10 beneficii ale coacăzelor negre. Ajută la reglarea glicemiei și susțin sănătatea creierului, reducând stresul

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
10 beneficii ale coacazelor. FOTO: Freepik @stockking
10 beneficii ale coacazelor. FOTO: Freepik @stockking

Coacăzele negre sunt indicate în dieta MIND, pentru modul în care susțin sănătatea creierului și a inimii. Ce alte beneficii puteți obține dacă mâncați coacăze negre. Există și o categorie de persoane cărora le sunt contraindicate.

Coacăzele negre fac parte din fructele de pădure, cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, cu multiple beneficii pentru sănătate.

Coacăzele negre sunt folosite încă din Antichitate, fructele în scopuri  alimentare, în timp ce frunzele erau apreciate pentru proprietățile diuretice Ceaiurile și infuziile de frunze erau recomandate în tratamentul artritei, durerilor reumatice, rănilor greu vindecabile.

De asemenea, prin efectul diuretic se antrenau și se eliminau toxinele acumulate în organism, fiind administrate și pentru combaterea tusei spastice, precum și în diaree, potrivit lucrării Plantele medicinale de la A la Z.

Vezi și: Colica renală: cum știi dacă o ai. Ce să nu faci niciodată dacă te dor rinichii. Semnul durerii de șale pe care toți îl confundă

Coacăzele negre, valori nutriționale

Coacăzele sunt sărace în calorii și grăsimi, dar au un conținut bogat de fibre, minerale și nutrienți,

Conform USDA, 100 de grame de coacăze conțin:

- acid folic (vitamina B9): 8 mcg

- niacina (vitamina B3): 0,3 mg

- acid pantotenic (vitamina B5): 0,4 g

- piridoxina (vitamina B6): 0,06 g

- riboflavina (vitamina B2): 0,05 mg

- tiamina (vitamina B1): 0,05 mg

- vitamina A: 230 UI

- vitamina C: 181 mg

- magneziu: 24 mg

- mangan: 0,25 mg

- fosfor: 59 mg

- zinc: 0,27 mg

- sodiu: 2 mg

- potasiu: 322 mg

- calciu: 55 mg

- cupru: 0,08 mg

- fier: 1,54 mg

- calorii: 63 kcal

- carbohidrați: 15 g

- proteine: 1,4 g

- grăsimi: 0,41 g

- fibre: 4,3 g.

Vezi și: Marea capcană din apa minerală. Ce se întâmplă după ce o torni în pahar. Rucsandra Manu: Este o problemă, asta crește tensiunea

Coacăzele negre, beneficii

Cu un pachet impresionant de vitamine și minerale, coacăzele negre sunt o sursă importantă de nutrienți benefici pentru organism.

Susțin sistemul imunitar

Coacăzele negre sunt bogate în antioxidanți, inclusiv vitamica C. Alături de antocianinele din coacăze, acești antioxidanți pot ajuta la fortificarea sistemului imunitar, permițând organismului să lupte eficient împotriva infecțiilor și virusurilor.

Coacăzele negre au un indicele ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) de 7.957 µmol TE/100g, potrivit SuperFoodly.

Ajută la reducerea inflamațiilor

Ca urmare a conținutului de acizi grași Omega 6, acidul gamma linoleic, coacăzele negre pot ajuta la reducerea inflamațiilor, precum și la îmbunătățirea artritei reumatoide.

Unele studii au arătat că acidul gamma linoleic a ajutat la atenuarea durerilor și a rigidității articulațiilor în cazul celor cu artrită, notează WebMD.

Susțin sănătatea ochilor

Bogate în antocianine, un puternic antioxidant, coacăzele negre au beneficii importante la nivelul vederii, putând ameliora simptomele glaucomului, una dintre principalele cauze ale orbirii.

Antocianinele au rolul de a crește fluxul de sânge de la nivelul ochilor și pot ajuta la încetinirea progresiei glaucomului.

Vezi și: Metoda banală pentru a obține un păr frumos ”ca la salon”. Mona Croitoru: Părul nu mai este la fel de încărcat

Susțin sănătatea inimii

Fructele de pădure, în care se încadrează și coacăzele negre, sunt recomandate în dieta MIND, care este o combinație între dieta mediteraneeană și dieta DASH, indicată pentru în cazul hipertensivilor.

Coacăzele ajută la îmbunătățirii sănătății inimii și la reducerea riscului apariției afecțiunilor cardiace.

Susțin digestia sănătoasă

Coacăzele negre sunt bogate în fibre, solubile și insolubile,ambele cu efect asupra digestiei. În timp ce fibrele solubile încetinesc digestia, în așa fel încât să se realizeze absorbția de nutrienți, fibrele insolubile ajută tranzitul intestinal.

Consumul de coacăze poate ajuta și la prevenirea acumulării de toxine sa la reducerea riscului de cancer de colon.

Reglează glicemia

Manganul conținut de coacăzele negre poate fi de ajutor în gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Manganul poate ajuta la secreția adecvată de insulină, acest lucru fiind benefic în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

Susțin sănătatea pielii

Vitamina C din coacăzele negre le face benefice pentru sănătatea pielii, știut fiind că vitamina C este esențială în sinteza colagenului. Mai mult, în asociere cu vitamina E ajută la protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV.

Reduc stresul

Pentru reducerea nivelului de stres puteți să consumați atât fructele de coacăze negre, cât și frunzele, sub formă de infuzie.

Un studiu a arătat că infuzia din frunzele de coacăz poate crește secreția glandelor care produc adrenalina,  fapt ce determină o stare generală de bine și eliminarea stresului.

Îmbunătățesc sănătatea creierului

Magneziul contribuie la crearea mai facilă de sinapse neuronale. Printr-un aport suficient de magneziu se reduce riscul de migrene, accidente vasculare cerebrale, dar și de apariție a anxietății sau depresiei.

Benefice în curele de slăbire

Așa cum am menționat deja, coacăzele conțin fibre, iar acestea ajută la menținerea unei stări de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.

Coacăzele negre, contraindicații și precauții

În general coacăzele negre sunt sigure pentru a fi consumate, însă există și câteva situații în care acestea sunt contraindicate sau au nevoie de precauție înainte de consum, mai ales când vorbim de suplimentele pe bază de coacăze.

Astfel, acestea pot provoca scaune moi, diaree ușoară și gaze intestinale.

Suplimentele alimentare nu sunt recomandare persoanelor cu tulburări de sângerare sau celor care se află înaintea unei intervenții chirurgicale, deoarece pot încetini coagularea sângelui.

Vezi și: Alimentele care desfundă venele. Ce trebuie să mănânci pentru a evita bolile coronariene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel