Alimente care scad colesterolul. Ce să mănânci de azi înainte

Colesterolul ridicat duce la multe boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, și este factor declanșator pentru infarct, dar și pentru accident vascular cerebral. Motive numai bune ca să ai grijă la ce...
Din start vă sunem că nu e întotdeauna posibil să-și scazi colesterolul exclusiv prin dietă și că ar fi bine să consultați un medic pentru a afla cea mai bună abordare pentru dumneavoastră. Și e cazul să o faceți dacă vreți să evitați infarctul și accidentul vascular ceberal și, în general, cam toate bolile cardiovasculare, ba chiar și unele infecțioase.
Există, spre exemplu, colesterol moștenire genetică de familie, care nu poate fi manageriat exclusiv prin dietă. Și alte forme, la fel.
Dar, în general, anumite alimente pot face parte din planul de a vă îmbunătăți valorile de colesterol, atât la nivelul colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL cel „rău"), dar și a celui cu lipoproteină de înaltă densitate (HDL cel „bun"). Medicii nutriționiști de la MedicineNet explică ce alimente sunt bune atunci când vrei să-ți scazi colesterolul:
Ce mănânci
În primul rând, spun ei, trebuie să alegeți alimente cu fibre solubile. Gândiți-vă la acest tip de fibră ca la un magnet, care absoarbe și scoate colesterolul din corpul vostru. Surse bune sunt ovăzul, tărâțele de ovăz și orzul, împreună cu fasolea sau vinetele. Atunci când sunt folosite în rețete, aceste alimente – care nu sunt ele, singure, cine știe ce gustoase - tind să preia arome ale altor ingrediente, deci puteți să fiți aventuros cu rețetele - și generos cu ierburi și condimente.
Merele, strugurii, căpșunile și fructele citrice sunt alegeri bune datorită pectinei din conținutul lor, un tip de fibră solubilă.
Apoi, puteți miza pe alimente cu grăsimi polinesaturate. Acestea includ uleiuri vegetale precum rapița, floarea soarelui și șofrănașul, precum și peștii grași - cum ar fi somonul, dar tonul sau heringul - bogați în acizi grași omega-3, dar și pe cele mai multe tipuri de sâmburi cu coajă lemnoasă (nuci, migdale etc).
Alimentele pe bază de plante conțin, de asemenea, substanțe numite steroli vegetali și stanoli, care contribuie la menținerea absorbției colesterolului în organism. Surse deosebit de bune sunt varza de Bruxelles, germeni de grâu și tărâțele de grâu, arahidele și migdalele, dar și uleiuri de măsline, susan și rapiță.
Ce să eviți sau să elimini din dietă
Când vine vorba de alimente pe care să le eviți dacă vrei să nu ai probleme cu colesterolul, specialiștii spun, din nou, că trebuie să discutați cu medicul pentru o dietă personalizată, pentru că fiecare organism are particularitățile lui.
Se știe, spre exemplu, că alimentele bogate în colesterol, cum ar fi crustaceele și ouăle, nu sunt atât de periculoase cum se credea odată. Deocamdată grăsimea saturată care se găsește în carne este încă în dispută, dacă e bună sau nu, dar unele cercetări au constatat că iaurtul, laptele și chiar brânza, nedegresate, pot fi bune în dietă.
Însă cert e că tipul de grăsime care trebuie categoric evitat este grăsimea trans. Se găsește în alimente procesate și e bine să învățați să citiți etichete pentru a o evita complet.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum scap de pofta de dulce
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.