Vitamina D, legătura cu Alzheimerul și demența

 Demență, boala Alzheimer
Demență, boala Alzheimer

Ar putea vitamina D să ajute la prevenirea Alzheimerului și a altor forme de demență?

Cercetările sugerează că persoanele cu un nivel foarte scăzut de vitamina D sunt mai susceptibile să dezvolte boala Alzheimer și alte forme de demență, potrivit Mayo Clinic.

Un studiu amplu publicat în Neurologie a arătat că persoanele cu un nivel extrem de scăzut de vitamina D au un risc de două ori mai mare decât cele cu niveluri normale de vitamina D de a dezvolta boala Alzheimer sau alte tipuri de demență. Alte studii nu au arătat nicio asociere între nivelurile de vitamina D și demența.

În acest moment, asocierea dintre deficitul de vitamina D și riscul de demență este doar observațională. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta cauza și efectul.

Vitamina D este vitală pentru metabolismul osos, absorbția calciului și alte procese metabolice din organism. Rolul său în funcția creierului, în memorie și în procesul de îmbătrânire este încă neclar. Unele studii sugerează că vitamina D poate fi implicată într-o varietate de procese legate de memorie, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine această relație.

Cea mai mare parte a vitaminei D este produsă în corp, ca răspuns la expunerea la soare. Vitamina D apare în mod natural doar în câteva alimente, inclusiv pește gras și uleiuri de ficat de pește. Cele mai frecvente surse alimentare de vitamina D sunt alimentele fortificate, precum laptele, cerealele pentru micul dejun și sucul de portocale. Suplimentele de vitamina D sunt de asemenea disponibile pe scară largă.

Deficitul de vitamina D este frecvent la adulții în vârstă, în parte deoarece capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D de la soare scade odată cu vârsta.

Este prea devreme pentru a recomanda creșterea dozei zilnice de vitamina D în speranța prevenirii demenței sau a bolii Alzheimer. Dar menținerea nivelului sănătos de vitamina D nu poate răni și poate ajuta în alte moduri, cum ar fi reducerea riscului de osteoporoză. Conform Institutelor Naționale de Sănătate, adulții cu vârsta de 70 de ani și mai tineri au nevoie de 600 de unități internaționale (UI) de vitamina D zilnic, iar adulții cu vârsta peste 70 de ani au nevoie de 800 UI zilnic.

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă deficiența de vitamina D este într-adevăr un factor de risc pentru boala Alzheimer și demența și dacă utilizarea suplimentelor de vitamina D sau expunerea la soare poate preveni sau trata aceste afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel