Un nou tratament posibil pentru diabet. Prof dr Sarah Ferber explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
 Prof dr Sarah Ferber
Prof dr Sarah Ferber

Prof dr Sarah Ferber a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate despre proiectul internațional pe care-l coordonează și prin care se urmărește transferul celulelor hepatice în celule pancreatice care pot secreta insulină.

Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, prof dr Sarah Ferber, șeful Departamentului de Cercetare Endocrină la Sheba Medical Center din Tel Aviv - unul dintre 10 cele mai bune spitale din lume potrivit Newsweek, în 2019, - a discutat despre un proiect internațional de 2 milioane de euro care însemană de fapt un nu tratament pentru diabet.

Acest grant a fost obținut de specialiști români de la Institutul Fundeni cu care profesoara Ferber ține legătura de câțiva ani buni, proiect al cărui scop este realizarea transferului celulelor hepatice în celule secretante de insulină, adică în celule ale pancreasului, idee patentată de Sarah Ferber.

La ora actuală, diabetul este menținut sub control prin injecții de insulină, însă un tratament vindecător nu există. În timp, diabetul duce la o serie de complicații, iar ca acestea să fie evitate este nevoie de un tratament mai bun.

S-a venit cu ideea introducerii în organism a unor celule capabile să preia rolul celulelor pancreatice, distruse de mecanismele care produc diabetul și celule care să producă insulină. 

Cum aceste noi celule nu se pot transplanta de la donatori cadaverici, cercetătorii au găsit alte idei: unii au avansat ideea folosirii celulelor stem embrionare, alții – japonezul Shinya Yamanaka, care a luat Premiul Nobel – au vorbit despre utilizarea celulelor plenipotențial induse.

"Dacă vom ști mecanismele embrionare prin care dezvoltă celulele pancreatice insulină atunci am putea grăbi mecanismele prin care alte celule adulte - și ficatul este una dintre cele mai bune surse – ar putea fi transformate în celule producătoare de insulină", susține prof dr Sarah Ferber. Astfel s-ar crea o modalitatea prin care pacientul suferind de diabet poate deveni donatorul propriului țesut terapeutic și nu ar mai avea nevoie de tratament imunosupresor.

Prin acest proiect se speră să se aducă beneficii pacienților care suferă de diabet de tip 1 și de tip 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel