10 strategii eficiente despre cum să NU fii pasiv-agresiv 

Larisa Opait |
Data publicării:
Pasiv agresiv - Foto: Freepik @Asif Munir011
Pasiv agresiv - Foto: Freepik @Asif Munir011

Comportamentul pasiv-agresiv este un tip de comportament în care o persoană exprimă rezistență sau ostilitate indirectă față de altă persoană sau față de o situație, în loc să o facă în mod direct și deschis.

Acest comportament implică adesea o combinație de trăsături pasive și agresive, de unde și denumirea sa. Este o încercare de a controla sau manipula pe cineva fără a fi sincer cu privire la ceea ce simți sau ce vrei. 

Termenul „pasiv-agresiv” a fost folosit pentru prima dată într-un context clinic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a descrie soldații care au refuzat să se supună comenzilor ofițerilor.

Comunicarea și comportamentele pasiv-agresive pot fi, de asemenea, un rezultat al tulburării de personalitate pasiv-agresiv (PAPD). PAPD poate duce la disfuncții relaționale și alte probleme interpersonale, deoarece tulburarea este marcată de răzbunare.

Exemple de comportament pasiv-agresiv

Să ai așteptări ascunse

Exprimarea nonverbală a sentimentelor

Acordarea tratamentului tăcut

Ironia și sarcasmul

Sarcini pasive-agresive

Victimizarea

Manipularea emoțională

Amânarea

Intenții subtile

A face rău intenționat

Aceste comportamente pot să apară din cauza unor sentimente de frustrare, neputință sau teamă de confruntare directă. Cu toate acestea, comportamentul pasiv-agresiv poate să dăuneze relațiilor și poate să creeze tensiuni și conflicte nerezolvate. De aceea, este important să fie recunoscut și adresat în mod adecvat pentru a îmbunătăți comunicarea și relațiile interpersonale.

10 strategii eficiente pentru a evita comportamentul pasiv-agresiv

Exprimă-ți sentimentele și nevoile în mod clar și direct. Evită subtilitățile și fii sincer în comunicare. Învață să ceri și să primești. 

Recunoaște-ți propriile emoții și comportamente și asumă-ți responsabilitatea pentru ele. Evită să arunci vina pe alții sau să negi propria implicare. Ieși din starea de victimizare.

Abordează conflictele într-un mod calm și rațional. Învață să asculți punctele de vedere ale celorlalți și caută soluții care să satisfacă ambele părți.

Fii clar în ceea ce privește așteptările tale față de ceilalți și comunică limitele tale în mod deschis chiar dacă iți este greu. Clarifică înțelegerile pentru a evita interpretările eronate.

Înțelege că și ceilalți au nevoi și sentimente și încearcă să le iei în considerare în comunicare. Nu o lua personal. Fiind empatic, poți evita resentimentele și comportamentul pasiv-agresiv.

Lucrează la schimbarea gândirii negative și a atitudinilor toxice. Fii conștient de propriile gânduri și încearcă să le înlocuiești cu gânduri pozitive și construcțive.

Învață tehnici de comunicare nonviolentă care să te ajute să exprimi nevoile și dorințele tale într-un mod respectuos și non-confruntativ. Comunicarea arsertivă te poate salva.

Renunță la tactici manipulative și la jocuri psihologice care pot să creeze tensiuni și să alimenteze comportamentul pasiv-agresiv.

În loc să reacționezi pasiv-agresiv în situații de stres sau conflict, încearcă să folosești umorul sau empatia pentru a detensiona atmosfera și pentru a găsi soluții constructive.

Lucrează la creșterea încrederii în tine și la consolidarea stimei de sine. Persoanele care se simt bine în pielea lor sunt mai puțin susceptibile să adopte comportamente pasiv-agresive.

Caracteristicile persoanelor pasive-agresive

Acestea sunt câteva caracteristici ale persoanelor pasiv-agresive în comparație cu persoanele care sunt mai direcți. 

Oamenii pasiv-agresiv

Așteptați ca alții să știe ce doriți

Să te enervezi când lucrurile nu merg așa cum vrei

Evitarea confruntării directe

Nu comunică deschis

Dorind să-i controleze pe alții

Să-i vezi pe ceilalți ca pe adversarii tăi

A fi încăpățânat

Refuzând să consideri că ai putea greși

Oamenii care sunt mai direcți

Pur și simplu cereți ceea ce doriți

Acceptarea lucrurilor s-ar putea să nu-ți iasă

Să spui cuiva de ce ești supărat pe el

Comunicarea sinceră și asertivăSă renunți la lucruri dincolo de controlul tău

Empatizând cu ceilalți

Fiind deschis la minte

Respectarea opiniilor și perspectivelor celorlalți

Știu să asculte

În final, este important să fii conștient de propriul comportament și să fii deschis la schimbare și îmbunătățire. Prin aplicarea acestor strategii și prin angajamentul în dezvoltarea personală, poți să reduci sau să elimini comportamentul pasiv-agresiv din viața ta și să îți îmbunătățești relațiile interpersonale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel