Colesterol dezechilibrat, risc crescut de boli infecțioase

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Cu toții știm că există o relație între nivelul colesterolului și riscul bolilor de inimă. Dar, un studiu recent realizat de cercetători de la Spitalul Universitar din Copenhaga și de la Universitatea din Copenhaga arată că un anumit tip de colesterol ne afectează sănătatea, jucând un rol nefast în activitatea sistemului imunitar. Motiv pentru care ne putem trezi cu boli infecțioase.

Pe scurt, concentrația de colesterol HDL - numit adesea colesterolul „bun" - pare să conteze în riscul de a face boli infecțioase, cum ar fi gastroenterita sau una dintre complicațiile frecvente ale gripei, pneumonia.

„Surprinzător, am constatat că persoanele cu nivelul de colesterol HDL scăzut și ridicat au avut un risc ridicat de spitalizare din cauza unei boli infecțioase. Poate și mai important, aceleași grupuri de indivizi au avut un risc ridicat de a muri din cauza unor boli infecțioase", explica profesorul și medicul șef de la Universitatea din Copenhaga și Spitalul Universitar din Copenhaga, dr. Børge Nordestgaard.

Rezultatele se bazează pe date de la 100.000 de indivizi din Studiul general al populației din Copenhaga, care au fost urmăriți timp de mai mult de 6 ani cu ajutorul registrelor naționale de sănătate daneze, și au fost publicate în jurnalul cu cel mai înalt rang când vine vorba de bolile cardiovasculare – „European Heart Journal".

Posibil rol în sistemul imunitar

„Numeroase studii efectuate pe animale și celule indică faptul că HDL are o importanță mare în funcția sistemului imunitar și, prin urmare, susceptibilitatea la boli infecțioase, dar acest studiu este primul care examinează dacă HDL este asociat cu riscul bolilor infecțioase în rândul indivizilor din populația generală", a explicat unul dintre autori, medicul doctorand Christian Medom Madsen, de la Universitatea din Copenhaga și de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

Autorii nu pot trage însă concluzia definitivă că un HDL foarte scăzut sau foarte ridicat este cauza directă a riscului crescut de boală infecțioasă, dar nici nu pot exclude o relație de cauzalitate directă, deoarece datele din partea genetică a studiului indică faptul că acest lucru ar putea fi real.

„Constatările noastre indică faptul că, pe viitor, cercetarea rolulului și functiei HDL nu ar trebui să se concentreze pe boli cardiovasculare, ci mai degrabă să se concentreze pe rolul de HDL în alte zone, cum ar fi bolile infecțioase", punctează Børge Nordestgaard, într-un material dat publicității de Universitatea din Copenhaga.

Fapte

21% din populația cu cele mai scăzute concentrații de colesterol HDL și 8% din populația cu cele mai mari concentrații de colesterol HDL au avut un risc ridicat de boli infecțioase.

Persoanele cu colesterol HDL foarte scăzut au avut un risc de 75% mai mare de boli infecțioase comparativ cu grupul de referință, iar riscul a fost cu 43% mai mare la cei cu colesterol HDL foarte ridicat.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel