Vitamina C, vinovată de o afecțiune extrem de dureroasă: Urmezi o rețetă blestemată. Care este cantitatea recomandată

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vitamina c - FOTO: Freepik@proostoleh@krakenimages.com
vitamina c - FOTO: Freepik@[email protected]

Vitamina C poate fi vinovată de apariția unei afecțiuni extrem de dureroase. Un medic vine cu un avertisment serios: Urmezi o rețetă blestemată.

Vitamina C administrată în exces poate provoca o afecțiune extrem de dureroasă, este avertismentul unui medic. Un medic a avertizat că administrarea unei cantități prea mari de vitamina C poate duce la apariția pietrelor la rinichi.

Dr. Ashley Winter, urolog certificat și director medical la Odela Health, și-a împărtășit expertiza în ceea ce privește vitamina C și sănătatea dumneavoastră.

După ce a văzut un videoclip TikTok în care un pacient cu cancer ingera 50.000 mg de vitamina C în speranța de a-și îmbunătăți imunitatea, dr. Winter a trebuit să intervină.

”Excesul de vitamina C din alimentație nu face nimic pentru sistemul imunitar, pentru că pur și simplu o eliminăm prin urinare”, a spus Dr. Winter, potrivit Express.

Mai îngrijorător, însă, este riscul pentru sănătate asociat cu supraîncărcarea organismului cu vitamina C.

”În urina ta, vitamina C devine oxalat, care este una dintre principalele cauze ale pietrelor la rinichi!”, a mai menționat medicul urolog.

Dr. Winter a postat videoclipul TikTok pe X, fostul Twitter, pentru a-i spune tinerei femei greșeala uriașă pe care o face odată cu administrarea unei doze mult prea mari de vitamina C.

”Urmezi literalmente o rețetă blestemată de pietre la rinichi”, a mai precizat dr. Winter.

Care este cantitatea recomandată de Vitamina C

NHS spune că adulții, cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani, au nevoie doar de 40 mg de vitamina C zilnic, ceea ce evidențiază cât de excesiv este în realitate 50.000 mg de vitamina C.

”Ar trebui să puteți obține toată vitamina C de care aveți nevoie din dieta zilnică”, afirmă NHS.

Administrarea a mai mult de 1.000 mg de vitamina C zilnic este legată de:

- Dureri de stomac

- Diaree

- Flatulență.

- Pietre la rinichi

Atunci când deșeurile din sânge se formează sub formă de cristale, acestea se pot aduna în rinichi. În timp, cristalele se pot acumula pentru a forma o umflătură dură asemănătoare unei pietre.

Pietrele la rinichi, extrem de dureroase

Pietrele la rinichi pot fi ”extrem de dureroase”, avertizează NHS. Pietrele la rinichi pot provoca:

- Durere în partea laterală a stomacului

- Durere severă care apare și dispare

- Greață sau vărsături.

- Pietrele la rinichi pot duce, de asemenea, la o infecție renală, care poate duce la simptome suplimentare, cum ar fi:

- Frisoane

- Senzație de slăbiciune sau oboseală

- Urină tulbure și urină urât mirositoare.

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni apariția pietrelor la rinichi este să beți multă apă. Este foarte important să vă păstrați urina de culoare palidă pentru a preveni formarea deșeurilor în pietre la rinichi.

Pietrele la rinichi, cum se formează

Pietrele la rinichi (numite și calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază) sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Dieta, greutatea corporală excesivă, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente și medicamente se numără printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi.

Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar - de la rinichi la vezica urinară. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească între ele.

Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi destul de dureroasă, dar pietrele nu cauzează, de obicei, daune permanente dacă sunt recunoscute în timp util. În funcție de situația dumneavoastră, este posibil să nu aveți nevoie de nimic altceva decât să luați medicamente pentru durere și să beți multă apă pentru a elimina o piatră la rinichi.

În alte cazuri - de exemplu, dacă pietrele se blochează în tractul urinar, sunt asociate cu o infecție urinară sau provoacă complicații - poate fi necesară o intervenție chirurgicală, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel