5 motive pentru care te doare spatele dimineața. Cum poți trata disconfortul acasă și cum identifici cauzele

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
durere de spate Foto: Freepik @prostock-studio
durere de spate Foto: Freepik @prostock-studio

Află care sunt cauzele durerii de spate dimineața și ce exerciții și întinderi pot ajuta coloana.

Disconfortul de spate este tipic și este frecvent resimțit la prima oră a dimineții, mai ales atunci când te ridici din pat. De obicei, rigiditatea datorată odihnei prelungite sau reducerea fluxului sanguin din timpul somnului provoacă această durere. De obicei, simptomele dispar după ce începem să ne mișcăm.

Chiar dacă s-ar putea întâmpla ocazional, unele persoane au disconfort de spate dimineața mai frecvent decât altele. Există mai multe cauze posibile ale acestui disconfort continuu, cum ar fi:

- Stres

- Postură proastă

- Afecțiuni medicale subiacente

Cauzele durerii de spate dimineața

Poziția de somn

Poziția în care dormi poate fi cauza durerilor de spate de dimineață. Coloana vertebrală poate fi comprimată de pozițiile de somn necorespunzătoare, aplatizând curbura sa naturală.

În plus, acest lucru poate exercita o presiune dureroasă asupra articulațiilor și îți poate forța spatele. Dacă dormi mult pe burtă, ai putea avea mai des disconfort la spate.

Pentru un somn mai bun și o mai bună sănătate a coloanei vertebrale, consideră  schimbarea posturii de somn. Medicii ne sfătuiesc să dormim pe spate sau pe o parte, cu o pernă între genunchi. Dacă dormitul pe burtă este singura poziție în care te simți confortabil, folosește o pernă pentru a-ți susține abdomenul inferior sau pelvisul. Spatele tău va simți mai puțină presiune ca urmare a acestui lucru, conform Healthline.

Saltea proastă

Salteaua ta poate fi sursa disconfortului la nivelul spatelui, dacă nu poziția proastă de dormit este problema. Înlocuirea saltelelor vechi cu unele noi poate face o mare diferență în ceea ce privește cât de bine dormi.

O cercetare din 2009 a constatat că înlocuirea saltelelor mai vechi de nouă ani cu modele mai noi poate îmbunătăți somnul, reduce durerile de spate și diminuează senzația de stres.

Vezi și: Sportul care ajută la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. Susține articulațiile și îmbunătățește musculatura

Sarcina

Disconfortul de spate este un simptom foarte frecvent în timpul sarcinii. În timp ce unele femei raportează că simt acest disconfort încă din săptămâna a opta de sarcină, acesta devine de obicei problematic în luna a cincea sau a șaptea.

Mușchii din partea inferioară a spatelui ar putea fi încordați în timpul sarcinii. Acest disconfort lombar s-ar putea agrava dimineața, după o noapte lungă de somn, rezultând o rigiditate și o încordare persistentă a mușchilor.

În loc să îți pui greutatea pe spate, încearcă să te întinzi și să te ridici de picioare pentru a diminua durerea și rigiditatea. În cazul în care durerea nu dispare, aplicarea unei comprese calde ar putea ajuta la ameliorarea agoniei.

Degenerarea discurilor

Cele mai multe cazuri de degenerare a discurilor se întâmplă fără o cauză semnificativă. Este un produs secundar normal al îmbătrânirii și al deteriorării fizice a corpului tău. Deteriorarea discurilor spinale dintre vertebrele tale este cauza acestei afecțiuni legate de vârstă.

Dureri și suferințe severe pot rezulta din aceasta, iar acestea se pot agrava dimineața. Degenerarea discurilor poate să nu producă întotdeauna durere. Dimineața, presiunea internă a discului este mai mare.

Analgezicele sau injecțiile cu steroizi sunt două forme de tratament. Pentru susținerea spatelui, medicul sau fizioterapeutul ar putea, de asemenea, să te sfătuiască să folosești o orteză sau un corset.

Vezi și: Cele mai murdare 4 locuri din casă. Unde uiți cel mai des să faci curățenie și cum te poți proteja corect de bacterii

Fibromialgie

O afecțiune numită fibromialgie are ca rezultat un disconfort musculo-scheletal difuz. Se crede că fibromialgia exacerbează durerea prin alterarea modului în care creierul interpretează semnalele de durere. Fibromialgia poate afecta pe toată lumea, deși afectează mai frecvent femeile decât bărbații.

Alte simptome asociate cu această afecțiune includ:

- Oboseală

- Somn agitat

- Probleme de memorie

- Stări de spirit schimbătoare

- Dureri de cap de tensiune

- Anxietate

- Depresie

- Sindromul intestinului iritabil

Deși nu există un tratament pentru fibromialgie, există unele analgezice care pot ajuta la somn și pot diminua simptomele neplăcute. Pentru a te ajuta să înveți mecanisme de adaptare și să îți îmbunătățești calitatea vieții, medicul tău ar putea sugera, de asemenea, terapie sau consiliere.

Foto: Freepik @opatsuvi

Tratamentul pentru durerile de spate de dimineață

Nu te da bătut dacă ai dureri de spate când te trezești dimineața deoarece exercițiile te pot ajuta să începi ziua cu mai puțină durere.

Întinderi în pat

Obișnuința de a face stretching chiar înainte de a te da jos din pat este o strategie pentru a combate disconfortul de spate. Întinde-ți brațele cât mai sus deasupra capului, în timp ce te odihnești pe spate. Întinde-ți picioarele în cealaltă direcție în același moment.

După aceea, pentru o întindere în partea inferioară a spatelui, trage genunchii până la piept și meține poziția. S-ar putea, de asemenea, să ți se pară plăcută legănarea ușoară înainte și înapoi.

Ține picioarele la o distanță egală cu cea a umerilor pe sol imediat ce te așezi. Pentru o întindere a întregului corp, ridică încă o dată brațele deasupra capului și apoi mișcă-le dintr-o parte în alta.

Plank

Aproape toți mușchii din corp sunt lucrați la un plank, în special abdomenul. Spatele tău va fi mai puțin solicitat pe măsură ce abdomenul tău devine mai puternic. Un disconfort minim la nivelul spatelui, în special în partea inferioară a spatelui, poate fi, de asemenea, ameliorat prin efectuarea unui plank.

Începe cu fața în jos pe podea pentru a efectua un plank. Ține coatele și antebrațele aliniate cu încheieturile mâinilor. Ține bărbia aproape de gât și apasă în partea superioară a spatelui în timp ce te ridici de pe podea.

Timp de treizeci de secunde, menține poziția de plank în timp ce îți încordezi bine abdomenul ca și cum ai fi gata pentru un pumn în burtă. În plus, să îți încordezi coapsele și fesele. Dacă dorești, repetă prin coborâre.

Mini-cobra

Întinderea cobra este probabil ceva ce ai învățat la orele de yoga. Aceleași mișcări fundamentale sunt folosite de mini-cobra, dar partea inferioară a spatelui nu va fi suprasolicitată.

Întinde-te pe burtă cu palmele în jos și cu părțile laterale ale capului aliniate pentru a face o mini-cobra. În plus, antebrațele și coatele ar trebui să ajungă direct la mâini. Ridică-ți pieptul apăsând încet palmele și antebrațele pe sol.

Menține gâtul drept și priviți înainte cu capul. Repetă întinderea de până la cinci ori, menținând-o timp de zece secunde de fiecare dată.

Îndoirea genunchilor

Întinderea genunchilor și a feselor îți poate ajuta spatele, în special partea inferioară a spatelui. Îndoiturile genunchilor sunt un exercițiu care ajută în acest sens.

Apleacă-te ca și cum ai încerca să aluneci înapoi pe un scaun pentru a face o îndoire a genunchilor. Asigură-te că genunchii tăi nu se urmăresc dincolo de degetele de la picioare și menține o îndoire de 90 de grade în ei. Expiră în timp ce cobori și inspiră în timp ce te ridici înapoi. Repetă de zece ori sau mai mult.

Fă mișcare pe parcursul zilei

Exercițiile fizice în mod regulat pe parcursul zilei sunt esențiale pentru ameliorarea durerilor de spate. Una dintre cele mai bune forme de exerciții fizice este mersul pe jos. Încearcă să faci 10.000 de pași pe zi sau mai mult. Pe de altă parte, tot ceea ce te menține activ și în poziție verticală va susține rezistența spatelui tău.

De asemenea, este esențial să faci pauze regulate dacă munca de birou te obligă să stai jos. Întinde-te și ridică-te o dată la fiecare treizeci de minute, cel puțin. Birourile în picioare pot, de asemenea, să te ajute să menții presiunea de pe spate în timpul zilei la locul de muncă, astfel încât să nu suferi consecințele în dimineața următoare.

Durerea de spate de dimineață este tipică. Mișcarea și întinderea timp de câteva minute ameliorează de obicei durerea. Dar, dacă începi să te simțiți inconfortabil în fiecare dimineață, ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente sau al unei saltele defecte.

Este important de știut să mergi la medic dacă ai dureri din ce în ce mai mari sau alte simptome neobișnuite, astfel încât să fie exclusă orice afecțiune medicală periculoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel