3 lucruri esențiale despre HIPOTERMIE,„ucigașul tăcut”! Dr Tudor Ciuhodaru, avertisment

Dana Lascu |
Data publicării:

Ce trebuie să (nu) faceți - mic ghid de supraviețuire în astfel de situații - sunt 3 lucruri pe care trebuie să le știți: recunoaștere, intervenție și nu în ultimul rând prevenție, arată dr Tudor Ciuhodaru.

Dr Tudor Ciuhodaru: ce e bine de știut despre HIPORTERMIE:

A. Recunoaștere:

1.Primele simptome ale degerăturilor includ tulburările de sensibilitate (furnicături, înțepături), pielea se înroşeşte şi se descuamează iar apoi apar flictenele (bule ca după arsuri) şi se instalează tulburări motorii.
!!!În forma severă se merge până la gangrenă ce necesită amputația segmentului de membru.

2. Printre semnele de alarmă ale hipotermie se numără: frisoanele, piele rece, palidă, parestezii (amorțeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolență asociată unor respirații superficiale şi cu frecvență joasă, bradicardie, puls imperceptibil, urmate de confuzie, halucinații şi comă – urmate de ,,moartea albă”.

3. Pacienții se pot răni cu ușurință datorită tulburărilor de echilibru iar în funcție de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizați la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale

B. Primul ajutor constă în:

lucruri simple și ușor de făcut având drept scop limitarea pierderilor de căldură și încălzirea progresivă a pacientului:

1.Plasați pacientul pe o suprafață uscată care asigură protecție față de răceala solului.

2.Găsiți un adăpost sau spațiu (eventual încălzit) pentru a-l proteja de frig și vânt.

3.Îndepărtați hainele umede.

4.Dacă e posibil, administrarea de lichide calde.

5.Nu frecați şi nu masați pacientul ci doar asigurați încălzirea progresivă.

6.Nu încălziți pacientul prin contact cu surse de căldură (sobă, calorifer, apă fierbinte, duş sau cadă). Datorită tulburărilor de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot apărea fenomenele de şoc.

Atenție:

1. Orice degerătură necesită consult medico-chirurgical pentru a evita evoluția nefavorabilă şi complicațiile.

2. Beneficiază de încălizire externă şi de terapie medicamentoasă menită a reduce durerile şi a ameliora circulația sanguină în zona afectată.

3. Primul ajutor constă în găsirea unui adăpost sau spațiu încălzit. Așezați victima pe o suprafață uscată care să o protejeze de răceala solului, protejând-o de frig și vânt şi îndepărtați hainele umede, nu frecați şi nu masați victima ci doar încălziți-o progresiv. Este interzisă încălzirea prin contact cu surse de căldură (sobă,calorifer) întrucât tulburările de sensibilitate pot duce la arsuri.

C. Măsurile de prevenție sunt esențiale – atât în spațiile deschise cât  și în casă:

1) În spații deschise:

a) utilizați haine groase care să protejeze extremitățile (fața, nas, urechi, mâini, picioare), încălțămintea trebuie să fie confortabilă şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc;

b) !!! hainele ude trebuie schimbate imediat;

c) alternați perioadele de expunere/lucru în frig cu repausul în zone încălzite.

e) !!! alcoolul trebuie evitat (50% din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool).

2) În casă:

a) mențineți o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute în condiții de îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie).

b) verificați periodic funcționarea sursei de căldură (centrală sau sobă).

c) alimentați-vă corespunzător (un regim alimentar suplimentat caloric, care să includă lichide calde) și evitați consumul de alcool sau excesul de sedative.

d) verificați starea vârstnicilor prin vizite sau măcar un telefon. 

Rețineți:

1.Grupele de risc: cele mai multe cazuri, pe o statistică parțială, s-au înregistrat la persoane cu vârste cuprinse între 20 si 60 de ani, cu probleme socioeconomice incluse în categoria celor fără domiciliu sau trăind doar din ajutorul social iar două persoane sunt din categoria pensionarilor.

2.Pacienții provin în proporții egale din urban și din rural. 

3.Ponderea cazurilor grave, cu degerături de grade II-III-IV se apropie de 50 %, necesitând intervenția chirurgilor reconstructivi. 

4.Prognosticul este întunecat de existența patologiei asociate.

Important:

1. Vântul şi umezeala accentuează hipotermia şi duc rapid la instalarea degerăturilor.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsați copiii singuri în maşină.

4. Orice grad de hipotermie impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate.

5. „Până când parlamentul va adopta legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România aceste măsuri vă pot ajuta să nu aveți probleme în această perioadă friguroasă”, arată conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel