UE cumpără vaccinuri pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie

UE - Foto: Freepick
UE - Foto: Freepick

Uniunea Europeană achiziționează vaccinuri pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie.

Uniunea Europeană este hotărâtă să demonstreze că a învățat lecțiile ultimei pandemii, când COVID-19 a făcut ravagii în întreaga lume, determinând țările să se străduiască să controleze răspândirea virusului prin restricții sociale severe. 

Astfel, Comisia Europeană a semnat un contract cu un grup de patru producători de vaccinuri pentru a rezerva capacități de producție de vaccinuri în cazul unor viitoare epidemii de boli.

Potrivit Politico.eu, acordul a fost semnat cu Pfizer, cu producătorii spanioli de vaccinuri HIPRA și CZ vaccines și cu compania olandeză Bilthoven Biologicals. Aceste companii farma acoperă o capacitate suficientă pentru 325 de milioane de doze de vaccin pe an, la un cost de 160 de milioane de euro pe an.

Contractul include o serie de tipuri diferite de vaccinuri: vaccinuri cu ARNm, care au fost lansate pentru prima dată în cadrul COVID-19, precum și vaccinuri pe bază de vectori virali și de proteine.

Contractul este deschis în ceea ce privește tipul de boli infecțioase împotriva cărora se protejează vaccinurile.

Mai mult, UE s-a aflat într-o cursă cu SUA, Marea Britanie și alte state membre pentru a obține doze de la un număr limitat de producători de vaccinuri, din cauza constrângerilor în materie de aprovizionare. Acordul încearcă să evite o situație similară, urmărind o distribuire rapidă a vaccinurilor în cazul unei viitoare situații de urgență. 

UE are acorduri similare pentru vaccinuri împotriva gripei aviare

 

În conformitate cu termenii contractului, UE rezervă și plătește pentru capacitatea de producție de vaccinuri de la companiile farmaceutice, care promit să livreze un anumit număr de doze dacă dezvoltă o injecție în caz de pandemie. De fapt, în condiții normale, blocul comunitar plătește pentru capacitatea de producție de vaccinuri neutilizată pentru a avea o asigurare în caz de urgență. 

Aranjamentul a fost intermediat în cadrul programului FAB al UE, gestionat de organismul de pregătire pentru pandemii al blocului, Autoritatea Europeană pentru Răspuns la Urgențe Sanitare. Acesta a fost lansat în aprilie 2021, când COVID-19 era încă considerat o urgență pandemică. Acesta este primul rezultat comercial al programului. 

UE are deja acorduri similare pentru a rezerva capacități pentru vaccinurile împotriva gripei aviare atât cu GlaxoSmithKline, cât și cu Seqirus. Boala infecțioasă, cunoscută și sub numele de gripă aviară, este considerată un candidat principal pentru următoarea pandemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel