Ucis de cancer în 24 de ore de la primirea diagnosticului. Medic: Oamenii mor dacă nu primesc tratament în câteva ore sau câteva zile. Crește rapid. Poate fi descoperit doar în stadii avansate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik
cancer - FOTO: Freepik

Un tânăr a murit de cancer la doar 24 de ore după ce a primit necruțătorul diagnostic. 

Un tânăr a murit de cancer la doar 24 de ore de la primirea diagnosticului.  O familie devastată spune că adolescentul lor ”sănătos și în formă” a murit de leucemie la doar o zi după ce a fost diagnosticat. 

Un băiat de 16 ani din Pennsylvania a murit la 24 de ore după ce a fost diagnosticat cu cancer. Multe dintre simptome sunt greu de depistat până când boala avansează în stadii avansate

O familie devastată a dezvăluit săptămâna aceasta că fiul lor adolescent și sportiv a murit de leucemie la doar 24 de ore după ce a fost diagnosticat - ceea ce i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă cancerul poate ucide într-o perioadă atât de scurtă.

Kyle Limper, în vârstă de 16 ani, a început să sufere de dureri de spate la începutul acestei luni, după ce a jucat baschet, dar în câteva zile s-a simțit atât de rău încât nu mai putea sta în picioare.

Familia sa a spus că nu au existat semne de avertizare mai devreme, dar când cancerul a fost în cele din urmă diagnosticat, organele sale începuseră deja să se oprească și a murit în câteva ore.

Dr. Arif Kamal, șeful responsabil pentru pacienți al Societății Americane de Cancer, a declarat că pacienții ar putea muri din cauza leucemiei chiar și în 24 de ore de la diagnosticare, deoarece cancerul crește rapid și poate fi descoperit doar în stadii avansate, când s-a răspândit. 

Vezi și: Boala care afectează inima și plămânii. Este descoperită târziu și nu se vindecă. Tratamentul doar ameliorează simptomele

De ce a fost diagnosticat târziu

Dr. Kamal a declarat că depistarea târzie a cancerului s-a datorat probabil unei combinații de simptome ratate și vitezei cu care a progresat cancerul.

”De obicei, pacienții se simt foarte obosiți, obosiți, dorm mult, pot pierde în greutate în mod neintenționat. Dar este posibil ca cineva să nu observe acest lucru, mai ales dacă este un atlet și este prins în ceva sau face ceva obositor”, a spus dr. Kamal, potrivit Daily Mail.

Nu a fost clar cât timp a avut pacientul cancerul înainte de apariția durerii de spate.

Dr. Kamal a declarat că în unele tipuri de leucemie - cum ar fi leucemia cronică - pacienții pot avea boala luni sau chiar ani de zile fără a avea simptome.

Vezi și: David Beckham, mărturisiri despre tulburarea sa: Știu, e ciudat. Trebuie să am totul în linie dreaptă

Dar în cazul LMA și LAL, simptomele apar de obicei în câteva săptămâni, deoarece celulele canceroase inițiale se divid rapid și se răspândesc în organism.

”Ceea ce am văzut este că cineva merge la un control medical și este bine. Dar în următoarea săptămână, nu se simt atât de bine și se întorc la spital, iar numărul de globule albe din sânge este foarte mare. Se pot produce aceste schimbări în câteva zile? Absolut.

Aș spune că nu ar fi surprinzător, din propria mea experiență, ca cineva care - să spunem cu o săptămână sau două în urmă - era bine și ar putea avea analize normale, semne vitale, ca lucrurile să se schimbe rapid în câteva zile”, a mai precizat dr. Kamal.

Vezi și: Ce conțin, de fapt, micii. Detaliul la care să te uiti înainte să îi mai mănânci. Popescu: Au suferit o transformare incredibilă

Schimbări ale analizelor de sânge

Numărul normal de celule albe din sânge este de la 4.500 la 11.000 pe microlitru de sânge. Dar atunci când pacienții au leucemie, aceasta poate crește chiar și în decurs de o săptămână la peste 200.000 de globule albe pe microlitru.

Întrebat despre modul în care pacientul ar fi putut să moară atât de repede după diagnosticare, el a spus că acest lucru se poate datora diagnosticului tardiv și oricărui tratament pe care l-a primit.

Diagnosticul tardiv ar fi însemnat că în organismul său exista deja un număr mare de globule albe canceroase, a spus el, care, probabil, împiedicau organele vitale - precum inima, ficatul, rinichii și plămânii - să funcționeze corect.

Medicii ar fi putut, de asemenea, să îi administreze chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase, a spus el, dar daunele rezultate ar fi putut pune prea multă presiune asupra organelor sale vitale.

”Leucemia este o urgență medicală și oamenii mor dacă nu primesc tratament în câteva ore sau câteva zile”, a mai precizat dr. Kamal.

Deși durerile de spate nu sunt un simptom tipic al cancerului, este posibil ca acest lucru să fi fost cauzat de globulele albe canceroase care formează o masă în apropierea nervilor sau articulațiilor din măduva spinării, declanșând simptomele. 

Vezi și: Curmalele, dulcele natural care previne constipația. Promovează sănătatea creierului

De asemenea, acestea se pot acumula în interiorul măduvei osoase, a spus el, determinând extinderea rapidă a dimensiunii acesteia și, de asemenea, exercitând presiune asupra nervilor din țesutul osos.  

Limper a murit pe 13 aprilie anul acesta, după ce organele sale au început să se oprească, a dezvăluit familia sa într-o postare de omagiere. Tânărul părea în formă și sănătos în prealabil și era un atlet pasionat care concura la fotbal american, lupte și atletism. 

Însă, după ce a jucat un meci de baschet în urmă cu câteva zile, a ieșit de pe teren spunând că îl doare spatele. Părinții săi l-au dus la Urgent Care din cadrul Spitalului Jefferson, Pennsylvania, dar după ce medicii nu au găsit nimic în neregulă, au spus familiei să revină peste câteva zile dacă durerea persistă.

”Mi-au spus că peste câteva zile, dacă nu se simte mai bine, să îl aduc înapoi. Ei bine, în câteva zile, nici măcar nu se mai putea ridica în picioare. Nici măcar nu se putea ridica din pat și a trebuit să-l ajut și să-l ridic în picioare, apoi a căzut din nou pe pat”, a spus tatăl său, Kyle, a  pentru FOX29.

L-au dus apoi la spitalul St Christopher din apropierea casei lor din Kensington, un cartier din capitala statului Philadelphia, unde medicii l-au diagnosticat cu leucemie și au spus că organele sale se opreau.

El a murit la spital la 24 de ore de la diagnostic, a declarat familia.

”Pur și simplu a venit și l-a luat în aceeași zi. S-a stins în pace și a fost înconjurat de oameni care îl susțineau și îl iubeau”, a mai mărturisit familia tânărului.

Vezi și: Plagiocefalia: cauze, simptome și tratament. Unul din doi copii suferă de sindromul capului turtit. Fizioterapeut, despre ținutul pe burtă: Favorizează mișcarea și dezvoltarea

Leucemia, simptome

Factorii care influențează rata de supraviețuire includ rapiditatea cu care este diagnosticat cancerul la pacienți. Deși rata de supraviețuire la cinci ani a multor tipuri de leucemie, de exemplu, este de peste 70%, simptomele pot reflecta alte afecțiuni sau pot fi ușor de trecut cu vederea. 

Societatea de Leucemie și Limfom enumeră simptomele comune ca fiind oboseală, dificultăți de respirație, ten palid, vânătăi ușoare, sângerări prelungite și pierdere sau creștere inexplicabilă în greutate. 

Acest lucru este valabil și pentru multe alte forme ale bolii. Semnele comune ale tuturor cancerelor, conform Societății Americane de Cancer, includ oboseala, pierderea sau creșterea inexplicabilă în greutate, lipsa poftei de mâncare, dureri de burtă, greață, umflături sau noduli în corp, dureri inexplicabile, sângerări neobișnuite și dureri de cap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel