10 moduri în care pandemia ne afectează organismul fără să ne infectăm cu COVID-19!

Dana Lascu |
Data publicării:
Pandemie Covid-19
Pandemie Covid-19

O modalitate surprinzătoare, dar explicabilă, de reacție pe care o are organismul uman la pandemie este pierderea părului. Vestea bună este că asta se va opri probabil odată cu eliminarea sursei de stres. Dar sunt și alte lucruri care vă pot afecta fără să vă dați seama. Iată care: 

Pandemia COVID-19 și stresul care o însoțește ne-au schimbat viața în multe feluri, unele pe care poate nu le conștientizăm. Și nu vorbim aici de infecția cu coronavirusului SARS CoV-2 sau de riscul de a te infecta, ci ce toate celelalte consecințe asupra sănătății care n-au nicio legătură cu ele. Este vorba de schimbări care ne afectează sănătatea, atât fizic cât și mental. Iată care: 

1) Anxietatea: Multe aspecte ale pandemiei vă pot face mai anxioși sau mai îngrijorați decât de obicei. Dacă aveți probleme cu somnul sau observați modificări ale poftei de mâncare sau ale nivelului de energie, este o idee bună să luați o pauză de uitat la televizor și de la activat pe rețelele de socializare, și să vă găsiți timp pentru hobby-uri și exerciții fizice.

Citiți și: TOP 5 trucuri care te vor ajuta să scapi de ANXIETATE

Citiți și: OBOSEALĂ: 5 motive surprinzătoare pentru care ești foarte obosit, fără să fii bolnav

2) Depresia: Problemele provocate de pandemie pot fi chiar mai greu de tratat dacă vă simțiți izolat din cauza distanțării sociale. Dacă deseori sunteți trist, fără speranță sau vă simțiți ciudat de singur, este important să vă conectați cu prietenii sau familia și să vorbiți despre ceea ce simțiți. Dacă vă simțiți dărâmat și copleșit, contactați medicul sau apelați la o linie telefonică de sănătate mintală pentru ajutor.

Citiți și: Deficiența de vitamina D poate provoca depresia. Care este nivelul optim de vitamina D în organism

3) Durerile de cap: Durerile de cap și migrenele sunt printre cele mai frecvente simptome cauzate de îngrijorare și incertitudine în timpul pandemiei. Ar fi utile exercițiile de meditație sau de respirație pentru a scăpa de stres, plimbările în parc, acum că vremea s-a încălzit.

Citiți și: Cum scapi de migrene. 8 remedii SURPRIZĂ, la care NU te-ai fi gândit DELOC

4) Căderea parului: Grămezile de păr pe care le observi la duș pot fi un semn tulburător de stres pandemic, dar specialiștii spun că, din fericire, este doar o afectare temporară. Tot ce trebuie să faceți este să vă manageriați stresul, din cauza căruia se întâmplă. 

Citiți și: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre STRES! Psihiatrul Petronela Nechita, explicații

Citiți și: 10 emoţii negative care te îmbolnăvesc. Impact semnificativ

Citiți și: ALARMANT: Stresul îți poate frânge inima, la propriu! Legătura cu sindromul deseori fatal

5) Probleme dentare: Stresul îi face pe unii să-și scrâșnească dinții și, de obicei, asta se întâmplă când dormi sau te concentrezi foarte tare. Împreună cu exercițiile de relaxare musculară, medicul dentist vă poate recomanda, de asemenea, să dormiți cu o proteză specială. De asemenea, din cauza pandemiei și din dorința de a nu se infecta, mulți au neglijat vizitele la stomatolog, iar asta poate avea consecințe dezastruoase. 

6) Probleme de piele: Spălatul foarte des al mâinilor cu apă și săpun este o parte importantă a reducerii răspândirii COVID-19, dar a face acest lucru foarte des poate descompune uleiurile naturale care vă protejează mâinile și le pot usca. Dacă observați că mâinile dvs. sunt mai uscate decât de obicei, mai ales dacă aveți o afecțiune precum eczema, folosiți imediat crema pentru mâini sau vaselină. Atenție, și soluțiile dezinfectante pe care le folosim din abundență usucă mâinile. 

7) Oboseala ochilor: În timpul pandemiei, ecranele TV, ale telefoanelor, tabletelor și calculatoarelor au devenit o conexiune cu lumea exterioară. Dar a petrece prea mult timp în fața unuia astfel de ecran poate duce la uscarea ochilor sau invers, ochi care lăcrimează abundent, și chiar la vedere neclară sau dublă. Pentru a vă proteja, opriți luminile deasupra capului pentru a ușura strălucirea, discutați cu oftalmologul pentru a vă verifica dioptriile, folosiți lacrimi artificiale pentru a ajuta la uscarea ochilor și asigurați-vă că faceți pauze dese în care să nu vă uitați la dispozitivele enumerate mai sus.  

Citiți și: LUMINA ALBASTRĂ, pericolul ascuns la care suntem cu TOȚII expuși! Ce efecte nefaste are

8) Creștere în greutate: În timpul pandemiei, e ușor să te îngrași: lucrezi de acasă, faci mai puțină miâșcare și exerciții fizice, iei gustări dese mai ales pe fond de stres, etc. Ca să evitați asta, aveți nevoie de un plan săptămânal pentru mese și gustări, de care să vă țineți cu strictețe. 

Citiți și: 8 ceaiuri pentru SLĂBIT, fără efecte secundare. Scapă de BURTĂ în 10 zile

9) Durerile de gât și de spate. Statul la birou pe scaun statul la masă ore în șir, afectează postura și coloana. Faptul că stați într-o poziție înclinată sau aveți monitorul la înălțimea greșită poate deteriora părți ale coloanei vertebrale și poate provoca tot felul de probleme cu gâtul și spatele. Încercați să stați corect la birou și ridicați-vă des și plimbați-vă măcar prin casă. La fiecare oră de stat jos, trebuie o pauză de 10-15 minute de mișcare. 

10) Dureri de mână și de încheietură: Și modul în care țineți mâinile îndoite când stați la birou și scrieți la calculator poate da naștere unor probleme. Asigurați-vă că înălțimea scaunului este setată astfel încât antebrațele să fie la același nivel cu tastatura. De asemenea, este o idee bună să faceți pauze și să vă scuturați des încheieturile mâiniilor. Și nu țineți mâinile încordate prea mult. Una dintre problemele care pot să apară e sindromul de tunel carpian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel