Ucigașul tăcut: boala pe care jumătate dintre pacienți nici nu știu că o au

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof.dr. Dragoș Vinereanu. Foto: Arhiva DC Medical
Prof.dr. Dragoș Vinereanu. Foto: Arhiva DC Medical

Medicul Dragoș Vinereanu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre boala pe care jumătate dintre pacienți nici nu ști că o au, motiv pentru care este supranumită „ucigașul tăcut”. 

Medicul Dragoș Vinereanu a participat la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre importanța conștientizării pericolului pe care îl presupune hipertensiunea, afecțiune de care jumătate dinte pacienți nici nu știu că suferă. Mai mult, dintre cei care știu, jumătate nu sunt tratați, iar dintre cei care sunt cu tratament, puțini iau tratamentul corect.

„Hipertensiunea, noi o numim ucigașul tăcut, fiindcă într-adevăr ucide și reprezintă una din principalele cauze de mortalitate mortalitate cardiovasculară din țara noastră.

Pe de altă parte, e tăcut, pentru că nu simți; hipertensiunea nu doare. Povestea că mă doare capul, că amețesc, că am țiuituri în urechi sau musculițe în fața ochilor, da, e adevărată, dar la tensiuni foarte, foarte mari, când deja e un pic târziu și când complicațiile hipertensiunii pe inimă, creier, rinichi au apărut”, spune Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog.

„Așa că, depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este esențială, de aceea am debutat o campanie în urmă cu un an și jumătate și o continuăm - să-ți măsori tensiunea arterială, este foarte important, fiindcă în momentul ăsta dacă mergi pe stradă, unul din doi oameni peste 50 de ani este hipertensiv. Problema e că nu știe că e hipertensiv, și chiar dacă știe, doar jumătate sunt tratați. Și chiar dacă sunt tratați, doar jumătate sunt tratați corect. Așa că, până la urmă, chiar e o problemă majoră de sănătate publică și este foarte important ca oamenii să știe și să-și măsoare singuri tensiunea arterială”, a subliniat medicul Dragoș Vinereanu.

Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel