Vir Biotechnology și GSK anunță intrarea în faza 2/3 de testare a tratamentului cu anticorpi împotriva Covid-19

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Faza 2/3 a studiului COMET-ICE vizează investigarea siguranței și eficacității tratamentului cu anticorpi, în prevenirea spitalizării din cauza Covid-19. Există potențial de a avea disponibile rezultatele inițiale ale studiului înainte de sfârșitul anului 2020, fapt care ar oferi acces la tratamentul cu anticorpi, imediat după prima jumătate a anului 2021.

Vir Biotechnology (VIR) și GlaxoSmithKline (GSK) au anunțat că în cursul săptămânii trecute, în faza 2/3 de testare a tratamentului cu anticorpi împotriva Covid-19, i-a fost administrat VIR-7831 (cunoscut și sub numele de GSK4182136) primului pacient. VIR-7831 este un anticorp monoclonal complet uman împotriva SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus-2), dezvoltat pentru tratamentul precoce al pacienților cu risc ridicat de spitalizare în cazul infectării cu Covid-19.
Scopul studiului COMET-ICE (Proces de testare a eficacității anticorpului monoclonal Covid-19 – Intenție de tratare în stadiu incipient) este de a evalua dacă VIR-7831, o doză unică de anticorp monoclonal, poate preveni spitalizarea din cauza virusului Covid-19. Studiul va cuprinde aproximativ 1.300 de pacienți din întreaga lume, care prezintă infecție simptomatică precoce.
Există potențialul de a avea rezultatele inițiale ale studiului, înainte de sfârșitul acestui an -rezultatele complete fiind așteptate în primul trimestru din 2021, fapt care ar putea oferi posibilitatea tratamentului cu anticorpi, imediat după prima jumătate a anului 2021. Studiul a fost initiat săptămâna trecută, ca urmare a încheierii unei colaborări între cele două companii, în aprilie 2020, care are ca scop cercetarea și dezvoltarea unor soluții pentru a combate Covid-19. 
Dr. George Scangos, Director Executiv VIR, a declarat: „Tratarea precoce a celor infectați cu Covid-19 astfel încât starea lor de sănătate să nu se agraveze este o acțiune esențială atât pentru pacienți, cât și pentru societate. Sistemele de sănătate sunt copleșite la nivel mondial, numărul de infecții nou apărute continuând să pună tensiune asupra resurselor deja limitate. Acest studiu este conceput pentru a demonstra dacă VIR-7831 poate reduce semnificativ necesitatea spitalizării la persoane din categoriile de risc, precum persoanele în vârstă sau cele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi bolile pulmonare sau cardiace.”
Dr. Hal Barron, Director Științific și Președinte R&D, GSK,  a declarat: „Anticorpii monoclonali îndreptați împotriva virusului SARS-CoV-2 ar putea oferi un răspuns imun eficient și rapid la Covid-19, ocolind nevoia organismului nostru de a-și produce anticorpi proprii, ceea ce este deosebit de important în absența unui vaccin eficient. Acest studiu va evalua capacitatea VIR-7831 de a preveni progresul bolilor severe la pacienții cu risc ridicat și, în studiile viitoare, vom testa, de asemenea, capacitatea anticorpului de a preveni infecția la pacienții cu risc ridicat și de a reduce severitatea bolii la pacienții care sunt deja spitalizați.”
Anticorpii monoclonali care neutralizează infecția cu SARS-CoV-2, cel care provoacă Covid-19, sunt investigați ca o posibilă abordare terapeutică și profilactică împotriva bolii. Aceștia sunt produși sau clonați din celule imune în laborator. Platforma anticorpilor a VIR a identificat anticorpi unici de la supraviețuitori, care pot funcționa prin blocarea virusului de a infecta noi celule (neutralizare) și prin recrutarea sistemului imunitar pentru a elimina celulele infectate (funcția efectoare).
O caracteristică cheie a SARS-CoV-2 este proteina spike care acoperă suprafața exterioară a virusului. Virusul folosește această proteină spike pentru a se conecta și a intra în celulele umane, ceea ce duce la infecție. Există o ipoteză că anticorpii monoclonali direcționați împotriva proteinelor spike ar putea reprezenta o abordare terapeutică împotriva Covid-19. Studiile pre-clinice cu VIR-7831, identificate prin intermediul platformei de anticorpi VIR, au arătat o afinitate pentru proteina spike a SARS-CoV-2 și o capacitate ridicată în neutralizarea SARS-CoV-2, sugerând o barieră ridicată la rezistență și o capacitate de recrutare a celulelor imune pentru a ucide celulele deja infectate. În plus, VIR-7831 a fost conceput pentru a îmbunătăți biodisponibilitatea pulmonară.
Faza 2/3 a studiului multi-centru COMET-ICE, placebo dublu orb, care investighează VIR-7831 administrat pacienților cu o formă ușoară sau moderată de infectare cu Covid-19, care prezintă un risc ridicat de progresie către o formă severă a bolii, este structurat in doua faze. Prima fază (faza Lead-In) va servi drept prima evaluare a administrării la oameni. Faza Lead-In va evalua siguranța și nivelul de tolerabilitate a unei singure perfuzii intravenoase de 500 mg (IV) de VIR-7831 sau placebo pe o perioadă de 14 zile la pacienții nespitalizați. Această fază își propune să recruteze 20 de pacienți din Statele Unite ale Americii. În urma acestei evaluări inițiale a singuranței, a doua parte (faza de extindere) va progresa cu scopul de a reduce nevoia de spitalizare. Faza de extindere va evalua siguranța și eficacitatea unei singure perfuzii IV de VIR-7831 sau placebo la aproximativ 1.300 de participanți nespitalizați, de la nivel global. Obiectivul final de eficacitate este proporția pacienților cu Covid-19 ce prezintă o formă ușoară sau moderată, dar care se agravează (conform protocoalelor se impune spitalizarea sau exista riscul de deces), în termen de 29 de zile de la randomizare.
Programul de dezvoltare clinică COMET pentru VIR-7831 include, de asemenea, două studii suplimentare, primul este planificat pentru tratamentul pacienților grav bolnavi internați iar al doilea pentru profilaxia infecției simptomatice.
Spre finalul anului 2020, cele două companii se așteaptă să înceapă faza a doua a studiului celuilalt anticorp de neutralizare SARS-CoV-2 dezvoltat de acestea, VIR-7832, care are aceleași caracteristici ca VIR-7831, dar care poate funcționa și ca un vaccin terapeutic și/sau profilactic cu celule T.
Despre VIR-7831 / GSK4182136
VIR-7831 (GSK4182136) este un anticorp monoclonal care a demonstrat capacitatea de a neutraliza virusul SARS-CoV-2 viu in vitro. Anticorpul se leagă de un epitop de pe SARS-CoV-2, care este comun cu SARS-CoV-1 (cunoscut și sub numele de SARS), ceea ce indică faptul că epitopul este foarte conservat, fapt ce poate îngreuna dezvoltarea mutanților de evadare. VIR-7831 / GSK4182136 a fost conceput pentru a spori biodisponibilitatea pulmonară și pentru a avea timp de înjumătaţire prelungit.
Despre VIR-7832
VIR-7832 este un anticorp monoclonal care a demonstrat capacitatea de a neutraliza virusului SARS-CoV-2 viu in vitro. Anticorpul se leagă de un epitop de pe SARS-CoV-2, care este comun cu SARS-CoV-1 (cunoscut și sub numele de SARS), ceea ce indică faptul că epitopul este foarte conservat, fapt ce poate îngreuna dezvoltarea mutanților de evadare. VIR-7832 a fost conceput pentru a spori biodisponibilitatea pulmonară, are un timp de înjumătățire prelungit și poate funcționa ca un vaccin terapeutic și/sau profilactic cu celule T.
Despre colaborarea VIR și GSK
În aprilie 2020, VIR și GSK au încheiat o colaborare pentru a cerceta și dezvolta soluții împotriva coronavirusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. În cadrul colaborării este utilizată tehnologia patentată a platformei de anticorpi monoclonali a VIR pentru a accelera existența și identificarea de noi anticorpi anti-virali care ar putea fi folosiți ca opțiuni terapeutice sau preventive pentru a ajuta la abordarea actualelor focare pandemice Covid-19 sau a viitoarelor. Companiile folosesc expertiza GSK în domeniul genomicii funcționale și vor îmbina capacitățile în screeningul CRISPR și inteligența artificială pentru a identifica compuși anti-coronavirus care vizează genele gazdă celulare. De asemenea, companiile își vor aplica expertiza pentru a cerceta un vaccin împotriva SARS-CoV-2 sau a altor tipuri de coronavirus.
Despre Vir Biotechnology
Vir Biotechnology este o companie de imunologie în fază clinică axată pe combinarea perspectivelor imunologice cu tehnologii de vârf pentru tratarea și prevenirea bolilor infecțioase grave. Vir a strâns la un loc patru platforme tehnologice concepute pentru a stimula și îmbunătăți sistemul imunitar prin exploatarea observațiilor critice ale proceselor imune naturale. Pilonul de dezvoltare pe care compania se concentrează vizează produse care combat virusul hepatitei B, gripa A, SARS-CoV-2, virusul imunodeficienței umane și tuberculoza. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați http://www.vir.bio/.
Despre GSK
GSK este o companie farmaceutica globala a cărei activitate se bazează pe cercetare, cu misiunea de a-i ajuta pe oameni să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.gsk.com/about-us. 
Date de contact Vir Biotechnology
Investors Neera Ravindran, M.D. VP, Head of Investor Relations & Strategic Communications [email protected] +1 415 506 5256
Media Julie Normart W2O [email protected] +1 559 974 3245
Date de contact GSK
Media enquiries: Simon Steel +44 (0) 20 8047 5502 (London) ; Tim Foley +44 (0) 20 8047 5502 (London); Kristen Neese +1 804 217 8147 (Philadelphia); Kathleen Quinn +1 202 603 5003 (Washington DC)   
Analyst/Investor enquiries: Sarah Elton-Farr +44 (0) 20 8047 5194 (London); Sonya Ghobrial +44 (0) 7392 784784 (Consumer); Danielle Smith +44 (0) 20 8047 0932 (London); James Dodwell +44 (0) 20 8047 2406 (London); Jeff McLaughlin +1 215 751 7002 (Philadelphia); Frannie DeFranco +1 215 751 4855 (Philadelphia)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel