EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson au descoperit că o tulpină specifică de Helicobacter pylori este puternic corelată cu cancerul de stomac. Studiul lor pilot, publicat...
În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Zhengzhou, echipa de la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson a efectuat teste pe 49 de pacienți cu endoscopie la stomac și probe de scaun, în căutarea lui Helicobacter pylori cu o variantă a genei cagA, cunoscută ca EPIYA D. Ei au descoperit 91% dintre pacienți Tulpina EPIYA D au avut, de asemenea, cancer.
De ce prevalența e mai mare în anumite zone
„Știam că bacteria H. pylori are o corelație puternică cu cancerul de stomac, dar a fost dificil să se precizeze de ce anumiți pacienți, mai ales în zone cum ar fi Asia de Nord-Est, sunt mai susceptibili la această formă de cancer”, a declarat Dr. Nina Salama, autor principal al studiului și membru al departamentelor de biologie umană și de științe ale sănătății publice de la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson.
„Cu toate că au un caracter preliminar, aceste rezultate ar putea fi primul pas în identificarea celor mai înalte grupuri de risc și de îmbunătățire a planurilor de screening și de tratament", a arătat cercetătorul.
H. pylori este o bacterie în formă de spirală care crește în stratul de mucus care acoperă interiorul stomacului uman și provoacă ulcer. Mai mult de 50% din populația lumii se crede că are boala infecțioasă, care este cauza principală identificată a cancerului de stomac. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de stomac a fost a patra dintre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer în 2015, ucidând peste 750.000 de persoane la nivel global.
Provoacă 20% din cancerele de stomac, la nivel mondial
„Din păcate, infecțiile ca H. pylori, direct sau indirect, provoacă până la 20% din cazurile de cancer la nivel mondial", a adăugat Salama.
„Dar, faptul că știm cauza ne dă un obiectiv clar de a dezvolta vaccinuri pentru prevenire sau instrumente pentru a recunoațte mai bine riscul", a arătat specialistul citat de sciencedaily.com.
Echipa de cercetători recunoaște numărul mic de participanți la studiu și limitările concluziilor care pot fi trase, dar speră ca, în continuare, alături de colegii de la Zhengzhou, să dezvolte un studiu mai mare.
Studiul integral, publicat în 12 septembrie 2018, poate fi consultat pe pagina revistei Plos One.
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
 Helicobacter pylori se ascunde în peretele stomacului, pe care îl străpunge
        Helicobacter pylori se ascunde în peretele stomacului, pe care îl străpunge