Un somn mai scurt poate duce la deshidratare

Adulții care dorm doar șase ore pe noapte, spre deosebire de cei care dorm opt ore, pot avea șanse mai mari să se deshidrateze. Cercetătorii care au realizat studiul îi îndeamnă pe cei care dorm puțin să bea mai multă apă.

Oamenii de știință de la Universitatea Pennsylvania au analizat modul în care somnul i-a afectat pe adulții din SUA și din China, observând starea de hidratare și riscul de deshidratare a acestora. În ambele populații, adulții care au raportat că au dormit șase ore au avut o concentrație semnificativ mai mare de urină și cote de 16-59% mai mari decât adulții care au dormit în mod regulat opt ore în timpul nopții.

Cauza a fost legată de modul în care sistemul hormonal al organismului reglează hidratarea. Hormonul antidiuretic sau vasopresina este eliberat pentru a ajuta la reglarea stării de hidratare a organismului. Vasopresina este eliberată pe tot parcursul zilei, dar și noaptea, în timpul orelor de somn, așa că cercetătorii s-au concentrat asupra acestei perioade în studiu.

,,Vasopresina se eliberează atât mai rapid cât și mai târziu în ciclul de somn. Deci, dacă vă treziți mai devreme, s-ar putea să pierdeți fereastra în care se eliberează mai multă cantitate de hormon, provocând o întrerupere a hidratării organismului”, a precizat  prof.dr. Asher Rosinger, de la Universitatea Pennsylvania, autorul principal al studiului.

Peste 20.000 de adulți au fost incluși în trei eșantioane: două eșantioane au fost analizate prin sondajul Național de Sănătate și Nutriție și un eșantion de adulți a fost analizat prin studiul Kailuan din China.

Participanții au fost chestionați asupra obiceiurilor lor de dormit și, de asemenea, au furnizat mostre de urină care au fost analizate de cercetători pentru biomarkerii legați de hidratare.

Conform Medicalxpress.com aceste descoperiri sugerează că cei care nu se simt bine după o noapte de somn scurt ar trebui să ia în considerare deshidratarea și să bea mai multă apă.

Deshidratarea afectează negativ multe dintre sistemele și funcțiile organismului, inclusiv starea de spirit, performanța fizică și altele. Deshidratarea pe termen lung sau cronică poate duce la probleme mai grave, cum ar fi riscul crescut de infecții ale tractului urinar și pietre la rinichi.

,,Dacă aveți doar șase ore de somn pe noapte, aceasta vă poate afecta starea de hidratare. Acest studiu sugerează că, dacă nu dormiți suficient și vă simțiți rău sau obosiți a doua zi, trebuie să beți apă suplimentar", a conchis prof.dr. Rosinger."

Rezultatele studiului sunt publicate în revista Sleep pe 5 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel