Alimente care scad colesterolul. Ce să mănânci de azi înainte

Colesterolul ridicat duce la multe boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, și este factor declanșator pentru infarct, dar și pentru accident vascular cerebral. Motive numai bune ca să ai grijă la ce...
Din start vă sunem că nu e întotdeauna posibil să-și scazi colesterolul exclusiv prin dietă și că ar fi bine să consultați un medic pentru a afla cea mai bună abordare pentru dumneavoastră. Și e cazul să o faceți dacă vreți să evitați infarctul și accidentul vascular ceberal și, în general, cam toate bolile cardiovasculare, ba chiar și unele infecțioase.
Există, spre exemplu, colesterol moștenire genetică de familie, care nu poate fi manageriat exclusiv prin dietă. Și alte forme, la fel.
Dar, în general, anumite alimente pot face parte din planul de a vă îmbunătăți valorile de colesterol, atât la nivelul colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL cel „rău"), dar și a celui cu lipoproteină de înaltă densitate (HDL cel „bun"). Medicii nutriționiști de la MedicineNet explică ce alimente sunt bune atunci când vrei să-ți scazi colesterolul:
Ce mănânci
În primul rând, spun ei, trebuie să alegeți alimente cu fibre solubile. Gândiți-vă la acest tip de fibră ca la un magnet, care absoarbe și scoate colesterolul din corpul vostru. Surse bune sunt ovăzul, tărâțele de ovăz și orzul, împreună cu fasolea sau vinetele. Atunci când sunt folosite în rețete, aceste alimente – care nu sunt ele, singure, cine știe ce gustoase - tind să preia arome ale altor ingrediente, deci puteți să fiți aventuros cu rețetele - și generos cu ierburi și condimente.
Merele, strugurii, căpșunile și fructele citrice sunt alegeri bune datorită pectinei din conținutul lor, un tip de fibră solubilă.
Apoi, puteți miza pe alimente cu grăsimi polinesaturate. Acestea includ uleiuri vegetale precum rapița, floarea soarelui și șofrănașul, precum și peștii grași - cum ar fi somonul, dar tonul sau heringul - bogați în acizi grași omega-3, dar și pe cele mai multe tipuri de sâmburi cu coajă lemnoasă (nuci, migdale etc).
Alimentele pe bază de plante conțin, de asemenea, substanțe numite steroli vegetali și stanoli, care contribuie la menținerea absorbției colesterolului în organism. Surse deosebit de bune sunt varza de Bruxelles, germeni de grâu și tărâțele de grâu, arahidele și migdalele, dar și uleiuri de măsline, susan și rapiță.
Ce să eviți sau să elimini din dietă
Când vine vorba de alimente pe care să le eviți dacă vrei să nu ai probleme cu colesterolul, specialiștii spun, din nou, că trebuie să discutați cu medicul pentru o dietă personalizată, pentru că fiecare organism are particularitățile lui.
Se știe, spre exemplu, că alimentele bogate în colesterol, cum ar fi crustaceele și ouăle, nu sunt atât de periculoase cum se credea odată. Deocamdată grăsimea saturată care se găsește în carne este încă în dispută, dacă e bună sau nu, dar unele cercetări au constatat că iaurtul, laptele și chiar brânza, nedegresate, pot fi bune în dietă.
Însă cert e că tipul de grăsime care trebuie categoric evitat este grăsimea trans. Se găsește în alimente procesate și e bine să învățați să citiți etichete pentru a o evita complet.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.