Tusea cronică, simptome, cauze și tratament. Care este legătura cu bolile de inimă sau refluxul gastroesofagian

Monika Baciu |
Data publicării:
tusea cronica - FOTO: Freepik@stoccking
tusea cronica - FOTO: Freepik@stoccking

Tusea cronică este o tuse care durează opt săptămâni sau mai mult la adulți sau patru săptămâni la copii.

Tusea cronică este mai mult decât o simplă neplăcere. O tuse cronică vă poate întrerupe somnul și vă poate lăsa să vă simțiți epuizat. Cazurile severe de tuse cronică pot provoca vărsături, amețeli și chiar fracturi ale coastelor.

Deși uneori poate fi dificil de identificat problema care declanșează o tuse cronică, cele mai frecvente cauze sunt consumul de tutun, scurgerea postnasală, astmul și refluxul acid. Din fericire, tusea cronică dispare de obicei odată ce problema de bază este tratată.

Tusea cronică, simptome

O tuse cronică poate apărea cu alte semne și simptome, care pot include:

- Un nas care curge sau înfundat

- O senzație de lichid care se scurge în partea din spate a gâtului (picurare postnasală)

- Clătirea frecventă a gâtului și dureri de gât

- Răgușeală

- Respirație șuierătoare și dificultăți de respirație

- Arsuri la stomac sau un gust acru în gură

- În cazuri rare, tuse cu sânge, notează Mayo Clinic.

Mergeți la medic dacă aveți o tuse care persistă săptămâni întregi, în special una care aduce spută sau sânge, vă tulbură somnul sau vă afectează școala sau munca.

Vezi și: Băuturile care te pot ucide. Ce se întâmplă în organism când le consumi. Semnele la care să fii atent

Tusea cronică, cauze

O tuse ocazională este normală - ajută la eliminarea iritanților și a secrețiilor din plămâni și previne infecțiile. Cu toate acestea, o tuse care persistă săptămâni întregi este, de obicei, rezultatul unei probleme medicale. În multe cazuri, sunt implicate mai multe cauze.

Următoarele cauze, singure sau în combinație, sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de tuse cronică:

Scurgerea postnasală. Atunci când nasul sau sinusurile produc mucus suplimentar, acesta se poate scurge în partea din spate a gâtului și poate declanșa reflexul de tuse. Această afecțiune se mai numește și sindromul de tuse a căilor respiratorii superioare.

Astmul. O tuse legată de astm poate apărea și dispărea în funcție de anotimpuri, poate apărea după o infecție a tractului respirator superior sau se poate agrava atunci când sunteți expus la aer rece sau la anumite substanțe chimice sau parfumuri. Într-un tip de astm (astm cu variantă de tuse), tusea este principalul simptom.

Boala de reflux gastroesofagian (GERD). În această afecțiune frecventă, acidul gastric se întoarce în tubul care face legătura între stomac și gât (esofag). Iritația constantă poate duce la tuse cronică. Tusea, la rândul ei, agravează GERD - un cerc vicios.

Infecții. O tuse poate persista mult timp după ce alte simptome de pneumonie, gripă, răceală sau altă infecție a tractului respirator superior au dispărut. O cauză frecventă, dar insuficient recunoscută, a unei tuse cronice la adulți este tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse convulsivă.

Tusea cronică poate apărea, de asemenea, în cazul infecțiilor fungice ale plămânilor, al infecției cu tuberculoză (TBC) sau al infecției pulmonare cu organisme micobacteriene non-tuberculoase.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). BPOC, o boală pulmonară inflamatorie cronică care cauzează obstrucția fluxului de aer din plămâni, include bronșita cronică și emfizemul. Bronșita cronică poate provoca o tuse care aduce spută colorată. Emfizemul provoacă dificultăți de respirație și deteriorează sacii de aer din plămâni (alveolele). Majoritatea persoanelor cu BPOC sunt fumători actuali sau foști fumători.

Medicamente pentru tensiune arterială. Se știe că inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), care sunt prescrise în mod obișnuit pentru hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă, provoacă tuse cronică la unele persoane.

Vezi și: Cancer agresiv și fără simptome, depistat în stadiul 4. Povestea bărbatului care a trecut prin chinuri groaznice timp de doi ani

Mai rar, tusea cronică poate fi cauzată de:

- Aspirație (alimente la adulți; corpuri străine la copii)

- Bronșiectazia (căi respiratorii deteriorate, dilatate)

- Bronșiolită (inflamație a căilor respiratorii foarte mici ale plămânilor)

- Fibroză chistică

- Reflux laringofaringian (acidul gastric urcă în gât)

- Cancer pulmonar

- Bronșită eozinofilică neasmatică (inflamație a căilor respiratorii care nu este cauzată de astm)

- Sarcoidoză (colecții de celule inflamatorii în diferite părți ale corpului, cel mai frecvent în plămâni)

- Fibroza pulmonară idiopatică (cicatrizare cronică a plămânilor din cauza unei cauze necunoscute)

- Bronșită eozinofilică neasmatică (inflamație a căilor respiratorii care nu este cauzată de astm)

Vezi și: Motivul pentru care fracturile de bazin nu pot fi tratate la spitalele mici. Ovidiu Alexa: Sângerează. Amenință viața pacientului

Tusea cronică, diagnostic

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical și va efectua un examen fizic. Un istoric medical și un examen fizic amănunțit pot oferi indicii importante despre o tuse cronică. De asemenea, medicul dumneavoastră poate comanda teste pentru a căuta cauza tusei cronice.

Cu toate acestea, mulți medici aleg să înceapă tratamentul pentru una dintre cauzele comune ale tusei cronice, mai degrabă decât să ordoneze teste costisitoare. Totuși, dacă tratamentul nu funcționează, este posibil să vă supuneți unor teste pentru cauze mai puțin frecvente.

- Teste de imagistică

- Radiografii

- Tomografie computerizată (CT)

- Teste de laborator

- Testele de microscop

Tusea cronică, diagnostic

Determinarea cauzei tusei cronice este crucială pentru un tratament eficient. În multe cazuri, mai mult de o afecțiune de bază poate fi cauza tusei cronice.

Dacă în prezent fumați, medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre disponibilitatea de a renunța la fumat și vă va oferi asistență pentru a atinge acest obiectiv.

Dacă luați un medicament inhibitor ACE, medicul dumneavoastră vă poate schimba cu un alt medicament care nu are tusea ca efect secundar.

Medicamentele utilizate pentru tratarea tusei cronice pot include:

- Antihistaminice, corticosteroizi și decongestionante. Aceste medicamente sunt tratamentul standard pentru alergii și picurare postnasală.

- Medicamente inhalate pentru astm. Cele mai eficiente tratamente pentru tusea legată de astm sunt corticosteroizii și bronhodilatatoarele, care reduc inflamația și deschid căile respiratorii.

- Antibiotice. Dacă o infecție bacteriană, fungică sau micobacteriană vă provoacă tusea cronică, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a trata infecția.

- Blocanți de aciditate. Atunci când modificările stilului de viață nu au grijă de refluxul acid, puteți fi tratat cu medicamente care blochează producția de acid. Unii oameni au nevoie de intervenție chirurgicală pentru a rezolva problema.

- Supresoare de tuse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel