OBOSEALĂ: 5 motive surprinzătoare pentru care ești foarte obosit, fără să fii bolnav

Dana Lascu |
Data publicării:
Oboseala cronică
Oboseala cronică

OBOSEALĂ: Vrei să știi de ce ești atât de obosit chiar și după o noapte de somn bun și fără să ai vreo boală? Iată motivele: 

Oboseala este greu de dovedit cu un test de laborator. Medicii pot bănui că sunt probleme de tiroidă și pentru a sta se fac teste, sau niveluri anormale de hormoni – la fel, pot fi testate -, dar majoritatea persoanelor care resimt oboseală nu au o problemă de sănătate de bază, arată specialiștii. De multe ori, oboseala e o consecință a stilului de viață!

Iată cinci motive obișnuite pentru oboseală care nu sunt legate de o boală:

1) Lipsa unei rutine zilnice

Rutina zilnică este deosebit de importantă, cu atât mai mult în timpul pandemiei COVID-19. O rutină consistentă reduce deciziile pe care trebuie să le iei în fiecare zi și scade stresul. Încerca:

- Să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi.

- Să lucrezi în același interval de timp în fiecare zi.

- Stabilirea anumitor momente ale zilei sau săptămânii pentru a face treburi, pentru a face comisioane, pentru a pregăti mesele sau pentru a te bucura de liniște pur și simplu.

2) Dieta 

Poate că acum mâncați mai multe alimente procesate și cu zahăr pentru a face față stresului și îngrijorării. Dacă dieta vi s-a schimbat sau dacă ați ajuns să consumați multe alimente procesate, este posibil să observați că oboseala vă copleșește. O dietă nesănătoasă poate provoca o instabilitate a nivelului zahărului din sânge și inflamație.

3) Lipsa exercițiului fizic

Organismul uman este conceput de asemenea manieră încât trebuie să producă și să consume o anumtă cantitate de energie. Când nu aveți suficientă activitate fizică, corpul nu va funcționa corect, la fel de bine cum ar trebui.

Exercițiile fizice pot face o diferență în nivelurile de energie, deoarece vă echilibrează hormonii și vă ajută să vă setați ritmul circadian, promovând un somn mai bun și reducând seenzația de oboseală. 

4) Stresul necontrolat

Mulți oamenii subestimează cât de mult starea lor de spirit le afectează nivelul de energie, iar gestionarea stresului este crucială pentru a ajuta corpul să funcționeze la cel mai înalt nivel.

Exercițiul fizic este o piatră de temelie pentru gestionarea stresului, deoarece crește hormonii care ne fac să ne simțim bine, incluzând aici endorfine și serotonină.

5) Schimbări majore care se petrec în viață voastră

Schimbări majore petrecute în viața voastră – faptul că lucrați de acasă în timpul pandemiei COVID-19, un nou loc de muncă, apariția unui copil în familie sau  faptul că vă mutați - vă pot modifica ritmul circadian, vă pot crește stresul și vă pot deranja rutina zilnică, toate acestea contribuind la oboseală.

Oboseala apare la toate vârstele, dar tinerii adulți tind să o observe mai devreme, deoarece se așteaptă să fie sănătoși și să fie mai mereu plini de energie, spun specialiștii. Adulții mai în vârstă pot presupune greșit că oboseala ține de îmbătrânire, așa că de multe ori nu se gândesc să meargă la medic. 

Dacă vă aflați în mijlocul unor evenimente majore care vă afectează viață, concentrați-vă pe gestionarea stresului, pe o nutriție bună, exerciții fizice regulate și stabilirea unei rutine bune, recomandă specialiștii. 

Când e cazul să mergi la medic pentru oboseală

Dacă faceți schimbările recomandate mai sus și nu remarcați vreo îmbunătățire a stării dumneavoastră în șase săptămâni, e bine să știți că următoarele simptome, adăugate oboselii, ar trebui să fie un semnal de alarmă care să vă facă să mergeți urgent la medic:

- Dacă sesizați o diminuare majoră în energie, în ciuda faptului că aveți o viață sănătoasă,

- Dacă vă încearcă sentimente de depresie sau anxietate,

- Dacă transpirați abundent noaptea,

- Dacă aveți respirație sacadată fără să fi făcut efort,

- Dacă aveți o pierderea în greutate inexplicabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel