Uleiul din semințe de in: 5 beneficii dovedite pentru sănătate și efectele sale adverse

Semințele de in și uleiul extras din ele aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Vie Studio, de la Pexels
Semințele de in și uleiul extras din ele aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Vie Studio, de la Pexels

Oamenii folosesc uleiul de in de mii de ani și se știe că acesta aduce o multe beneficii pentru sănătate. Mai multe studii arată exact care sunt acestea și cum trebuie folosit uleiul pentru maximizarea lor: 

Uleiul de semințe de in provine din semințe pe care producătorii le-au presat la rece pentru a extrage uleiul. Acest ulei conține un tip de acid gras omega-3, numit acid alfa-linolenic (ALA). Corpul folosește ALA din uleiul de in și îl transformă, în cantități mici, în alți acizi grași, incluzând acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). Acizii grași omega-3 sunt vitali pentru sănătatea fizică și mentală a unei persoane.

Iată care sunt beneficiile dovedite științific ale acestui tip de ulei: 

1) Reducerea colesterolului

Similar semințelor de in, uleiul de in poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. ALA din uleiul de in ar putea juca un rol în scăderea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău". Într-un mic studiu care a implicat 15 adulți, participanții au consumat fiecare seară, fie ulei de in sau de porumb o dată pe zi. Cercetătorii au măsurat, întâi, nivelurile de colesterol ale participanților la începutul studiului și, din nou, după 12 săptămâni. Cei care au consumat uleiul de porumb nu au avut nicio schimbare în nivelul de colesterol, în timp ce cei care au consumat uleiul de in au avut o scădere semnificativă a LDL.

2) Lupta împotriva cancerului

Uleiul din semințe de poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a se ajunge la o concluzie clară, unele studii pe animale sunt încurajatoare. Un studiu pe șoareci cu tumori pulmonare a constatat că cei care au consumat o dietă cu 10% de semințe de in, au avut mai puține tumori comparativ cu cei din grupul de control. Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectele semințlor de in și ale uleiului de în de alte tipuri de cancer. O revizuire a literaturii de specialitate arată că, în studiile pe animale, acidul gras din uleiul de in poate suprima dimensiunea și creșterea tumorilor mamare, precum și că poate promova moartea celulelor canceroase.

3) Tratamentul dermatitei atopice

Uleiul de in poate avea, de asemenea, beneficii pentru piele și păr, cum ar fi reducerea anumitor simptome ale dermatitei atopice. Dermatita atopică este un tip de eczemă, care este o afecțiune pe termen lung care provoacă înroșirea pielii și mâncărimi. Un studiu a analizat efectul consumului de ulei de in pe șoareci cu dermatită. După 3 săptămâni, șoarecii au prezentat simptome scăzute la nivelul pielii, cum ar fi roșeața, umflarea și mâncărimi.

4) Reduce riscul de diabet

Uleiul de in poate, de asemenea, ajuta la scăderea riscului de diabet, dar efectul este dovedit mai bine pe semințele de in. Într-un studiu au fost analizate 25 de persoane care aveau prediabet, fie femei care erau la menopauză, fie bărbați supraponderali. Subiecții au consumat fie 13 grame, fie 26 de grame de semințe de in, zilnic, timp de 12 săptămâni. După 12 săptămâni, cei care au consumat 13 g de semințe de in au avut o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Cei care au mâncat doze mai mari de semințe de in, nu au suferit modificări. Cercetătorii nu știu de ce grupul cu doze mari nu a avut modificări. 

5) Scăderea inflamației

Într-o meta-analiză, semințele de in și derivații săi au scăzut proteina C-reactivă circulantă, care este un marker al inflamației. Cu toate acestea, aceste rezultate au fost prezente numai la adulții care au fost obezi.

Efectele adverse

Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA este de obicei sigur să consumăm ulei de in, dar în cantități limitate. Sunt posibile efecte adverse minore în funcție de doză și de reacția individuală a persoanei. Efectele adverse posibile includ:
- gaze,
- balonare,
- diaree.

Cum se folosește uleiul de in

Uleiul de in este sensibil la lumină și la căldură, deci cel mai bine este să-l cumpărați într-o sticlă opacă sau din sticlă întunecată, pentru a-l proteja de lumină și să-l păstrați într-un loc răcoros și întunecat.

Gustul uleiului din in este ușor și poate fi folosit (o lingură per masă) peste salate și în sosuri. Dacă îl folosiți la gătit, trebuie să știți că, deoarece uleiul de in este sensibil la căldură, i se schimbă proprietățile nutriționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0