Un condiment ar putea opri creșterea celulelor canceroase

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Un nou studiu realizat de oamenii de știință din Japonia și Indonezia raportează modul în care un agent medicamentos experimental, care are la bază turmeric,  oprește celulele canceroase să crească.

 

Cu puțin peste un deceniu în urmă, oamenii de știință indonezieni au raportat pentru prima dată pentagamavumon-1 (PGV-1), un analog al unei molecule găsite în turmeric și care de atunci a fost descoperit că are efecte anti-cancer. În noul studiu, testele efectuate pe celule canceroase și animale au relevat faptul că aceste efecte anti-cancer provin din PGV-1 care inhibă o serie de enzime responsabile de metabolismul speciilor de oxigen reactiv. Această constatare este de așteptat să clarifice modul în care modificările la PGV-1 vor duce la utilizarea sa pentru tratamentul cancerului, notează ScienceDaily.

Popularul comdiment turmeric a fost folosit de secole nu doar ca aromă, ci și ca medicament, istoria dând dovadă că are o serie de beneficii anti-inflamatorii și chiar anti-cancer. Aceste beneficii medicinale provin din compusul curcumină, care este vândut în mod obișnuit ca un supliment pe bază de plante. Mai multe studii au examinat proprietățile anti-cancer ale curcuminei, dar dozele mari necesare și o înțelegere slabă a procesului chimic prin care acționează curcumina au limitat aceste eforturi.

Echipa profesorului Jun-ya Kato, de la Institutul de Știință și Tehnologie Nara (NAIST), a identificat anterior că curcumina acționează asupra acelorași enzime cu specii reactive de oxigen ca analogul său, PGV-1. Prin suprimarea activității enzimei, speciilor reactive de oxigen au voie să provoace stres asupra celulelor, ducând în cele din urmă la moartea celulelor. Într-adevăr, multe medicamente anti-cancer operează în mod similar, dar uneori cu efecte secundare severe datorate stresului asupra celulelor sănătoase.

În noul studiu, echipa lui Kato a comparat efectele curcuminei și PGV-1 asupra cancerului, descoperind că au împărtășit multe dintre aceleași proprietăți, dar că PGV-1 a făcut acest lucru la o eficiență mai mare și la o doză mai mică.

„Am descoperit că PGV-1 aresta celulele în ciclul celular în faza M" și că „inhibă multe enzime metabolice ROS", spune Kato.

Această arestare împiedică divizarea celulelor canceroase și inhibarea enzimei face ca celulele canceroase să moară.

În mod intrigant, PGV-1 a fost eficient pe numeroase tipuri de cancer. Mai mult, atunci când au fost administrați la șoareci injectați cu celule canceroase umane, șoarecii nu au arătat nicio dovadă a cancerului și nici efecte secundare. Mai mult, spre deosebire de alte medicamente anti-cancer, efectele anti-cancer au persistat chiar și după încetarea administrării de PGV-1.

"Rezultatele noastre sugerează că PGV-1 inhibă activitatea enzimelor mai eficient în celulele canceroase decât în celulele normale. Acesta poate fi motivul pentru care PGV-1 suprimă selectiv proliferarea celulelor tumorale cu puține efecte asupra celulelor normale", notează Kato.

Oamenii de știință s-au uitat de mult la potențialul curcuminei pentru a trata cancerul. Kato consideră că PGV-1 ar putea oferi o descoperire.

„Având în vedere eficacitatea ridicată a medicamentului și cantitatea redusă de efecte secundare la animale, propunem ca PGV-1 să fie dezvoltat farmaceutic ca medicament administrat oral pentru cancer", spune el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel