Ulceratii diabet, branț care vindecă din mers

Dana Lascu |
Data publicării:

Cercetătorii au dezvoltat un branț care ar putea ajuta procesul de vindecare să fie mai portabil pentru 15% dintre pacienții cu ulcerații date de diabetul zaharat.

Diabetul poate duce la apariția de ulcerații pe care pacienții nu le simt și nici nu le observă până când nu ajung să sângereze și să se ifecteze. Și pentru că aceste ulcerații nu se pot vindeca de la sine, 14-24% dintre diabeticii din SUA, care ajung să le dezvolte, în final se aleg cu amputarea picioarelor, a degetelor sau a labei piciorului.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue au dezvoltat un branț care ar putea ajuta procesul de vindecare pentru 15% dintre americani care dezvoltă ulcerații ca urmare a diabetului zaharat.

Una dintre modalitățile de a vindeca aceste răni este să le dai oxigen", a spus Babak Ziaie, profesor de electrotehnică și informatică din cadrul Universității Purdue. „Am creat un sistem care eliberează treptat oxigenul pe parcursul zilei, astfel încât un pacient să poată avea mai multă mobilitate".

Când nu mai simți durerea, nu știi că te-ai rănit

Ulcerele diabetice, de obicei, sunt rezultatul faptului că nivelul de zahăr din sânge distruge nervii, ceea ce reduce sensibilitatea în picioare.

Fără capacitatea de a simți durerea, loviturile și umflăturile, acestea tind să treacă neobservate, iar țesutul pielii se descompune, formând ulcerații. Un nivel ridicat de zahăr în sânge, împreună cu pielea uscată, ca o consecință a diabetului zaharat, încetinesc procesul de vindecare a acestor ulcere.

De obicei, tratăm ulcerațiile prin eliminarea țesutului devitalizat de pe suprafața plăgii și ajutând pacientul să găsească modalități de a nu pune greutatea pe piciorul afectat", a spus Desmond Bell, un podiatrist specialist în managementul ranilor și prevenirea amputării, de la Spitalul Memorial în Jacksonville, Florida, și fondatorul Fundației „Save a Leg, Save a Life" („Salvează un picior, Salvează o viață").

Standardul pentru tratarea ulcerațiilor este să-i imobilizezi piciorul pacientului total într-un cadru, care asigură un mediu de protecție pentru membru. Dacă am putea testa cât de bine acest branț eliberează oxigen la locul rănii din interiorul cadrului, atunci ar putea fi un mod de a ajuta la procesul de vindecare", a spus el.

Cauciuc umplut cu silicon

Cercetătorii de la Purdue au folosit lasere pentru a forma dintr-un cauciuc pe baza de silicon respectivul branț, și apoi au creat rezervoare care eliberează oxigen doar pe acea parte a piciorului unde se află ulcerațiile.

Siliconul este flexibil și are o bună permeabilitate la oxigen", a explicat Hongjie Jiang, cercetător postdoctoral în inginerie electrică și informatică. „Prelucrarea cu laser ne ajută să reglăm acea permeabilitate, ca ea să țintească doar locul rănii, care este hipoxic, în loc să otrăvim restul piciorului cu prea mult oxigen".

Potrivit simulărilor, branțul poate furniza oxigen cel puțin opt ore pe zi sub presiunea unei persoane care cântărește aproximativ 53-81 kilograme. Dar branțul poate fi personalizat pentru a fi adaptat în funcție de orice greutate, spun cercetătorii.

Pot fi personalizate ușor

Comercial, acest branț ar putea fi foarte ușor vândut. Pacientul care are prescripție medicală pentru așa ceva va comanda de pe site-ul producătorului, completând toate datele cerute (greutatea, zona afectată, dimensiunea ei și o poză a zonei afectate), iar producătorul i-ar trimite bolnavului un pachet de branțuri pre-umplute personalizate bazate pe acest „profil”.

Asta ar fi o personalizare în masă la costuri reduse", a declarat Vaibhav Jain, un recent absolvent al programului de masterat în inginerie mecanică la Purdue și cercetător asociat în inginerie electrică și informatică.

Echipa a publicat lucrarea în numărul din septembrie al jurnalului Materials Research Society Communications, care aparține Cambridge Core, iar acum așteaptă aprobarea patentului pentru această invenție, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Purdue.

Lucrarea or poate fi găsită AICI.

Cum arată și cum funcționează brațul, explicații în VIDEO. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel