Vitamina D luată zilnic reduce riscul de a muri de cancer cu 13%

Dana Lascu |
Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

O pastilă de Vitamina D luată zilnic ar putea reduce riscul de a muri de orice formă de cancer cu 13%. Trei studii prezentate zilele acestea la Chicago arată beneficiile anticancerigene ale vitaminei.

Stimularea nivelurilor de vitamina D prin administrarea unui supliment zilnic ar putea reduce riscul de a muri de cancer, prin toate formele sale, cu 13%, conform celor trei studii prezentate la Conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, desfășurată până astăzi la Chicago, notează DailyMail Online.

Trei studii noi, numai beneficii

Vitamina D este produsă natural de organism atunci când acesta este expus la soare, dar stilul de viață modern înseamnă că mulți petrec mai mult timp în interior și aproximativ unul din cinci oameni din Marea Britanie au niveluri insuficiente de nutrienți.

Cercetătorul american Dr Shifeng Mao, de la Allegheny Health Network Cancer Institute, din Pittsburgh, a prezentat rezultatele unui studiu care arată că persoanele care au deficit de vitamina D au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta cancer pancreatic și de asemenea au avut un risc mai mare de cancer intestinal.

Un studiu separat care a implicat 79.000 de adulți sănătoși care au luat suplimente de vitamina D timp de cel puțin trei ani a fost asociat cu o scădere cu 13% a riscului de a muri de orice formă de cancer mai târziu în viață.

Un al treilea studiu a arătat că administrarea unei pastile zilnic, împreună cu o statină, a fost legată de o reducere a deceselor cauzate de cancerul de prostată cu 38% la cei care erau deja diagnosticați cu această boală.

Alimente care ar trebui îmbogățire cu vitamina D

Volumul de literatură de specialitate care arată beneficiile vitaminei D îndeamnă guvernele să decidă adăugarea acesteia în alimente comune, cum ar fi laptele sau pâinea - o politică folosită deja în SUA, Canada, Suedia, Finlanda și Australia.

În timp ce vitamina D este produsă atunci când pielea este expusă la soare, poate fi obținută și prin consumul de ficat, ouă, carne roșie și mult pește uleios.

Dar milioanele de oameni care nu mănâncă suficient din aceste alimente - sau nu reușesc să stea suficient la soare, în special in lunile de iarna sumbre - ar trebui să ia suplimente în schimb, arată cercetătorii.

Meta-analiza care a raportat reducerea, per total, cu 13% a riscului de cancer a fost realizată de Michigan State University și Hurley Medical Center, și a inclus analiza rezultatelor din zece studii care au implicat adulți cu o vârsta medie de 68 de ani.

Spre exemplu, un studiu din cele analizate, efectuat la Spitalul Universitar din Madrid, din Spania, implicând 2.280 de bărbați, a constatat că cei care au primit tratamente standard pentru cancerul de prostată, dar care au luat de asemenea vitamina D și o statină, au avut cu rata de mortalitate cu 38% mai mică decât cei care nu au avut acest tratament.

Ar trebui diagnosticată deficiența și remediată

Dr. Tarek Haykal, cercetător principal de la Universitatea de Stat din Michigan, a declarat: „Aș vrea să văd mai mulți medici oncologi și medicii de îngrijire primară (de familie, n.r.) să ia în considerare prescrierea vitaminei D pentru pacienții lor, deoarece are multe beneficii cu efecte secundare minime".

Profesorul Daniel Bikle, de la Universitatea din California San Francisco, a declarat: „În locuri cum ar fi Marea Britanie, nu există suficient soare pe tot parcursul anului, așa că suplimentele iarna sunt necesare".

Cercetătorii nu sunt siguri exact cum vitamina D luptă împotriva cancerului, dar unii oameni de știință cred că ea produce o enzimă care „detoxifică" acizii naturali din organism. Reducerea potenței acestor acizi îi împiedică să afecteze organele interne, ceea ce reduce riscul de cancer. Citamina D are efecte benefice și pentru creier și alte boli

Totodată, să le recomanzi pacienților cu cancer să folosească brățări care măsoară numărul de pași, încurajându-i să meargă mai mult, ar putea îmbunătăți semnificativ supraviețuirea lor, sugerează cercetările.

O serie de studii prezentate la conferința de la Chicago au arătat că persoanele care merg un număr mai mare de pași au avut rate de mortalitate de până la o treime mai mici decât ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel