Alimente care scad colesterolul. Ce să mănânci de azi înainte
Colesterolul ridicat duce la multe boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, și este factor declanșator pentru infarct, dar și pentru accident vascular cerebral. Motive numai bune ca să ai grijă la ce...
Din start vă sunem că nu e întotdeauna posibil să-și scazi colesterolul exclusiv prin dietă și că ar fi bine să consultați un medic pentru a afla cea mai bună abordare pentru dumneavoastră. Și e cazul să o faceți dacă vreți să evitați infarctul și accidentul vascular ceberal și, în general, cam toate bolile cardiovasculare, ba chiar și unele infecțioase.
Există, spre exemplu, colesterol moștenire genetică de familie, care nu poate fi manageriat exclusiv prin dietă. Și alte forme, la fel.
Dar, în general, anumite alimente pot face parte din planul de a vă îmbunătăți valorile de colesterol, atât la nivelul colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL cel „rău"), dar și a celui cu lipoproteină de înaltă densitate (HDL cel „bun"). Medicii nutriționiști de la MedicineNet explică ce alimente sunt bune atunci când vrei să-ți scazi colesterolul:
Ce mănânci
În primul rând, spun ei, trebuie să alegeți alimente cu fibre solubile. Gândiți-vă la acest tip de fibră ca la un magnet, care absoarbe și scoate colesterolul din corpul vostru. Surse bune sunt ovăzul, tărâțele de ovăz și orzul, împreună cu fasolea sau vinetele. Atunci când sunt folosite în rețete, aceste alimente – care nu sunt ele, singure, cine știe ce gustoase - tind să preia arome ale altor ingrediente, deci puteți să fiți aventuros cu rețetele - și generos cu ierburi și condimente.
Merele, strugurii, căpșunile și fructele citrice sunt alegeri bune datorită pectinei din conținutul lor, un tip de fibră solubilă.
Apoi, puteți miza pe alimente cu grăsimi polinesaturate. Acestea includ uleiuri vegetale precum rapița, floarea soarelui și șofrănașul, precum și peștii grași - cum ar fi somonul, dar tonul sau heringul - bogați în acizi grași omega-3, dar și pe cele mai multe tipuri de sâmburi cu coajă lemnoasă (nuci, migdale etc).
Alimentele pe bază de plante conțin, de asemenea, substanțe numite steroli vegetali și stanoli, care contribuie la menținerea absorbției colesterolului în organism. Surse deosebit de bune sunt varza de Bruxelles, germeni de grâu și tărâțele de grâu, arahidele și migdalele, dar și uleiuri de măsline, susan și rapiță.
Ce să eviți sau să elimini din dietă
Când vine vorba de alimente pe care să le eviți dacă vrei să nu ai probleme cu colesterolul, specialiștii spun, din nou, că trebuie să discutați cu medicul pentru o dietă personalizată, pentru că fiecare organism are particularitățile lui.
Se știe, spre exemplu, că alimentele bogate în colesterol, cum ar fi crustaceele și ouăle, nu sunt atât de periculoase cum se credea odată. Deocamdată grăsimea saturată care se găsește în carne este încă în dispută, dacă e bună sau nu, dar unele cercetări au constatat că iaurtul, laptele și chiar brânza, nedegresate, pot fi bune în dietă.
Însă cert e că tipul de grăsime care trebuie categoric evitat este grăsimea trans. Se găsește în alimente procesate și e bine să învățați să citiți etichete pentru a o evita complet.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
