10 alimente care cresc riscul de deces de boli de inimă, AVC și diabet tip 2

Dana Lascu |
Data publicării:

10 alimente pot avea un impact substanțial asupra riscului de a muri de o boală cardiometabolică (CMD), cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă sau accident vascular cerebral (AVC). Unele reduc riscul, altele îl cresc. 

Un studiu (link direct) publicat în JAMA aduce informații despre modul și gradul în care 10 alimente specifice și nutrienți afectează riscul de a muri de boală cardiometabolică (CMD). Studiul a descoperit că în 2012, consumul de niveluri suboptimale din 10 alimente sau nutrienți - prea mult din unii și nu suficient din alții - a fost asociat cu mai mult de 45% din decese din cauza diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a unui accident vascular cerebral (AVC).

Ce să mănânci mai mult

Dacă nu mănânci deloc sau prea puțin din următoarele alimente și nutrienți îți crește riscul de deces din cauza unei boli cardiometabolice cu anumite procente, după cum urmează: 

- nuci și semințe – cu 8,5%.
- acizi grași omega-3  (de preferat din fructe de mare) – cu 7,8%; 
- legume – cu 7,6%;
- fructe – cu 7,5%;
- cereale integrale – cu 5,9%;
- grăsimi polinesaturate (în loc de grăsimi saturate sau carbohidrați) – cu 2,3%.

Ce să mănânci mai puțin sau deloc

Dacă mănânci prea mult din următoarele alimente și nutrienți îți crește riscul de deces din cauza CMD cu următoarele procente:

- sodiu (sare) – cu 9,5%;
- carne procesată – cu 8,2%;
- băuturi îndulcite cu zahăr – cu 7,4%;
- carne roșie neprocesată – cu 0,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel