30 de minute de mișcare pe zi pot anula efectele negative are statului jos la birou

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
statul jos Foto: Freepik @ArthurHidden
statul jos Foto: Freepik @ArthurHidden

Află cum poți ajuta organismul să combată efectele sedentarismului cu doar 15 - 30 de minute de exerciții pe zi.

Un studiu publicat în revista JAMA Network Open raportează că persoanele care stau toată ziua la locul de muncă trebuie să facă între 15 și 30 de minute suplimentare de exerciții fizice pe zi pentru a compensa efectele dăunătoare ale acestei inactivități.

"Riscurile serioase asociate cu șederea prelungită la locul de muncă pot fi atenuate prin încorporarea unor pauze regulate și prin angajarea într-o activitate fizică suplimentară", au scris cercetătorii în concluziile lor.

Aceștia au pledat pentru modificări cuprinzătoare ale mediului de lucru, inclusiv oferirea de beneficii de abonament la sala de sport, pauze mai mari, posturi de lucru independente și zone desemnate pentru activitate fizică.

Vezi și: 5 motive pentru care te doare spatele dimineața. Cum poți trata disconfortul acasă și cum identifici cauzele

Detalii din studiul privind statul așezat și sănătatea inimii

Studiul de cohortă a urmărit 481.688 de persoane pentru o medie de aproape 13 ani de urmărire. Potrivit cercetătorilor, un risc mai mare de mortalitate din toate cauzele (16%) și de boli cardiovasculare (34%) a fost asociat cu cei care stăteau în principal jos la locul de muncă, potrivit cercetătorilor. Această constatare a persistat chiar și după ce au fost controlate variabile precum sexul, vârsta, educația, fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală.

În scopul acestui studiu, urmărirea participanților la un program de supraveghere a sănătății din Taiwan a fost realizată între 1996 și 2017. Analiza datelor colectate, care a inclus așezarea profesională, activitatea fizică în timpul liber, stilul de viață și parametrii metabolici, a fost finalizată în decembrie 2020.

A fost efectuată o analiză a trei volume de ședere profesională: predominant fără a sta jos, cu alternanță de ședere și fără a sta jos și predominant cu ședere.

Nu a fost observată nicio diferență semnificativă în ceea ce privește riscul de mortalitate din toate cauzele între subiecții care au alternat la locul de muncă între a sta jos și a nu sta și cei care au evitat predominant să stea jos.

S-a constatat că persoanele care își petrec majoritatea zilei de lucru așezate la un birou și care practică o activitate fizică redusă sau deloc (mai puțin de 15 minute pe zi) sau doar o activitate fizică moderată (15-29 de minute pe zi) în timpul liber au avut o reducere similară a mortalității ca și persoanele inactive care petrec cel mai puțin timp stând jos la locul de muncă.

Vezi și: Sportul care ajută la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. Susține articulațiile și îmbunătățește musculatura

Efectele pentru sănătate ale statului jos toată ziua la locul de muncă

Cercetătorii au observat că "statul prelungit la locul de muncă este considerat normal și nu a primit atenția pe care o merită, în ciuda faptului că impactul său negativ asupra rezultatelor în materie de sănătate a fost demonstrat", deoarece este o componentă a stilului de viață contemporan.

Aceștia au făcut o comparație între cultura actuală a șezutului și o altă practică care era considerată cândva standard la locul de muncă, potrivit Medical News Today.

"Asemănător cu procesul de denormalizare a fumatului, sublinierea daunelor asociate și sugerarea unor schimbări în sistemul de la locul de muncă poate ajuta societatea să denormalizeze acest comportament comun", au scris autorii studiului.

Dr, Kevin Huffman, medic primar și director medical al Florida Injury Centers, care nu a fost implicat în studiu, a spus că statul jos la locul de muncă provoacă adesea un stil de viață sedentar în general.

Huffman a declarat: "Acest lucru se traduce în mod direct în confruntarea cu o multitudine de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul; este o acumulare înfiorătoare". "Destul de alarmant, persoanele care se expun la perioade prelungite de ședere se confruntă cu riscuri sporite, inclusiv 14% pentru bolile cardiovasculare și 13% pentru cancer."

Foto: Freepik

Cum să eviți un stil de viață sedentar la locul de muncă

Soluțiile pentru mediile de lucru sedentare, potrivit lui Huffman, pot consta în "ajustări subtile, dar semnificative, ale programului nostru zilnic".

"Printre aceste modificări ar putea fi cerința de a sta în picioare în timp ce răspundeți la apelurile telefonice". Alternativ, s-ar putea încorpora în rutină scurte plimbări din oră în oră. "Combinând aceste eforturi, reușim în cele din urmă să abordăm problema omniprezentă a comportamentului sedentar", a declarat el.

"Mai degrabă decât să compuneți un e-mail către un coleg din biroul alăturat, folosiți acel timp pentru a angaja o conversație cu acesta, făcând o scurtă plimbare." "Atunci când este cumulată, această modificare minoră poate reduce substanțial timpul total petrecut stat jos", a continuat Huffman. "Studiile publicate în Jurnalul american de medicină preventivă subliniază faptul că 30 de minute de comportament sedentar înlocuit cu o simplă activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos fără efort, îmbunătățește substanțial starea de sănătate."

Consecvența este cheia, potrivit lui Huffman, indiferent dacă exercițiul suplimentar are loc în interiorul sau în afara biroului.

"Chiar și exercițiile simple, cum ar fi mersul pe bicicletă, mersul în pas vioi sau dansul, pot fi extraordinar de benefice." "Cu toate acestea, consecvența este factorul determinant fundamental", a declarat el. "Mai exact, persoanele care mențin în mod eficient un regim zilnic constând în 15-30 de minute de exerciții fizice moderate spre viguroase vor observa în mod inevitabil o scădere substanțială a probabilității de a dezvolta boli cronice."

Adăugarea de exerciții fizice în rutina zilnică

Dr. Cheng-Han Chen, cardiolog intervenționist și director medical al Structural Heart Program la MemorialCare Saddleback Medical Center, a declarat că studiul a arătat o modalitate relativ ușoară de a îmbunătăți sănătatea multor persoane.

Chen, care nu a participat la studiu, a declarat : "Aceste rezultate demonstrează în continuare beneficiile activității fizice pentru sănătate și evidențiază oportunitățile care există pentru a îmbunătăți sănătatea unei părți substanțiale a populației noastre".

"Deși unele persoane pot avea ocupații care necesită un efort fizic minim, este totuși posibil să se încadreze în scurte intervale de exerciții fizice pe parcursul zilei", a explicat Chen. "Pentru a crește activitatea fizică la locul de muncă, faceți scurte pauze de 5 minute pe parcursul zilei pentru a vă plimba prin birou, utilizați scările în locul liftului și parcați la o distanță scurtă de intrarea în clădire, astfel încât să aveți puțin mai mult timp pentru a merge pe jos." Câteva acțiuni simple pot avea un impact profund.

Dan Gallagher, dietetician la Aegle Nutrition, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că, deși 15 până la 30 de minute de activitate ajustată poate părea o schimbare dramatică a stilului de viață, nu trebuie să se simtă așa.

"Același lucru se poate spune și despre practicile de igienă a mâinilor, cum ar fi purtarea măștilor pentru a preveni infecțiile respiratorii, spălatul pe mâini pentru a evita îmbolnăvirea și credința că activitatea fizică este mai benefică decât inactivitatea", a explicat Cutler. "În acest moment, avem un studiu care oferă dovezi empirice că creșterea activității fizice și scăderea timpului de sedentarism la locul de muncă pot reduce într-adevăr riscul de mortalitate. "Creșterea numărului de decese cardiovasculare și a mortalității din toate cauzele a fost semnificativ redusă în rândul celor care stăteau în principal la locul de muncă și nu desfășurau activități fizice în timpul liber", au relevat concluziile acestui studiu de aproape jumătate de milion de persoane, după o investigație îndelungată de peste 12 ani.

Exercițiul ca un impuls mental

În plus, pauzele de exerciții fizice sunt benefice pentru intelect și pentru sănătatea cardiovasculară, potrivit lui Gallagher.

"Oferindu-vă pauze mai scurte pentru a vă mișca pe parcursul zilei nu numai că vă va încuraja să fiți mai activi și să vă întrerupeți ziua, dar va fi benefic pentru creier și concentrare", a explicat el.

"Plimbați-vă timp de 5 până la 10 minute la fiecare oră, pentru un total de două ore, pe parcursul zilei. "Procedând astfel, vă puteți încadra fără efort într-o jumătate de oră suplimentară de activitate fizică în fiecare zi, fără a fi nevoie să vă modificați semnificativ programul", a continuat Gallagher.

El a explicat că, din moment ce corpurile umane nu sunt concepute pentru a rămâne pe un scaun de birou pentru perioade lungi de timp, mișcarea suplimentară are pur și simplu sens.

Gallagher a declarat: "Din moment ce corpurile noastre au fost concepute pentru a se mișca, rămânerea activă pe tot parcursul zilei vă va ajuta să vă simțiți cel mai bine."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel