Ulceratii diabet, branț care vindecă din mers
Cercetătorii au dezvoltat un branț care ar putea ajuta procesul de vindecare să fie mai portabil pentru 15% dintre pacienții cu ulcerații date de diabetul zaharat.
Diabetul poate duce la apariția de ulcerații pe care pacienții nu le simt și nici nu le observă până când nu ajung să sângereze și să se ifecteze. Și pentru că aceste ulcerații nu se pot vindeca de la sine, 14-24% dintre diabeticii din SUA, care ajung să le dezvolte, în final se aleg cu amputarea picioarelor, a degetelor sau a labei piciorului.
Cercetătorii de la Universitatea Purdue au dezvoltat un branț care ar putea ajuta procesul de vindecare pentru 15% dintre americani care dezvoltă ulcerații ca urmare a diabetului zaharat.
„Una dintre modalitățile de a vindeca aceste răni este să le dai oxigen", a spus Babak Ziaie, profesor de electrotehnică și informatică din cadrul Universității Purdue. „Am creat un sistem care eliberează treptat oxigenul pe parcursul zilei, astfel încât un pacient să poată avea mai multă mobilitate".
Când nu mai simți durerea, nu știi că te-ai rănit
Ulcerele diabetice, de obicei, sunt rezultatul faptului că nivelul de zahăr din sânge distruge nervii, ceea ce reduce sensibilitatea în picioare.
Fără capacitatea de a simți durerea, loviturile și umflăturile, acestea tind să treacă neobservate, iar țesutul pielii se descompune, formând ulcerații. Un nivel ridicat de zahăr în sânge, împreună cu pielea uscată, ca o consecință a diabetului zaharat, încetinesc procesul de vindecare a acestor ulcere.
„De obicei, tratăm ulcerațiile prin eliminarea țesutului devitalizat de pe suprafața plăgii și ajutând pacientul să găsească modalități de a nu pune greutatea pe piciorul afectat", a spus Desmond Bell, un podiatrist specialist în managementul ranilor și prevenirea amputării, de la Spitalul Memorial în Jacksonville, Florida, și fondatorul Fundației „Save a Leg, Save a Life" („Salvează un picior, Salvează o viață").
„Standardul pentru tratarea ulcerațiilor este să-i imobilizezi piciorul pacientului total într-un cadru, care asigură un mediu de protecție pentru membru. Dacă am putea testa cât de bine acest branț eliberează oxigen la locul rănii din interiorul cadrului, atunci ar putea fi un mod de a ajuta la procesul de vindecare", a spus el.
Cauciuc umplut cu silicon
Cercetătorii de la Purdue au folosit lasere pentru a forma dintr-un cauciuc pe baza de silicon respectivul branț, și apoi au creat rezervoare care eliberează oxigen doar pe acea parte a piciorului unde se află ulcerațiile.
„Siliconul este flexibil și are o bună permeabilitate la oxigen", a explicat Hongjie Jiang, cercetător postdoctoral în inginerie electrică și informatică. „Prelucrarea cu laser ne ajută să reglăm acea permeabilitate, ca ea să țintească doar locul rănii, care este hipoxic, în loc să otrăvim restul piciorului cu prea mult oxigen".
Potrivit simulărilor, branțul poate furniza oxigen cel puțin opt ore pe zi sub presiunea unei persoane care cântărește aproximativ 53-81 kilograme. Dar branțul poate fi personalizat pentru a fi adaptat în funcție de orice greutate, spun cercetătorii.
Pot fi personalizate ușor
Comercial, acest branț ar putea fi foarte ușor vândut. Pacientul care are prescripție medicală pentru așa ceva va comanda de pe site-ul producătorului, completând toate datele cerute (greutatea, zona afectată, dimensiunea ei și o poză a zonei afectate), iar producătorul i-ar trimite bolnavului un pachet de branțuri pre-umplute personalizate bazate pe acest „profil”.
„Asta ar fi o personalizare în masă la costuri reduse", a declarat Vaibhav Jain, un recent absolvent al programului de masterat în inginerie mecanică la Purdue și cercetător asociat în inginerie electrică și informatică.
Echipa a publicat lucrarea în numărul din septembrie al jurnalului Materials Research Society Communications, care aparține Cambridge Core, iar acum așteaptă aprobarea patentului pentru această invenție, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Purdue.
Lucrarea or poate fi găsită AICI.
Cum arată și cum funcționează brațul, explicații în VIDEO.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
