Tulburare bipolară - o boală psihică mult mai periculoasă decât se știa

Sănătatea mintală
Sănătatea mintală

Schimbările emoționale extreme care sunt însoțite de niveluri de energie fluctuante sunt simptomele distinctive ale unei boli mintale grave, cunoscută sub numele de “tulburare bipolară”.

Deși este perfect normal ca o persoană să experimenteze sentimente de fericire și singurătate din când în când, există cazuri în care aceste schimbări de stare devin atât de extreme încât fac dificil traiul zilnic.

Lăsată netratată, tulburarea bipolară poate avea un impact semnificativ asupra diferitelor aspecte ale vieții, inclusiv a carierei, a relațiilor și a performanțelor academice. În unele cazuri, suferinzii pot chiar să se sinucidă. Pentru a înțelege mai bine tulburarea bipolară, să discutăm mai întâi elementele de bază despre sănătatea mintală și bolile mintale.

O scurtă prezentare a sănătății mintale și a bolilor mintale

Sănătatea mintală se referă la bunăstarea emoțională, psihologică și socială. Aceasta afectează în esență modul în care faci alegeri, iti traiesti viata, faci față stresului și iti desfășori activitățile. Există mulți factori care pot afecta sănătatea mintală, inclusiv traumă, abuz, istoric familial, gene etc.

Problemele de sănătate mintală sunt mai frecvente decât te-ai putea aștepta

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, 19% dintre adulții din SUA suferă de o formă de boală mintală și 1 din 24 de adulți este diagnosticat cu o stare mentală gravă, cum ar fi tulburarea bipolară.

Alte categorii de boli mintale includ:

• Tulburări de anxietate, cum ar fi anxietatea generalizată și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)

• Tulburări psihotice, cum ar fi schizofrenia

• Tulburări de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă (TOC) și tulburarea de personalitate antisocială

• Controlul impulsurilor și tulburările de dependență, cum ar fi kleptomania, dependența de droguri și jocurile de noroc compulsive

• Tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia, bulimia

Prevalența tulburării bipolare: Cât de mulți oameni sunt împovărați de această boală?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tulburarea de personalitate bipolară afectează în jur de 60 de milioane de oameni în întreaga lume. Institutul Național de Sănătate Mintală raportează, de asemenea, aproximativ 4,4 % dintre adulții americani au suferit de tulburare bipolară la un moment dat în viața lor, iar 82,9% dintre aceste cazuri sunt considerate grave.

Deși tulburarea bipolară poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex, rasă și clasă socială, statisticile arată că este mai frecventă la femei decât la bărbați, cu un raport de aproximativ 3 la 2.9. Vârsta medie de debut este, de asemenea, de 25 de ani, aceasta poate apărea mai târziu în viață sau în copilărie.

În ciuda prevalenței tulburărilor bipolare, există încă numeroase concepții greșite și stigmatizare în jurul acestei probleme de sănătate mintală, ceea ce face mai greu pentru suferinzi să-și revină.

Tulburarea bipolară - ereditară?

Dacă ai o rudă de gradul întâi care este diagnosticată cu tulburare bipolară, atunci ar trebui să știi că ai un risc mai mare de a dezvolta această problemă de sănătate mintală, deoarece ea tinde să se desfășoare în familie.

Cu toate acestea, doar pentru că ai predispoziția genetică pentru tulburarea bipolară nu înseamnă neapărat că o vei dezvolta automat. Deși nu există nici o modalitate definitivă de a preveni tulburarea bipolară, există încă o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni sau cel puțin a întârzia debutul acesteia.

Posibilele declanșatoare ale episoadelor de tulburare bipolară

Debutul tulburării bipolare este legat de declanșatoarele de mediu, circumstanțiale și stilul de viață. Identificarea și prevenirea acestor factori înainte de timp te poate ajuta să reduci impactul acestora asupra sănătății tale mintale.

• Evenimente majore - indiferent dacă sunt bune sau rele, pot declanșa apariția tulburărilor bipolare din cauza stresului pe care îl implică. Unele dintre evenimentele de viață stresante care duc la schimbări de dispoziție incontrolabile includ pierderea unui iubit, căsătoria, nașterea unui copil sau schimbarea locului de muncă

Relații dificile - problemele legate de relații, cum ar fi divorțul și membrii familiei și prietenii care nu te sustin, pot determina nivele extreme de stres și declanșează manie sau depresie.

• Abuzul de droguri și alcool - Abuzul de substanțe apare de obicei împreună cu tulburarea bipolară, deoarece unii pacienți încearcă să se "vindece" cu medicamente și alcool.

• Reacții medicamentoase adverse - Unele dintre medicamentele care pot declanșa episoade depresive includ interferon-alfa, corticosteroizi și digitalis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel