Vitamina D, efectul pe care-l are asupra celulelor melanomului

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Cercetători de la Cancer Research din Marea Britanie au descoperit că vitamina D influențează comportamentul celulelor melanomului în laborator, făcându-le mai puțin agresive.

Vitamina D, melanom. Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds au demonstrat că vitamina D influențează comportamentul unei căi de semnalizare în celulele melanomului, ceea ce a încetinit creșterea și le-a oprit răspândirea în plămânii șoarecilor. Deși este o cercetare timpurie, rezultatele ar putea duce la noi moduri de a trata melanomul, arată sciencedaily.

Era cunoscut că nivelurile mai scăzute de vitamina D care circulă în organism au fost legate de rezultate mai slabe pentru persoanele cu melanom, dar nu erau pe deplin înțelese mecanismele care provoacă acest lucru.

Vitamina D, melanom. Cum s-a desfășurat studiul

Profesorul Newton-Bishop de la Universitatea din Leeds și echipa sa au analizat ce procese erau reglementate de vitamina D în celulele melanomului și ce se întâmplă atunci când lipsește o proteină pe suprafața celulelor melanomului numită receptor de vitamina D (VDR), care permite vitaminei D să se lege de suprafața celulei.

Cercetătorii au analizat activitatea genei care produce VDR în 703 de cazuri de tumori de melanom uman și 353 de cazuri de tumori de melanom uman care s-au răspândit de la locul inițial. Activitatea genei VDR a fost făcută referință încrucișată cu alte caracteristici ale pacientului, cum ar fi grosimea tumorii lor și cât de rapid a crescut tumora lor. Oamenii de știință au vrut să vadă dacă cantitățile de VDR din celulele melanomului uman au fost asociate cu modificări genetice care se întâmplă atunci când tumorile devin mai agresive. Au folosit apoi șoareci pentru a verifica dacă nivelul VDR a schimbat capacitatea cancerului de a se răspândi.

Echipa a descoperit că tumorile umane cu niveluri scăzute ale genei VDR au crescut mai repede și au avut o activitate mai mică de gene care controlează căile care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase. Au descoperit, de asemenea, că tumorile cu niveluri mai mici de VDR au avut și o activitate mai mare de gene legate de creșterea și răspândirea cancerului, în special cele care controlează o anume cale de semnalizare care ajută la modularea unei varietăți de procese biologice în interiorul celulei, cum ar fi creșterea acestuia.

Vitamina D, melanom. Ce au reliefat testele pe rozătoare

Testele pe șoareci au arătat că crește cantitatea de VDR pe celulele melanomului a încetinit creșterea celulelor melanomului. Ei au descoperit, de asemenea, că cancerul s-a răspândit mai puțin în plămânii lor.

Potrivit sursei citate, profesorul Newton-Bishop a spus: „După ani de cercetare, știm în sfârșit cum funcționează vitamina D cu VDR pentru a influența comportamentul celulelor melanomului (...). Această nouă piesă de puzzle ne va ajuta să înțelegem mai bine modul în care melanomul crește și se răspândește, și sperăm să găsim noi ținte care să îl controleze".

Cercetarea a fost publicată în Cancer Research, o revistă a Asociației Americane pentru Cancer Research. Poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel