Tromboza venoasă profundă, boala care te poate ucide. Dr. Rodica Niculescu: Duce la ruperea unui vas de sânge. Determină AVC, infarct miocardic, tromboembolism pulmonar

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
tromboza venoasa profunda - FOTO: Freepik@Stockbusters
tromboza venoasa profunda - FOTO: Freepik@Stockbusters

Boala gravă care se manifestă prin umflarea picioarelor poate duce la deces. Poate provoca stop cardiac, AVC sau infarct.

Tromboza venoasă profundă apare atunci când un cheag de sânge denumit tromb se formează în una sau mai multe dintre venele profunde din corp, de obicei în picioare. Tromboza venoasă profundă poate cauza durere sau umflare la nivelul piciorului. Uneori nu există simptome evidente.

Tromboza venoasă profundă poate fi gravă deoarece cheagurile de sânge din vene se pot desprinde. Cheagurile pot apoi călători prin fluxul sanguin și se pot bloca în plămâni, blocând fluxul sanguin ducând la embolie pulmonară. Atunci când trombovenoza profundă și embolia pulmonară apar împreună, este numită tromboembolism venos. 

Tromboza venoasă profundă, complicații

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care sunt complicațiile trombozei venoase profunde.

"Tromboza venoasă profundă este una din bolile care pot conduce la complicații vitale prin tromboembolismul pulmonar și, din nefericire, acest lucru se poate întâmpla brusc și repede. De aceea, pacienții care au dureri la nivelul membrelor inferioare, cu roșeață, cu edem, creșterea în diametru a coapsei, aceasta are riscul cel mai mare, se asociază, de fapt, cu o tromboză venoasă profundă care poate conduce la ruperea unui cheag de sânge.

Ajunge în inimă și din inimă în artera pulmonară. De aici se ajunge la stop cardiorespirator și deces. Dacă nu este într-un mediu medical, pacientul nu prea are șanse.

Pacienții care au aceste suferințe se adresează, de urgență, spitalelor și sunt preluați pentru tratament continuu cu anticoagulant, dar și celelalte medicamente asociate",  a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Tromboza venoasă profundă - FOTO: Freepik@azatjan

Tromboza venoasă profundă, asociată cu foramen ovale duce la AVC sau infarct

Tromboza venoasă profundă asociată cu un foramen oval permeabil poate crește riscul de accident vascular cerebral sau infarct. Foramenul oval permeabil este o afecțiune în care există o mică deschidere între cele două camere superioare ale inimii, cunoscute sub numele de atrii.

Această deschidere poate permite cheagurilor de sânge să treacă din partea dreaptă a inimii în partea stângă și apoi să ajungă în creier, provocând un AVC sau un infarct cerebral.

"Dacă un pacient asociază persistență de foramen ovale, adică o comunicare între atriul drept și atriul stâng, atunci bucățica de tromb poate ajunge în sistemul arterial și poate să determine un accident vascular cerebral, un infarct miocardic, o ocluzie arterială",  a mai subliniat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel