Statine, dietă mediteraneană. Combinația reduce riscul de deces la cardiaci

Angela Sabău |
Data publicării:
Dieta
Dieta

Statinele și dieta mediteraneană pare să fie combinația perfectă pentru evitarea unui al doilea atac cardiac sau AVC, cel puțin asta susțin cercetătorii.

Statinele se prescriu, în mod obișnuit, persoanelor care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Scopul este acela de a reduce riscul unui eveniment repetat.

Dar, specialiștii de la Harvard Medical School spun că, urmând o dieta precum cea  mediteraneană, acești pacienți își pot crește șansa de a trăi mai mult, potrivit un studiu publicat în februarie 2019 în International Journal of Cardiology.

Studiul a analizat 1.180 de persoane, cu vârsta medie de 68 de ani, care au prezentat cel puțin un atac de cord sau un accident vascular cerebral anterior și au primit statine și au ținut dieta la începutul studiului. Cercetătorii au identificat persoanele care au urmat cu seriozitate dieta mediteraneană.

Statinele și dieta combinate scad riscul de deces la cardiaci

O dietă mediteraneană implică consumarea unor cantități medii și mari de fructe și legume întregi, cereale integrale, leguminoase și nuci, ulei de măsline și carne de pasăre și pește, cu cantități limitate de carne roșie, alcool și lactate.

În următorii opt ani, cei care au urmat dieta mediteraneană și au luat o statină, așa cum a fost prescris de medic, au avut cu 50% mai puțin un risc de deces din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu cei care doar au luat statina, sau doar au ținut dieta mediteraneană.

Posibilă conexiune? Inflamația poate dubla riscul de deces din cauze cardiovasculare la persoanele care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Deoarece dieta mediteraneană este încărcată cu alimente antiinflamatoare și statinele atenuează și inflamația, combinația ar putea oferi o reducere mai puternică a inflamației decât doar câte una din cele două elemente, sugerează cercetătorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel