Alimente care scad colesterolul. Ce să mănânci de azi înainte

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Colesterolul ridicat duce la multe boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, și este factor declanșator pentru infarct, dar și pentru accident vascular cerebral. Motive numai bune ca să ai grijă la ce mănânci!

Din start vă sunem că nu e întotdeauna posibil să-și scazi colesterolul exclusiv prin dietă și că ar fi bine să consultați un medic pentru a afla cea mai bună abordare pentru dumneavoastră. Și e cazul să o faceți dacă vreți să evitați infarctul și accidentul vascular ceberal și, în general, cam toate bolile cardiovasculare, ba chiar și unele infecțioase

Există, spre exemplu, colesterol moștenire genetică de familie, care nu poate fi manageriat exclusiv prin dietă. Și alte forme, la fel.

Dar, în general, anumite alimente pot face parte din planul de a vă îmbunătăți valorile de colesterol, atât la nivelul colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL cel „rău"), dar și a celui cu lipoproteină de înaltă densitate (HDL cel „bun"). Medicii nutriționiști de la MedicineNet explică ce alimente sunt bune atunci când vrei să-ți scazi colesterolul:

Ce mănânci

În primul rând, spun ei, trebuie să alegeți alimente cu fibre solubile. Gândiți-vă la acest tip de fibră ca la un magnet, care absoarbe și scoate colesterolul din corpul vostru. Surse bune sunt ovăzul, tărâțele de ovăz și orzul, împreună cu fasolea sau vinetele. Atunci când sunt folosite în rețete, aceste alimente – care nu sunt ele, singure, cine știe ce gustoase - tind să preia arome ale altor ingrediente, deci puteți să fiți aventuros cu rețetele - și generos cu ierburi și condimente.

Merele, strugurii, căpșunile și fructele citrice sunt alegeri bune datorită pectinei din conținutul lor, un tip de fibră solubilă.

Apoi, puteți miza pe alimente cu grăsimi polinesaturate. Acestea includ uleiuri vegetale precum rapița, floarea soarelui și șofrănașul, precum și peștii grași - cum ar fi somonul, dar tonul sau heringul - bogați în acizi grași omega-3, dar și pe cele mai multe tipuri de sâmburi cu coajă lemnoasă (nuci, migdale etc).

Alimentele pe bază de plante conțin, de asemenea, substanțe numite steroli vegetali și stanoli, care contribuie la menținerea absorbției colesterolului în organism. Surse deosebit de bune sunt varza de Bruxelles, germeni de grâu și tărâțele de grâu, arahidele și migdalele, dar și uleiuri de măsline, susan și rapiță.

Ce să eviți sau să elimini din dietă

Când vine vorba de alimente pe care să le eviți dacă vrei să nu ai probleme cu colesterolul, specialiștii spun, din nou, că trebuie să discutați cu medicul pentru o dietă personalizată, pentru că fiecare organism are particularitățile lui.

Se știe, spre exemplu, că alimentele bogate în colesterol, cum ar fi crustaceele și ouăle, nu sunt atât de periculoase cum se credea odată. Deocamdată grăsimea saturată care se găsește în carne este încă în dispută, dacă e bună sau nu, dar unele cercetări au constatat că iaurtul, laptele și chiar brânza, nedegresate, pot fi bune în dietă.

Însă cert e că tipul de grăsime care trebuie categoric evitat este grăsimea trans. Se găsește în alimente procesate și e bine să învățați să citiți etichete pentru a o evita complet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel