Victor Costache despre modelul de succes în formarea de specialiști în AVC

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
DR Victor Costache, la Interviurile DC News și DC Medical
DR Victor Costache, la Interviurile DC News și DC Medical

Ministrul Sănătății Victor Costache a declarat, într-un interviu pentru DC NEWS și DC Medical, că formarea de noi specialiști în AVC s-ar putea realiza și după modelul de succes american.

AVC, Victor Costache. Deși există de anul trecut un program național pentru stroke (accident cerebral vascular/AVC), ministrul Sănătății Victor Costache susține, la Interviurile DC News și DC Medical, că România se află "deja în urmă rău de tot" cu diagnosticarea, tratarea, dar și recuperarea pacienților cu AVC.

"Trebuie să recuperăm rapid și eficace pacienții care fac AVC. Putem să o lăsăm agale și să ne formăm noi – și o să mai dureze 10 ani – numărul necesar de specialiști în acest domeniu, specialiști care să fie capabili să trateze intervențional acești pacienți, să fie capabili să embolizeze un anevrism fisurat, să pună un stent sau să deschidă o arteră înfundată pe cale endovasculară. Sunt intervenții complexe unde specialiștii se formează foarte greu", a declarat ministrul Sănătății.

O altă variantă avansată de acesta a fost preluarea de modele de succes din state dezvoltate. Un exemplu oferit de acesta este cel american.

Ministrul detaliază:

"În loc să aștepte încă 10 ani să-și formeze o generație nouă de specialiști pe aceste tehnici inovative, care au apărut nu demult, au mers în paralel cu această formare și cu cooptarea în acest program de stroke a specialiștilor deja existenți. Care sunt specialiștii deja existenți? Cardiologii intervenționiști!
E o idee foarte bună! Tot ce se face în stroke în momentul de față s-a făcut deja acum 15-20 de ani la nivelul centrelor de infarct în tratarea vaselor. (...) N-au problemele noastre birocratice, dar putem avansa în acest sens. Am stabilit deja întâlniri între cardiologii intervenționiști și neurologi, puținii neurologi intervenționiști, pentru a lucra împreună, pentru a beneficia rapid în întreaga țară de noi centre de stroke".

Victor Costache consideră că important este aducerea la aceeași masă toți factorii decidenți din domeniu și a-i face pe toți să înțeleagă că salvarea vieții pacienților este preocuparea principală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel