10 alimente care cresc riscul de deces de boli de inimă, AVC și diabet tip 2

Dana Lascu / 23 aug 2020 / 15:53

10 alimente pot avea un impact substanțial asupra riscului de a muri de o boală cardiometabolică (CMD), cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă sau accident vascular cerebral (AVC). Unele reduc riscul, altele îl cresc. 

Un studiu (link direct) publicat în JAMA aduce informații despre modul și gradul în care 10 alimente specifice și nutrienți afectează riscul de a muri de boală cardiometabolică (CMD). Studiul a descoperit că în 2012, consumul de niveluri suboptimale din 10 alimente sau nutrienți - prea mult din unii și nu suficient din alții - a fost asociat cu mai mult de 45% din decese din cauza diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a unui accident vascular cerebral (AVC).

Ce să mănânci mai mult

Dacă nu mănânci deloc sau prea puțin din următoarele alimente și nutrienți îți crește riscul de deces din cauza unei boli cardiometabolice cu anumite procente, după cum urmează: 

- nuci și semințe – cu 8,5%.
- acizi grași omega-3  (de preferat din fructe de mare) – cu 7,8%; 
- legume – cu 7,6%;
- fructe – cu 7,5%;
- cereale integrale – cu 5,9%;
- grăsimi polinesaturate (în loc de grăsimi saturate sau carbohidrați) – cu 2,3%.

Ce să mănânci mai puțin sau deloc

Dacă mănânci prea mult din următoarele alimente și nutrienți îți crește riscul de deces din cauza CMD cu următoarele procente:

- sodiu (sare) – cu 9,5%;
- carne procesată – cu 8,2%;
- băuturi îndulcite cu zahăr – cu 7,4%;
- carne roșie neprocesată – cu 0,4%.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy