Valeriana, planta MINUNE. Benefică mai ales pentru FEMEI

Anisia Nica |
Data publicării:
valeriana FOTO: Unsplash @elle hughes
valeriana FOTO: Unsplash @elle hughes

Valeriana: la ce se folosește și în ce perioade este recomandată? Are efecte adverse?

Valeriana (Valeriana officinalis) a fost folosită înca din cele mai vechi timpuri în Grecia și Roma antică pentru combaterea tulburărilor de somn, mai ales a insomniei. Planta se găsește sub forma ceaiului de valeriană, a tincturii de valeriană, capsulelor și tabletelor. Uleiul esențial de valeriană este folosit cu succes în aromaterapie.

Istoric

Conform NIH, valeriana a fost folosită în secolul la 16-lea pentru stări de panică, tremur, dureri de cap și palpitații. Ulterior, în Anglia a fost folosită pentru ameliorarea stresului cauzat de război în perioada celui de-al doilea război mondial. Mai târziu, planta s-a utilizat în tratamentul spasmelor gastrointestinale, crize epileptice și deficit de atenție.

Efect relaxant

Este bine cunoscut faptul că valeriana are acțiune relaxantă și ușor sedativă. Planta se folosește în formele ușoare de depresie, ameliorând simptomele bolii și stările de anxietate.

Studiile arată că aceste efecte sunt datorate de creșterea GABA (acidul gama amino butiric) la nivel neuronal, neuromediator important cu rol de inhibiție a sistemului nervos central. Același principiu de acțiune îl au și medicamentele antidepresive și anxiolitice clasice.

Reduce bufeurile

Potrivit verywellhealth, valeriana ameliorează simptomele din perioada premenopauzei și a menopauzei la femei, în special bufeurile. Mecanismul de acțiune nu este cunoscut, dar probabil că planta nu influențează direct nivelului hormonal.

Efecte adverse

Ca orice plantă medicinală cu principii active, valeriana prezintă și o serie de efecte adverse. De obicei, consumul de valeriană nu are contraindicații, dar unele persoane de pot confrunta cu dureri de cap, dureri de stomac sau stare de amețeală.

Doze

Pentru reducerea depresiei sau a stărilor de anxietate, cercetătorii spun că este nevoie de 530 mg de rădăcină de valeriană uscată.

În tratamentul insomniei, doza de valeriană folosită de specialiști a fost între 400 și 1400 de grame, pe o durată de o lună de zile, iar tratamentul nu este recomandat mai mult de 8 săptămâni.

Pentru simptomele asociate menopauzei, într-un studiu s-au folosit 255 de grame de valeriană de trei ori pe zi timp de 8 săptămâni.

Vezi și: Băutura care te scapă de INSOMNIE și oprește MIGRENELE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel