Tuberculoza: un pacient poate îmbolnăvi alte 10-15 persoane. Ce prevede un proiect de lege

Steluța Indrei |
Data publicării:
Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar

„Tuberculoza poate fi o problemă pentru fiecare dintre noi. O persoană bolnavă poate transmite boala la 10-15 persoane. România este pe primul loc la incidența tuberculozei în UE”, semnalează dr. Tudor Ciuhodaru, inițiatorul unui proiect de lege privind prevenirea și combaterea tuberculozei. Actul normativ a fost adoptat de Comisia de Sănătate și urmează să intre pe ordinea de zi a Camerei deputaților.

Proiectul de lege privind combaterea tuberculozei „vine cu soluții pentru rezolvarea celor două bariere majore - economică și educațională - ce limitează accesibilitatea multor pacienți la tratament”, precizează dr. Tudor Ciuhodaru.

Inițiatorul arată că acest proiect legislativ are ca obiective:

- Reducerea riscului de infectare cu tuberculoză, care există în cazul tuturor celor care intră în contact cu persoane bolnave.

- Reducerea numărului de cazuri noi de tuberculoză.

- Accesul tuturor pacienților la cel mai bun tratament.

Tuberculoză, proiect de lege

„Concret proiectul prevede:

- Educație pentru sănătate cu privire la riscul de îmbolnăvire, cale transmitere, măsurile de prevenție necesare, cunoașterea primelor simptome și semne, precum și a serviciilor disponibile pentru tratarea acestei patologii.

- Măsuri de prevenție în toate unitățile de învățământ.

- Controale periodice în populația generală și screening pentru grupurile de risc.

- Măsuri de intervenție rapidă în momentul apariției unui focar de tuberculoză.

- Accesibilitate directă și rapidă (fără bilet de trimitere!!!) a tuturor pacienților.

- Tratamentul este gratuit (medicamentele sunt asigurate prin farmacii cu circuit închis), inclusiv pentru eventualele reacții adverse.

- Pacientul beneficiază și de servicii de asistență și consiliere psiho-socială.

- Cei nedeplasabili vor beneficia de administrarea tratamentului la domiciliu.

- În vederea asigurării disponibilității la tratament pe durata tratamentului în ambulator beneficiază și de o indemnizație de hrană!!! Trebuie să respecte corect și complet tratamentul, fără întrerupere, tratamentul prescris.

- Cei declarați vindecați benefiază de informare și consiliere gratuită pentru prevenirea recidivei”, transmite dr. Ciuhodaru.

Despre tuberculoză, rețineți!

O persoană bolnavă poate transmite boala la 10-15 persoane în decursul unui an. Cei mai afectați sunt bărbații de 20-54 ani, dar și femeile de 20-34 de ani sunt afectate. 

În fiecare an, în lume sunt raportate 6,3 milioane de cazuri noi de tuberculoză. Cel mai rapid declin se înregistrează în Europa (4,6 % scădere anuală).

Cu toate acestea, România este țara aflată pe primul loc la incidența tuberculozei în UE, cu o incidență de cinci ori peste media europeană. România „oferă” 1 din 5 din cazurile de tuberculoză întâlnite în Uniunea Europeană, deși avem doar 4% din populația UE, precizează dr. Ciuhodaru.

Amploarea tuberculozei are determinism socio-economic în România, spre deosebire de alte țări din UE, unde migrația și HIV/SIDA sunt pe primele locuri. Și repartizarea națională a acestor cazuri reflectă situația socială și economică. Pe „podium” este Bucureștiul, din cauza aglomerației urbane și traficului din alte regiuni, urmat de Dolj și Iași, unde anul acesta doar până în septembrie s-au înregistrat 540 de cazuri noi. Sunt predispuse la această boală populațiile din mediul rural. Dacă în 1990 cele mai multe cazuri erau întâlnite la oraş, acum ponderea cazurilor noi a ajuns să fie mai mare la sat.

Tratamentul tuberculozei poate costa și peste 100.000 de lei, precizează dr. Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel