Vârsta la care vaccinul anti HPV acționează cel mai bine. De ce trebuie vaccinați și băieții. Cioflan: De obicei, prima iubire vine și cu papilomavirusul uman, nu doar cu bunăstarea actului

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Varsta - Foto: Freepik @agartist
Varsta - Foto: Freepik @agartist

Vârstă la care vaccinul anti HPV acționează mai eficient. Cine ar trebui să se vaccineze și când. Ce să știi dacă ai în jur de 45 de ani sau dacă ești părinte.

Papilomavirusul uman (HPV) este numele unui grup de viruși foarte răspândit. Acestea nu cauzează probleme la majoritatea oamenilor, dar unele tipuri pot provoca veruci genitale sau cancer.

HPV afectează pielea și există mai mult de 100 de tipuri diferite. Ei bine, pentru HPV, vaccinul este singura și cea mai bună metodă de prevenție, chiar dacă multă lume se ferește de asta.

Testul care îți arată dacă ai HPV. Cioflan: E așa de simplu! E gata cât ai clipi din ochi

Mai mult, multe femei știu că vaccinul împotriva HPV se face doar în adolescență, însă lucrurile s-au schimbat mult. În plus, nu este recomandat doar fetelor, ci și băieților.

Medicul Horia Cioflan ne-a vorbit despre vârstele la care vaccinul anti-HPV are cea mai mare eficienți și de ce trebuie vaccinați și băieții.

"Cel puțin studiile randomizate făcute până acum sau meta-analizele spun că există o un interval de vârstă. Și atunci haideți să vă dau un exemplu.  

Cercetătorii stipulează după studii clinice, că intervalul de referință pentru vaccinarea la femei, fetițe, tinere, femei este de 9 până la 26 de ani. 

Iar pentru băieți de la 9 la 17 - 18 ani. 

Pentru e important să spunem că și băieții trebuie vaccinați tocmai din cauza acestor afecțiuni care decurg din infecția cu HPV. 

Tot studiile o spun că vaccinarea cu ultimul vaccin nonavalent împotriva a 9 genotipuri, 9 tulpini virale, a scăzut cu aproape 40% incidența intervențiilor chirurgicale pentru leziunile precanceroase ale colului. Ceea ce este foarte mult. 

Și tocmai de aceea au fost făcute două studii clinice multicentrice în centre de referință din Europa. Unul se se referă la vaccinarea după 26 de ani și e considerată eficientă, iar celălalt studiu, care se numește Faster, chiar recomandă vaccinarea femeilor până la 45 de ani și celălalt la fel tot până la 45 de ani, dublată de o vaccinare împotriva papilomavirusului uman. 

Și atunci toate chestiunile astea sunt deja norme de conduită în unele țări", a declarat Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Ce să știi despre vaccinul anti-HPV dacă ai sau ai trecut de 45 de ani

Condiloamele: când devin canceroase. De ce apare condilomatoza și cum se tratează. Cioflan: Asta e foarte important. În general nu trece singură

Medicul Horia Cioflan spune că vârsta recomandată pentru vaccinarea anti-HPV este 9 - 26 de ani, însă, potrivit studiilor, și vaccinarea la vârsta de până în 45 de ani este benefică. 

"45 de ani fiind considerată vârsta în care începe menopauză”, a completat jurnalistul Val Vâlcu.

"Pornește de la niște premise foarte limpezi vârsta de vaccinare, de la premisa că vârsta de începere a vieții intime la adolescenți e din ce în ce mai mică, pornește de la faptul că virusul are o rată de agresivitate și de infecție extrem de mare, de obicei la prima iubire, în afară de bunăstarea dată de actul în sine, te căpătuiești și cu papilomavirusul uman. 

Studiile au observat că există o dispersie pe grupe de vârstă. 

În general după vârsta de 30 de ani, dacă partenerii intră în cupluri stabile și au o viață intimă care este organizată, sigur că incidența e mai mică. După aceea, după 45 de ani, odată cu instalarea menopauzei, într-adevăr, este posibil ca viața intimă să aibă o oarecare descreștere", ne-a mai spus medicul Horia Cioflan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel