Virusul sincițial respirator la copii

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
virusul sincitial respirator. FOTO: Freepik
virusul sincitial respirator. FOTO: Freepik

Când simptomele indică mai mult decât o răceala, cei mici se pot confrunta cu virusul sincițial respirator (VSR sau RVS).

Când simptomele indică mai mult decât o răceala, cei mici se pot confrunta cu virusul sincițial respirator (VSR sau RVS). Și asta pentru că, potrivit informațiilor medicale despre această afecțiune, majoritatea copiilor intră în contact cu VSR cel puțin o dată înainte de a împlini 2 ani, potrivit specialiștilor din pediatrie.

Și dacă pentru mulți, experiența cu acest virus este una asemănătoare unei răceli comune, alții pot suferi mai mult din pricina acestuia. Pe lângă tratamentul primit de la medicul pediatru, care ar putea include și Synagis - care conține un anticorp care acționează împotriva VSR, iată și câteva sfaturi pentru a ameliora manifestările și chiar pentru a preveni virusul sincițial respirator la copii.

Virusul sincițial respirator, VRS sau RSV - după cum mai este cunoscut - este cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii la copii. Cu toate acestea, este bine de știut că acest virus poate provoca inflamări și infecții severe la nivelul plămânilor și a căilor respiratorii ce pot afecta persoane de toate vârstele.

Ce este virusul sincițial respirator

Când vine vorba de cei mici, majoritatea copiilor cu vârsta sub doi ani au trecut la un moment dat prin infecția cu VRS. Și este posibil să se îmbolnăvească din nou din cauza acestui virus extrem de comun și foarte contagios care afectează tractul respirator.

Copiii cu cel mai mare risc de îmbolnăvire severă cu VSR pot fi:

- sugarii prematuri;

- sugarii foarte mici, în special cei de până în 6 luni;

- copiii mai mici de 2 ani care suferă de o boală pulmonară cronică sau boli cardiace congenitale (prezente de la naștere);

- copiii cu sistem imunitar slăbit;

- copiii cu tulburări neuromusculare, inclusiv cei care au dificultăți la înghițire sau la curățarea secrețiilor de mucus.

Simptomele virusului sincițial respirator

VSR poate să nu fie sever încă de la debut. Cu toate acestea, afecțiunea poate să pună ceva probleme după câteva zile. Simptomele precoce ale infectării cu acest virus pot include:

nas curgător, cu mucus galben, verde sau gri;

- tuse, care poate evolua spre respirație șuierătoare;

-apetit scăzut;

- semne de deshidratare: lipsa lacrimilor la plâns, urina slabă sau deloc în scutec timp de 6 ore și/sau piele rece și uscată.

Când vine vorba de simptomele VSR la sugari (sub 6 luni), care - spre deosebire de adulții care se pot confrunta cu virusul sincițial și care nu manifestă simptome, pot exista episoade de:

- iritabilitate;

-  scădere a activității;

-  scădere a apetitului;

-  apnee (pauze în timpul respirației).

Cât despre episoadele de febră, acest simptom nu apare întotdeauna în cazul infecțiilor cu VRS.

Și dacă cele mai multe ori, virusul sincițial respirator va duce la o îmbolnăvire ușoară, asemănătoare răcelii, însă care poate provoca și boli severe, cum ar fi:

- bronșiolita (inflamația căilor respiratorii mici din plămâni)

- pneumonie (infecție a plămânilor)

Circa 2 din 100 de copii cu vârsta mai mica de 6 luni cu infecție cu VSR pot necesita spitalizare. Cei internați pot avea nevoie de oxigen, intubare și/sau ventilație mecanică. Majoritatea cazurilor se îmbunătățesc  cu acest tip de îngrijire de susținere și sunt externate în câteva zile.

Tratament pentru VSR

Nu exista un vaccin pentru virusul sincițial respirator. Însă dacă bebelușul prezintă un risc ridicat, se poate recomanda administrarea prin injectare a unei substanțe active numită palivizumab – conținută și de Synagis, fiind vorba de un anticorp care acționează împotriva virusului sincițial respirator în timpul sezonului său.

Însă majoritatea bebelușilor și copiilor mici care nu au parte de manifestări severe ale VSR pot fi îngrijiți de acasă prin măsuri ușor de pus în practică, precum:

Îndepărtați lichidele nazale lipicioase;

- utilizați un vaporizator pentru a facilita respirația;

- oferă micuțului lichide în cantități mici pe parcursul zilei.

De asemenea, urmați sfaturile medicului, în caz de nevoie.

Sfaturi pentru prevenția infecției cu VSR

Sezonul virusului sincițial respirator începe în fiecare an încă din timpul toamnei și se manifestă și pe timpul iernii, până în primăvară. Ce ar trebui făcut în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă risc de infecție cu VSR? Iată câteva sfaturi pe care este bine să le ia în considerare orice părinte:

Ajută copilul să se spele pe mâini.

Spălați-vă des mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și ajutați copiii să facă același lucru.

Îl puteți obișnui pe cel mic și cu utilizarea unui dezinfectant pentru mâini. Căci spălarea și dezinfectarea mâinilor va proteja pe cel mic de microbi atât pe moment, cât și pe viitor. Totodată, mare atenție ca cel mic să nu își atingă ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate.

Evitați “aglomerația”

Evitați contactul apropiat al copilului mic cu persoane care manifestă simptome asemănătoare răcelii comune.

Este recomandat și să țineți departe bebelușul sau copilul mic de locuri aglomerate sau frecventate de multe persoane.

Curățați și dezinfectați!

Una dintre cele mai bune măsuri de prevenție în infecția cu VSR este curățarea și dezinfectarea suprafețelor și obiectele care pot fi atinse frecvent de alte persoane, cum ar fi jucării, clanțele ușilor și dispozitive mobile.

Când persoanele infectate cu acest virus ating suprafețe și obiecte, pot lăsa în urmă microbi. De asemenea, atunci când tușesc sau strănută, picăturile care conțin germeni pot ateriza pe diverse lucruri. Așadar, această măsură poate fi extrem de utilă.

Stați acasă când sunteți bolnavi!

O soluție bună când vine vorba de VSR, dar și de alți viruși: dacă este posibil, stați acasă de la serviciu, școală și/ sau zonele publice atunci când vă simțiți bolnav. Acest lucru vă ajută să vă reveniți mai repede, dar îi va ajuta și pe ceilalți să nu se îmbolnăvească, deci virusul să fie ținut sub control și să nu se răspândească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel