Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv pentru bronşiolită. Cum se manifestă și cine sunt cei mai expuși la îmbolnăvire

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
uniunea europeana a autorizat un tratament preventiv pentru bronsiolita. FOTO: Freepik @spukkato
uniunea europeana a autorizat un tratament preventiv pentru bronsiolita. FOTO: Freepik @spukkato

Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv pentru bronșiolită.

Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv pentru bronşiolită, în contextul unei epidemii puternice care afectează mai mult ţări europene, au anunţat vineri companiile farmaceutice AstraZeneca şi Sanofi, producătoare ale medicamentului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Comisia europeană a aprobat acest tratament - Nirsevimab - ”pentru prevenirea infecţiilor cu Virusul respirator sinciţial (VRS) la bebeluşi”, a precizat grupul francez Sanofi într-un comunicat.

VRS este unul dintre virusurile care declanşează bronşiolita, afecţiune ce afectează în special nou-născuţii şi care, chiar dacă în general nu este gravă, provoacă deseori simptome grave şi necesită câteodată spitalizare.

Deocamdată nu există un vaccin împotriva acestei boli, aflată în prezent la originea unei epidemii de o amploare fără precedent în ultimii ani în Franţa şi în alte ţări europene.

Nirsevimab, comercializat sub denumirea Beyfortus, nu este un vaccin propriu-zis, însă acţionează cu o intenţie preventivă similară: administrat printr-o injecţie, vizează împiedicarea declanşării bronşiolitei.

Este vorba despre un tratament pe bază de anticorpi de sinteză care furnizează organismului în mod direct armele pentru lupta împotriva maladiei, pe când un vaccin determină organismul să producă singur astfel de anticorpi.

Autorizarea acestui tratament marchează o premieră importantă în lupta pentru combaterea bronşiolitei, chiar dacă nu va fi distribuit suficient de rapid pentru a influenţa epidemia din acest sezon.

”Beyfortus va fi disponibil pentru următorul sezon - 2023 - de bronşiolită”, a precizat Sanofi.

Este primul medicament capabil să prevină formele grave de bronşiolită în rândul bebeluşilor. Un alt tratament preventiv, produs de grupul suedezo-birtanic AstraZeneca, există deja, dar este indicat doar pentru copiii cu risc sau prematuri.

Alte tratamente de acest tip urmează să fie produse. Circa 30 de tratamente - vaccinuri sau anticorpi monoclonali - sunt în prezent în faza de studiu clinic, potrivit unei informări publicate în vara aceasta de Lancet Infectious Diseases.

”Prevenirea VRS este aproape”, au precizat autorii articolului, amintind că acest virus reprezintă a doua cauză de mortalitate în rândul bebeluşilor la nivel global, în special în ţările sărace sau în cele cu venituri medii.

Compania americană Pfizer a anunţat de asemenea în această săptămână rezultate pozitive pentru un vaccin anti-VRS, ceea ce deschide calea unei viitoare autorizări.

Bronșiolita, cauze, factori de risc și simptome

Bronșiolita este o afecțiune cu caracter sezonier și este considerată o boală destul de comună a căilor respiratorii, mai exact a tractului respirator inferior.

Bronșiolita îi afectează în special pe bebeluși și pe copiii mici. Aceștia, spre deosebire de adulți și de copiii mai mari, au căile respiratorii mai mici și un risc mai mare ca acestea să se blocheze.

Bronșiolita este o infecție virală, iar virusul sincițial respirator esre cel mai des întâlnit, însă infecția poate să fie și consecința infectării cu adenovirus sau cu virusuri paragripale.

Printre factorii de risc se numără:

- nașterea prematură

- problemele de inimă

- sistem imunitar slăbit.

Bronțiolita se manifestă prin câteva simptome comune:

- febră moderată

- lipsa poftei de mâncare

- dificultăți la înghițire

- respirație șuierătoare

- rinoreea, cu secreții apoase de culoare gălbuie

- tusea, seacă sau cu expectorație.

Printre simptomele mai severe se numără:

- depresiunea anormală la nivelul peretelui toracic

- insuficiență respiratorie

- diareea

- starea de greață

- vărsături

- colorarea în albastru a pielii, cianoza.

Virusul sincițial respirator la copii

Când simptomele indică mai mult decât o răceala, cei mici se pot confrunta cu virusul sincițial respirator (VSR sau RVS). Și asta pentru că, potrivit informațiilor medicale despre această afecțiune, majoritatea copiilor intră în contact cu VSR cel puțin o dată înainte de a împlini 2 ani, potrivit specialiștilor din pediatrie.

Și dacă pentru mulți, experiența cu acest virus este una asemănătoare unei răceli comune, alții pot suferi mai mult din pricina acestuia. Pe lângă tratamentul primit de la medicul pediatru, care ar putea include și Synagis - care conține un anticorp care acționează împotriva VSR, iată și câteva sfaturi pentru a ameliora manifestările și chiar pentru a preveni virusul sincițial respirator la copii.

Virusul sincițial respirator, VRS sau RSV - după cum mai este cunoscut - este cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii la copii. Cu toate acestea, este bine de știut că acest virus poate provoca inflamări și infecții severe la nivelul plămânilor și a căilor respiratorii ce pot afecta persoane de toate vârstele. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel