Tromboliza, intervenția care salvează VIAȚA pacienților cu AVC. Dr Renică Diaconescu, despre cum se face

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Accident vascular cerebral
Accident vascular cerebral

Dr Renică Diaconescu, medic primar neurolog, șef de secție la Spitalul Județean Slatina și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat, a explicat cum se face tromboliza, intervenția care salvează viața pacienților cu AVC la DC Medical. 

Intervenția salvatoare pentru pacienții care fac accident vascular cerebral (AVC) este tromboliza, singura procedură care, în primele ore de la producerea AVC-ului le dă pacienților șansa de a recupera mare parte din funcțiile creierului pe care altfel le-ar pierde. În România, tromboliză se face din 2015, întâi ca program pilot în 8 centre, apoi extins în 42 de spitale, de la sfârșitul anului trecut. 

„Tromboliza înseamnă administrarea unei substanțe care are efectul de a topi acel cheag de sânge ce astupă vasul ce conduce circulația spre creier. El poate să fie mai mic, pe o arteră mai mică sau mai mare pe o arteră mai mare. Consecința unei astfel de obstrucții, de ischemii cum îi spunem noi, este că zona respectivă, nemaiavând alimentare cu sânge, care înseamnă oxigen și energie, moare! Murind o parte din creier înseamnă că acea corespondență a organismului, zona condusă de acea parte a creierului moare și ea. Așa se ajunge la paralizie, tulburare de vorbire, sau afazie cum îi spunem noi, tulburări de vedere și toate consecințele care decurg din această afecțiune. Tromboliza dizolvă acel cheag, ca să se reia circulația”, a explicat, EXCLUSIV la DC MEDICAL, dr Renică Diaconescu. 

Dacă tromboliza este aplicată conform protocolului în maximum 4,5 ore de la producerea accidentului vascular cerebral, șansele de recuperare sunt infinit mai mari, spune neurologul. 

„Cu cât tromboliza se efectuează mai repede de la debutul accidentului vascular cerebral, cu atât se recuperează mai mult din aceste funcții. Noi spunem că timpul înseamnă creier! Din momentul în care apar simptomele, patru ore și jumătate maximum până la tromboliză, dar din experiența mea ce depășește tri ore și jumătate - patru ore, nu mai are un efect salutar. Salvezi viața pacientului, dar nu mai poți să recuperezi foarte mult din creier”, a continuat medicul. 

Cum funcționează sistemul de urgență în cazul particular al pacienților cu AVC, care sunt simptomele acestei afecțiuni și ce trebuie neapărat să îi spui dispecerei de la 112 ca să știe că e vorba de un pacient cu accident vascular cerebral, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel