Tromboza venoasă profundă, diagnostic. Dr. Rodica Niculescu: Vedem nivelul la care s-a produs ocluzia

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
tromboza venoasa profunda - FOTO: Freepik
tromboza venoasa profunda - FOTO: Freepik

Tromboza venoasă profundă poate fi diagnosticată prin mai multe modalități. 

Diagnosticul trombozei venoase profunde implică de obicei o combinație de istoric medical, examinare fizică și teste imagistice. De asemenea, medicul va verifica picioarele pentru umflături, sensibilitate sau schimbări în culoarea pielii.

Tromboza venoasă profundă, diagnostic

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care este, de fapt, diagnosticul trombozei venoase profunde.

"Dincolo de aspectul clinic, de anamneza pacientului, primul lucru este un eco-Doppler venos care pune imediat diagnosticul de ocluzie. Odată cu acest lucru vom ști și nivelul la care s-a produs ocluzia sau tromboza respectivă, dacă e completă sau incompletă.

Cel mai bine și documentat pentru o intervenție este angio-CT intravenos. Această investigație ne spune etajul la care se află suferința și există asociat și un factor de risc mai puțin cunoscut, ceea ce numește un sindrom May-Thurner, care este, de fapt, o fibroză stenozantă la nivelul venei comune iliace stângi care se produce prin artera iliacă comună stângă care ajunge să fie suprapusă cu vena și prin pulsațiile aortei determină o fibroză la nivelul venei care dezvoltă o stenoză.

Odată asociată această stenoză, tromboza conduce către ocluzie. De aceea, atunci când facem o tromboaspirație se dovedește a fi acest sindrom May-Thurner trebuie să facem o dilatare cu balon și să montăm stenturi pentru a fi închisă calea venoasă",  a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Tromboza venoasă profundă - FOTO: Freepik

Ce este sindromul May-Thurner

Sindromul May-Thurner este o afecțiune care afectează fluxul sanguin. Apare atunci când artera iliacă dreaptă, care transportă sânge către piciorul drept, apasă pe vena iliacă stângă, care transportă sânge de la piciorul stâng către inimă. Unele persoane nu prezintă simptome ale sindromului May-Thurner. Altele dezvoltă tromboză venoasă profundă sau cheaguri de sânge în picioare.

Sindromul May-Thurner face mai dificilă circulația sângelui înapoi spre inimă. În schimb, acesta se poate acumula în picioare și poate evolua în tromboză venoasă profundă. Tromboza venoasă profundă apare atunci când se formează un cheag de sânge în venele profunde ale piciorului.

Simptomele trombozei venoase profunde pot include:

- Piele decolorată pe picior.

- Vene umflate, mărite pe picior.

- Durere, pulsație sau sensibilitate în picior.

- Umflare și senzație de greutate în picior.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel