15 efecte ale consumului de ouă: diabet, colesterol sau boli cardiovasculare, toate sunt menționate

Angela Sabău / 24 sep 2021 / 11:17
Beneficiile consumului de ouă
Beneficiile consumului de ouă

Consumul de ouă are o serie de beneficii pentru sănătate, despre care se vorbește, însă, prea puțin.

Dincolo de creșterea ușoară a numărului zilnic de proteine ​​(fiecare ou de 80 de calorii conține 7 grame proteine), ouăle îți îmbunătățesc sănătatea. Sunt bogate în aminoacizi, antioxidanți și grăsimi sănătoase.

Gălbenușurile de ou au un nutrient care combate grăsimile numit colină, deci optarea pentru ouă întregi vă poate ajuta de fapt să slăbiți.

Când cumpărați ouă, acordați atenție etichetelor. Ar trebui să optați pentru cele organice, atunci când este posibil, pentru că nu conțin antibiotice, vaccinuri și hormoni.

Iată 15 beneficii ale consumului de ouă

1. Veți pierde grăsime.

În mare parte datorită faptului că sunt sățioase, ouăle au fost legate de pierderea de grăsime. Un studiu cu privire la acest lucru a produs câteva rezultate remarcabile: într-o perioadă de opt săptămâni, oamenii au mâncat un mic dejun, fie cu două ouă, fie cu un covrig, care conținea aceeași cantitate de calorii. Grupul care a consumat ouă a pierdut cu 65% mai multă greutate corporală, cu 16% mai multă grăsime corporală, a înregistrat o reducere cu 61% mai mare a IMC și a înregistrat o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei!

2. Reduce nivelurile de inflamație.

Ouăle sunt o sursă majoră de fosfolipide dietetice: compușii bioactivi despre care studiile arată că au efecte pe scară largă asupra inflamației. O recenzie recentă publicată în revista Nutrients a legat aportul alimentar de fosfolipide din ouă și colină cu o reducere a nenumăraților biomarkeri de inflamație. Scăderea inflamației are beneficii pe scară largă pentru sănătate, care variază de la scăderea riscului de boli cardiovasculare la îmbunătățirea capacității organismului de a descompune grăsimile. Dacă doriți să reduceți inflamația, nu căutați mai departe decât să adăugați aceste alimente antiinflamatoare la dieta dumneavoastră.

3. Protejează de boala metabolică.

Consumul de ouă este una dintre cele mai bune modalități de a crește nivelul HDL de colesterol „bun”. Persoanele cu niveluri mai ridicate de colesterol HDL prezintă un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte afecțiuni de sănătate. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition, creșterea aportului de colesterol din dietă din ouă poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de sindrom metabolic, un precursor al diabetului de tip 2.

4. Ajută la construirea masei musculară.

Când vă antrenați, corpul dumneavoastră are nevoie de proteine ​​pentru a repara pierderile din țesutul muscular de la exerciții. Ouăle sunt o gustare sau o masă extraordinară după antrenament, deoarece doar unul are aproximativ șase grame de proteine pentru construirea mușchilor. Bateți două într-o omletă cu câteva legume și aveți felul de mâncare perfect pentru a deveni slab și tonifiat.

5. Îmbunătățește sistemul imunitar.

Dacă vreți să vă protejați de infecții, virusuri etc, adăugați zilnic un ou sau două la dieta dumneavoastră. Doar un ou mare conține aproape un sfert (22%) din necesarul de seleniu, un nutrient care ajută să la susținerea sistemul imunitar și la reglarea hormonilor tiroidieni. Copiii ar trebui să mănânce ouă, în special. Dacă copiii și adolescenții nu primesc suficient seleniu, ar putea dezvolta boala Keshan și boala Kashin-Beck, două afecțiuni care pot afecta inima, oasele și articulațiile.

6. Oferă un impuls al nivelurilor de energie.

Doar un ou prăjit mare conține aproape 18% din necesarul de vitamina B2, numită și riboflavină. Este doar una dintre cele opt vitamine B, care toate ajută organismul să transforme alimentele în combustibil, care la rândul său este utilizat pentru a produce energie, făcându-l alimentul perfect pentru energia pe tot parcursul zilei.

7. Ajută la sănătatea pielii și a părului.

Vitaminele din complexul B sunt, de asemenea, necesare pentru o piele sănătoasă, păr, ochi și ficat. (În plus față de vitamina B2, ouăle sunt, de asemenea, bogate în B5 și B12.) De asemenea, ajută la asigurarea funcționării corecte a sistemului nervos, precum și la susținerea forței musculare.

8. Protejează creierul.

Ouăle sunt hrană pentru creier. Acest lucru se datorează în mare parte unui nutrient esențial numit colină. Este o componentă a membranelor celulare și este necesară pentru a sintetiza acetilcolina: un neurotransmițător. Studiile arată că lipsa colinei a fost legată de tulburările neurologice și de scăderea funcției cognitive.

Un avantaj suplimentar pentru sănătatea creierului a consumului de ouă este atribuit conținutului lor de acizi grași omega-3. Există aproximativ 225 de miligrame de acizi grași omega-3 în fiecare ou. Acizii grași omega-3 sunt una dintre cele mai importante grăsimi sănătoase pe care le aveți în dietă, deoarece ajută la prevenirea bolilor de inimă, a artritei și a osteoporozei. Cercetările au arătat, de asemenea, că omega-3 sunt benefice pentru protejarea împotriva bolii Alzheimer și îmbunătățirea funcției cognitive.

9. Veți avea unghiile mai puternice.

Unghiile sunt fragile și se rup ușor? Luați în considerare consumarea mai multor ouă în dieta dumneavoastră. Sunt o sursă excelentă de biotină, un tip de vitamina B despre care cercetările sugerează că pot ajuta la întărirea unghiilor. Gălbenușurile au cea mai mare concentrație de biotină!

10. Este posibil să aveți mai puțin stres sau anxietate.

Dacă aveți vreo deficiență în ce privește cei 9 aminoacizi care pot fi găsiți în proteinele din ouă, aceasta poate avea efecte mentale. Un studiu din 2004 publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a descris modul în care suplimentarea dietei unei populații cu lizină a redus semnificativ nivelul de anxietate și stres, posibil prin modularea serotoninei din sistemul nervos.

Lizina este un aminoacid esențial pe care corpul nu îl poate produce singur și trebuie să îl obțină prin dietă. Ouăle sunt una dintre cele mai importante surse de hrană bogate în lizină, conținând 455 miligrame de lizină per ou întreg, mare. Necesarul zilnic de lizină declarat de Organizației Mondiale a Sănătății este de 30 mg / kg. Deci, pentru o persoană de 70 de kilograme sau 154 de kilograme, un ou ar servi 22% din aportul zilnic recomandat de aminoacizi esențiali.

11. Îmbunătățește sănătatea oaselor și a dinților.

Ouăle sunt una dintre puținele surse naturale de vitamina D, care este importantă pentru sănătatea și rezistența oaselor și a dinților. Face acest lucru în primul rând, ajutând la absorbția calciului. (De altfel, calciul este important pentru o inimă sănătoasă, colon și metabolism.)

12. Îmbunătățește profilul colesterolului.

Există trei idei despre colesterol pe care majoritatea oamenilor le cunosc:

1) Colesterolul ridicat este un lucru rău;

2) Există tipuri bune și rele de colesterol;

3) Ouăle conțin din abundență colesterol.

Medicii sunt, în general, cei mai preocupați de raportul dintre colesterolul „bun” (HDL) și colesterolul rău (LDL). Un ou mare conține 212 mg de colesterol, dar asta nu înseamnă că ouăle vor crește tipul de colesterol „rău” din sânge. Organismul produce în mod constant colesterol de unul singur, iar un număr mare de dovezi indică faptul că ouăle pot îmbunătăți, de fapt, profilul colesterolului. Ouăle par să crească colesterolul HDL (bun) crescând în același timp dimensiunea particulelor LDL (despre care se crede că sunt mai puțin periculoase decât particulele mici). Dacă aveți probleme cu colesterolul, asigurați-vă că consultați medicul înainte de a vă schimba dieta. Dieteticienii recomandă să nu consume mai mult de 2 ouă în fiecare zi.

13. Reduce riscul de boli de inimă.

Nu numai că s-a constatat că ouăle nu cresc riscul bolilor coronariene, dar ar putea chiar să vă scadă riscul. Colesterolul LDL a devenit cunoscut sub numele de colesterol „rău”, deoarece particulele LDL își transportă moleculele de grăsime în pereții arterelor și conduc la ateroscleroză: practic, înfundarea arterelor. (În schimb, particulele HDL pot elimina moleculele de grăsime de pe pereții arterelor.) Dar nu toate particulele LDL sunt egale și există diferite subtipuri care diferă ca mărime. Cele mai mari sunt cu siguranță mai bune - multe studii au arătat că persoanele care au predominant particule LDL mici și dense prezintă un risc mai mare de boli de inimă decât persoanele care au în mare parte particule LDL mari. Iată cea mai bună parte: Chiar dacă ouăle tind să crească colesterolul LDL la unii oameni, studiile arată că particulele LDL se schimbă de la mici și dense la mari, reducând riscul de probleme cardiovasculare, inclusiv boli de inimă.

14. Favorizează sănătatea ficatului.

Vitaminele B nu sunt singurii micronutrienți care contribuie la efectele benefice ale ouălor asupra sănătății ficatului. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în colină nutritivă. (Un ou mare conține între 117 și 147 miligrame de nutrient, în funcție de metoda de gătit aleasă). O recenzie recentă a explicat că deficitul de colină este legat de acumularea de lipide hepatice, care poate provoca boli hepatice grase nealcoolice. Un studiu Journal of Nutrition a constatat că un aport alimentar mai ridicat de colină poate fi asociat cu un risc mai mic de ficat gras non-alcoolic la femei.

15. Reduce riscul de diabet de tip 2.

Un alt efect secundar al deficitului de colină și acumularea ulterioară de lipide hepatice este creșterea riscului de rezistență la insulină și diabet de tip 2.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy