierme, ca să vorbim pe înțelesul tuturor. Se poate lua din carne de porc sau vânat care nu este preparată suficient termic. Este bine ca în această perioadă când toată lumea se pregătește de sărbătorile de iarnă, să verifice temeinic carnea de porc. Carnea trebuie verificată la veterinar pentru a vedea dacă nu este purtătoare a acestei infecții.
Pentru o mai mare siguranță carnea trebuie să fie preparată termic. Am avut cazuri de trichineloză după ce au consumat cârnați din carne de vânat care nu a fost preparată termic, ci doar afumată”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, pentru DC Medical.
Vezi și: Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului. Coliță: Am răspuns cu un foarte frumos "Prezent"
Trichineloza, simptome
Cazurile ușoare de trichineloză - cele cu doar un număr mic de paraziți în corpul dumneavoastră - nu pot provoca semne sau simptome. Simptomele se pot dezvolta cu infestare moderată sau grea. Aceste simptome se agravează uneori pe măsură ce larvele de viermi rotunzi (trichinella) călătoresc prin corpul tău.
”Boala nu se manifestă imediat pentru că perioada de incubație este destul de lungă. Este destul de greu de evidențiat o posibilă sursă de infecție.
În perioada care urmează sărbătorilor de iarnă dacă apar dureri musculare, dacă apare o afecțiune cardiac care nu are o altă justificare iar în cazurile grave afecțiuni neurologice pentru că trichineloza atacă la nivel cerebral, în acel moment trebuie să ne gândim dacă nu cumva în perioada sărbătorilor dacă nu am consumat carne de porc care nu a fost verificată sau carne care nu a fost destul de bine pregătită din punct de vedere termic. În acest mod se poate pune și diagnosticul și ca urmare și tratamentul”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Vezi și: Cu ce pot fi înlocuite dulciurile lui Moș Nicolae
Trichineloza, semne și simptome inițiale
Simptomele digestive pot începe la 1 până la 2 zile după infecție. În această etapă, este posibil să apară:
- Diaree
- Dureri de stomac (abdominale)
- Oboseală severă și slăbiciune (oboseală)
- Greață și vărsături
Trichineloza, semne și simptome ulterioare
La aproximativ o săptămână după infecție, viermii adulți de sex feminin produc larve. Larvele trec prin peretele intestinului și intră în fluxul sanguin, Ei călătoresc în jurul corpului și se îngroapă în țesutul muscular. Aici, fiecare larvă se încolăcește și formează un chist în jurul său. Larvele pot trăi luni până la ani în interiorul țesutului muscular.
Simptomele cauzate de invazia țesutului muscular încep de obicei la 2 până la 8 săptămâni după infecție și includ:
- Febră mare și frisoane
- Dureri musculare și sensibilitate
- Dureri articulare
- Umflarea pleoapelor sau a feței
- Slăbiciune
- Cefalee
- Sensibilitatea la lumină
- Ochi roz (conjunctivită)
- Mâncărimi, piele iritată, notează Mayo Clinic
Trichineloza, factori de risc
- gătirea insuficientă a cărnii
- consumul de carne de vânat sau de carne care nu a fost supusă analizelor obligatorii pentru comercializare
Trichineloza, prevenție
Trichineloza prezintă un risc alimentar pentru oameni, din cauza numărului mare de specii, condițiilor favorabile de dezvoltare a parazitului, slabei specificități a gazdei și complexității ciclului epidemiologic.
Boala poate fi prevenită eficient prin aplicarea măsurilor de profilaxie domestice (consumul cărnii după o prealabilă tratare termică) și a sănătății publice (controlul sanitar al cărnii de porc prin examenul digestiei artificiale (și trichineloscopic, în cazul țării noastre, datorită sistemului non-profesional de creștere a suinelor în gospodăriile populației); prevenirea infestării porcilor prin deratizări, în vederea distrugerii șobolanilor), potrivit ANSVSA.
Trichineloza, complicații
În urma evoluției bolii,pot avea loc complicații neurologice: polinevrite, meningită, encefalită, pareze focale sau difuze, delirium și psihoză.
Alte complicații sunt cele cardio-vasculare manifestate ca: miocardite, insuficiențe cardiace congestive, tromboze. Infestările cu Trichinella spirallis produc, de regulă, incidente alimentare, iar nu crize, având în vedere că infestările cu acest parazit se produc sporadic, probabilitatea infestării în masă fiind foarte scăzută.
Severitatea clinică a anumitor forme de boală (modificări neurologice și cardiace), riscul letal al bolii și obiceiurile alimentare ale populației explică importanța cunoașterii acestei parazitoze, a impactului acesteia asupra sănătății publice, precum și necesitatea instituirii de măsuri urgente privind controlul bolii, mai notează ANSVSA.
Vezi și: Împodobitul bradului de Crăciun, efecte surprinzătoare asupra sănătății
Trichineloza, teste pentru depistarea infecției
Pentru toate suinele și cabalinele sacrificate, indiferent de sistemul de creștere, este obligatorie prelevarea de probe și testarea în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2015/1375, în laboratoarele naționale acreditate și autorizate în acest scop, în laboratoarele abatoarelor.
Testarea poate fi efectuata și în cabinetele medicilor veterinari de liberă practică concesionari și îm CSVSO, în cazul porcilor din exploatațiile non-profesionale destinați consumului propriu.
Conform programului național strategic anual, și la cererea proprietarului se prelevează probe de către medicii veterinari oficiali sau medicii veterinari de liberă practică organizaţi conform legii și se efectuează examinarea pentru detecţia chisturilor şi larvelor de Trichinella spirallis prin trichineloscopie directă, pentru suinele provenite din exploataţiile nonprofesionale destinate consumului familial, precum şi pentru porcii mistreţi vânaţi, destinaţi numai consumului propriu al vânătorului. Evident, proprietarii și vânătorii pot opta și pentru examenul prin digestie artificială.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
EXCLUSIV Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
EXCLUSIV Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
EXCLUSIV Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
EXCLUSIV Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
