Trigliceridele, colesterolul și ce ne pot face ele. Detalii despre analize

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Analize  FOTO: pexels.com
Analize FOTO: pexels.com

Când ne facem analize ne gândim că doar colesterolul „rău” LDL este periculos, ignorând de obicei trigliceridele. Dar și acestea ne pot da boli de inimă. Iată explicațiile:

Medicii văd mulți pacienți care suferă de foame în zilele noastre, și asta nu e pentru că oamenii nu ar avea ce să mănânce. Ci pentru că înainte de consultații sau analize, pacienții nu mănâncă timp de 9-12 ore, pentru că este singura modalitate de a obține un profil precis al lipidelor, testul de sânge care generează măsurători ale colesterolului total, colesterolului HDL „bun" și al trigliceridelor.

Colesterolul, bun sau rău, plus trigliceridele

Profilurile lipidice au devenit din ce în ce mai populare din cauza accentului pus pe scăderea colesterolului LDL „rău", iar nivelul LDL poate fi calculat dintr-un profil lipidic, arată experții de la Harvard Health Publishing.

Medicii au înțeles deja colesterolul HDL. Concentrațiile ridicate sunt mai bune decât cele scăzute. Un HDL mediu sau mai mare este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă. Nivelurile de 40 și inferioare (50 pentru femei, deoarece nivelurile lor HDL tind să fie puțin mai ridicate, în medie) pot însemna că aveți un risc mai mare de boală de inimă, în funcție de nivelul LDL.

Până de curând, trigliceridele nu primeau așa mare atenție, precum colesterolul, atunci când se vorbea de riscul de boli cardiovasculare. Nu este nicio îndoială că niveluri extrem de ridicate (1000 mg / dl sau mai mult) dau mari probleme și pot duce la pancreatită acută. Dar cum rămâne cu tratarea unor niveluri mai scăzute de trigliceride? Dovezi recente sugerează că trebuie să vă străduiți să reduceți nivelurile trigliceridelor, acestea fiind mai mari decât în mod normal, mai ales dacă aveți boli de inimă sau aveți alți factori de risc, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau faptul că fumați.

Nivelurile trigliceridelor:

Normal: mai puțin de 150*

Aproape ridicat: 150-199

Ridicat: 200-499

Foarte ridicat: 500 sau peste

*Toate valorile sunt în miligrame per decilitru

Sursa: Programul Educațional Național american de Colesterol

Un semn al sindromului metabolic

Persoanele cu sindrom metabolic au o probabilitate de câteva ori mai mare de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral - AVC. Riscul apariției în cele din urmă a diabetului este chiar mai mare.

Un sindrom este, prin definiție, un grup de semne și simptome care apar împreună datorită unei stări care stă la bază. Pentru sindromul metabolic, grupul include obezitatea abdominală (măsurată în talie), tensiunea arterială crescută, nivelul ridicat de zahăr în sânge, colesterolul HDL scăzut - și, da, nivelurile ridicate ale trigliceridelor.

Cum medicii au început să ia mai serios în considerare sindromul metabolic, au început să acorde o mai mare atenție nivelului trigliceridelor ca unul dintre semnele sale.

Trigliceridele pot fi singure „vinovate"

HDL și trigliceridele sunt legate în mod metabolic și sunt adesea invers proporționale: în timp ce trigliceridele cresc, colesterolul HDL coboară - și invers. Dar asta nu este întotdeauna așa. Oamenii pot avea trigliceridele ridicate „izolat" fără nivel scăzut de HDL, iar cercetările arată că trigliceridele ridicate reprezintă un factor de risc independent pentru boala cardiovasculară, indiferent de colesterolul HDL.

Cum scazi trigliceridele

Medicii de la Harvard spun că mulți dintre pașii pe care trebuie să îi faceți pentru a reduce trigliceridele sunt aceleași pe care ar trebui să îi luați în considerare pentru a vă proteja inima și sănătatea, în general.

Dacă sunteți supraponderal, slăbiți câteva kilograme. Faceți exerciții fizice regulat (aerobicul crește ritmul cardiac). Limitați grăsimile saturate din carne și din produsele lactate din alimentație. Scădeți consumul de alcool, chiar și un pahar poate să ducă la creșterea nivelului trigliceridelor. Și dieta? Consumul ridicat de carbohidrați /scăzut în grăsimi va crește trigliceridele și va scădea nivelul colesterolului „bun" HDL.

Dacă luați statine pentru scăderea colesterolul „rău" LDL, un beneficiu colateral poate fi scăderea nivelului trigliceridelor. În funcție de doză, statinele pot scădea trigliceridele cu 20% -40%.

Grasimile omega-3 din uleiul de pește sunt o altă opțiune pentru scăderea trigliceridelor. Pentru un nivel foarte ridicat al trigliceridelor, medicul dumneavoastră poate prescrie o doză mai mare de omega-3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel