Statinele și cancerul colorectal. Scad riscul de deces prematur

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Statine
Statine

Statinele administrate înainte sau după diagnosticul cu cancer colorectal au fost legate de un risc mai mic de deces prematur, atât din cauza cancerului, cât și din alte cauze, într-o meta-analiză a studiilor publicate în jurnalul Cancer Medicine, care a inclus în total aproape 131.000 de pacienți.

Cancerul colorectal (CRC) rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și o cauză principală de deces la nivel mondial. Conform estimărilor, în 2018, cancerul colorectal s-a clasat pe locul III ca număr de cazuri – 1,8 milioane de cazuri noi fiind diagnosticate - și pe locul secund ca număr de decese – peste 881.000 de persoane murind din cauza sa.

Cum s-a ajuns la statine

S-a arătat, anterior, că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, în special aspirina, reduc atât incidența, cât și mortalitatea dată de CRC în mai multe studii. Cu toate acestea, luând în considerare posibilele complicații hemoragice ale aspirinei, alți agenți chemopreventivi sunt necesari.

Cercetătorii s-au oprit, din acest motiv, la statine. Statinele, adică inhibitorii reductazei 3-hidroxi-3-metilglutaril coenzima-A (HMG-CoA), sunt agenți de reducere a colesterolului, cel mai frecvent prescriși la nivel mondial. Pe lângă efectele lor de scădere a lipidelor, diferite cercetări au evidențiat efectele lor preventive neașteptate asupra dezvoltării și progresiei tumorale, prin intermediul căii independente de HMG-CoA reductază și a căii dependente de HMG-CoA reductază. Studiile anterioare au arătat că statinele pot avea un efect protector potențial asupra persoanelor diagnosticate cu cancer colorectal.

Efecte protectoare notabile

Meta-analiza publicată pe 8 mai în revista Cancer Medicine, care a inclus 14 studii ce au implicat 130.994 pacienți cu cancer colorectal, arată că administrarea înainte de diagnostic de statine a fost legată de un risc cu 15% mai mic de deces timpuriu din orice cauză și de un risc cu 18% mai mic de a muri de cancer.

De asemenea, administrarea statinelor post-diagnostic a fost legată de un risc cu 14% mai mic de deces și de un risc cu 21% mai mic de deces datorat cancerui.

„Având în vedere că statinele sunt ieftine și agenți larg utilizați în întreaga lume, credem că meta-analiza noastră actualizată poate oferi noi perspective în optimizarea tratamentului adjuvant al cancerului colorectal", au notat autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel