Tulburarea bipolară, asociată cu calitatea de lider? Ce spun specialiștii

Angela Sabău |
Data publicării:
Sănătatea mintală
Sănătatea mintală

Tulburarea bipolară pare să fie asociată cu o calitate destul de rară la oameni. Potrivit unui studiu, se pare că tulburarea este comună marilor lideri ai lumii, artiști, scriitori, politicieni.

Persoanele cu tulburare bipolară, denumite anterior boala depresivă maniacală, au mai multe șanse ca ceilalți să dețină abilități de lideri superioare la o vârstă fragedă. Același lucru este valabil și pentru frații lor, iar mai târziu, frații de viață sunt suprareprezentați în roluri profesionale de conducere, mai ales în politică. Acest lucru a fost demonstrat într-o nouă teză de doctorat de la Karolinska Institutet.

Este o idee învechită că politicienii, artiștii și scriitorii cunoscuți, sunt afectați de boli mintale mai des decât alții. Asociația a fost descrisă încă de la început de Aristotel, iar mai mulți lideri istorici, dintre care Winston Churchill, Abraham Lincoln și Napoleon Bonaparte, se crede că au suferit o tulburare bipolară.

Dar din punct de vedere științific, nu a fost suficient investigat. "Ideea mea este că pot exista anumite trăsături care ar putea da naștere unor calități de lider și creativitate, pe de o parte, dar tulburare bipolară pe de altă parte. Dacă ar fi adevărat, este posibil ca asemenea trăsături să fie prezente și în frații acestor persoane și am vrut să testăm această teorie empiric", spune Simon Kyaga, consultant senior în psihiatrie, care și-a susținut recent teza de doctorat la Department of Medical Epidemiology and Biostatistics.

Studii extensive de înregistrare

În teza sa, el prezintă câteva studii aprofundate. Unul dintre aceste studii include aproape 70.000 de persoane cu tulburare bipolară și toți frații lor. Fiecare persoană a fost asociată cu până la zece subiecți de control (pentru comparație) din populația generală. Datele privind abilitățile de conducere din evidențele militare suedeze au fost comparate cu informații profesionale din alte înregistrări publice și a rezultat un puzzle foarte mare. Acest lucru a arătat, la rândul său, că persoanele cu tulburare bipolară, care nu au suferit de alte afecțiuni cum ar fi anxietatea sau abuzul de substanțe, aveau mai multe șanse să dețină abilități de leadership superioare.

Același lucru era valabil și pentru frații lor, dar într-o măsură mai mică. Cu toate acestea, mai târziu în viață, persoanele cu tulburare bipolară nu au fost găsite în roluri profesionale de conducere. Frații lor, pe de altă parte, erau; au fost suprareprezentați în poziții de conducere, în special în rolurile politice de luare a deciziilor. Pentru aceste roluri, frații persoanelor cu tulburare bipolară, care nu aveau afecțiuni asociate, au fost cu aproximativ 85% mai frecvenți în comparație cu grupul de control.

„Aceste rezultate pot fi citite ca suport al potențialului persoanelor cu tulburare bipolară fără afecțiuni conexe, care ar trebui să fie protejate și utilizate. Dacă persoana dezvoltă tulburare bipolară, acest potențial de conducere pare să fie lăsat nefolosit", spune Simon Kyaga.

Într-un studiu anterior, care face parte și din teză, el a arătat că tulburarea bipolară este mai frecventă la persoanele cu profesii artistice sau științifice, cum ar fi dansatori, cercetători, fotografi și scriitori. Rudele lor ar fi, de asemenea, în profesii creative într-un grad mai mare decât altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel