Ura, emoție negativă. Ce se întâmplă în creier

Monika Baciu |
Data publicării:
Ura -  FOTO: Freepick@Kriscole
Ura - FOTO: Freepick@Kriscole

Ura este o emoție negativă puternică. Ce se întâmplă în creier, explică cercetătorii.

Ura este un sentiment studiat de oamenii de știință. Într-un articol din 2018, prof. Agneta Fischer de la Universitatea din Amsterdam și coautorii săi au descris ura ca fiind "cel mai distructiv fenomen afectiv din istoria naturii umane", potrivit Medical News Today.

Ce este ura

Același articol enumeră și alte moduri în care a fost descrisă ura, și anume o atitudine emoțională, un sindrom, o formă de furie generalizată, o evaluare generalizată, o judecată normativă, un motiv de devalorizare a altora sau pur și simplu o emoție.

"Ura face parte din acea gamă de emoții umane. Este destul de distinct, prin faptul că este o emoție pe termen lung. Nu este o emoție imediată, acută, cum ar fi furia sau tristețea”, a precizat pentru Medical News Today, Lee Chambers, psychologist and founder of Essentialise Workplace Wellbeing, relatează Medical News Today.

Potrivit dr. Rebecca Saxe, ura împărtășește caracteristici cu alte emoții negative, cum ar fi furia, disprețul și dezgustul. Diferă de ele prin faptul că se concentrează pe natura înnăscută, motivele și caracteristicile țintei.

"Un sentiment ostil față de o altă persoană sau grup care constă în răutate, repugnare și dorința de a face rău sau chiar de a anihila obiectul urii", spune ea.

Vezi și: Pubertatea precoce, declanșată de autism. Medic: Trebuie constant evaluați endocrinologic

Ura este un sentiment puternic, nestăpânit, de antipatie intensă sau de dușmănie față de cineva sau de ceva. Ura poate fi considerată ca forma extremă a disprețului sau a antipatiei.

Friedrich Kirchner, în cartea sa Wörterbuch der Philosophischen Grundbegriffe (Dicționarul noțiunilor de bază ale filozofiei), descrie ura ca fiind "o antipatie intensă de a face ceva, ea fiind sentimentul contrar dragostei, în care cel stăpânit de ură caută să-i facă numai rău celuilalt."

Sentimentul de ură poate fi provocat de invidie, gelozie sau amor propriu rănit. Un studiu neuronal al creierului a dovedit că anumite areale ale creierului sunt răspunzătoare pentru sentimentul de ură. Un exemplu cunoscut al răzbunării sângeroase cauzate de ură este vendetta siciliană.

Vezi și: Toxoplasmoza, afecțiunea care provoacă epilepsie sau retard mental. Dorobăț: Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă

Studiu pentru a determina gradul urii

Cercetătorii au realizat un studiu prin care au vrut să determine care este gradul urii în rândul participanților.

În cadrul grupului, membrii se vor coordona și vor coopera, arătând altruism – comportamente care îi avantajează pe ceilalți. Membrii grupului vor coopera, de asemenea, și vor da dovadă de altruism față de cei din afara grupului, dar numai atunci când resursele sunt abundente.

Un studiu din 2008 a analizat ce zone ale creierului s-au activat atunci când participanții au văzut fotografii ale subiecților "urâți". În timp ce se aflau într-un scaner RMN, participanții au văzut imagini cu oameni pe care mărturiseau că îi urăsc și oameni față de care aveau sentimente neutre.

Cercetătorii au înregistrat ce zone ale creierului au fost activate atunci când fiecare imagine a fost vizualizată. Aceștia au evaluat ura participanților față de subiecți folosind un chestionar înainte de scanare.

Când participanții au văzut o față urâtă, au fost activate mai multe zone ale creierului: girusul frontal medial, putamenul drept, cortexul premotor, polul frontal și insula medială. Cu cât ura raportată este mai mare, cu atât mai mult aceste zone au fost activate.

Cercetătorii au observat că acest model de activare a fost diferit de cel al altor emoții strâns legate, cum ar fi frica, furia, agresiunea și pericolul. Ei au ajuns la concluzia că "deși aceste sentimente pot constitui o parte a comportamentului care rezultă din ură, căile neuronale pentru ură sunt distincte".

În ură, doar o mică zonă a cortexului frontal este dezactivată, sugerând că persoana care simte sentimentul de ură și-ar putea dori să-și exercite judecata în calcularea mișcărilor de a face rău, a răni sau a se răzbuna în alt mod exact.

Vezi și: Ciroza biliară, boala autoimună. Primele semne de boală apar după ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel