Sportul care ajută la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. Susține articulațiile și îmbunătățește musculatura

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
artrita reumatoida Foto: Freepik
artrita reumatoida Foto: Freepik

Descoperă cum activitatea fizică în apă îți îmbunătățește nu numai sistemul cardiovascular dar și sănătatea articulațiilor tale.

Exercițiile fizice pot fi ultimul lucru de pe lista de lucruri pe care le poți face atunci când te dor articulațiile și te simți deprimat. Dar este crucial să faci exerciții fizice pentru sănătatea ta. Mai mult, dacă ai artrită reumatoidă (AR), exercițiile fizice capătă o importanță mai mare.

Asociația Americană a Inimii sfătuiește majoritatea oamenilor să acorde 150 de minute pe săptămână de activitate cardiovasculară. Înotul este o activitate foarte sugerată pentru persoanele cu AR, deoarece oferă un mijloc de a te mișca și de a obține exerciții fizice fără a adăuga la sarcina articulațiilor deja dureroase.

În plus, indiferent dacă ești un practicant experimentat sau un novice total, antrenamentul în apă poate fi personalizat pentru a satisface cerințele tale de fitness.

Beneficiile înotului pentru artrita reumatoidă

Reduce durerile și rigiditatea musculară și articulară

Înotul favorizează circulația și fluxul sanguin. Creșterea fluxului sanguin în tot corpul ajută mușchii și articulațiile să primească mai mult oxigen și nutrienți.

Este posibil ca în mod normal să nu poți să te întinzi și să îți miști mușchii în același mod atunci când nu ești în apă.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Poți să îți îmbunătățești sănătatea cardiovasculară generală prin înot.

Cercetările indică faptul că AR este un factor de risc cardiovascular cunoscut. Prin urmare, creșterea nivelului general de fitness prin activități precum înotul poate contribui la reducerea riscului, potrivit Healthline.

Oferă o ușurare fără greutate pentru articulații

Înotul suportă 90% din greutatea ta în apă, astfel încât nu exercită nicio presiune suplimentară asupra articulațiilor și mușchilor în comparație cu joggingul, alergarea sau chiar mersul pe jos. Atunci când înoți, riscul de șocuri pentru articulații este redus drastic.

Altfel spus, înotul poate fi o opțiune excelentă dacă suferi de artrită moderată până la severă și îți este greu să te angajezi în alte forme de exerciții fizice care nu îți susțin articulațiile.

Vezi și: Ce presupune dieta paleo. Cum arată masa strămoșilor noștri adaptată în epoca modernă și ce beneficii aduce sănătății

Îmbunătățește rezistența și susținerea musculară

Chiar dacă înotul este adesea considerat un exercițiu cardiac, acesta poate fi folosit și pentru a întări mușchii. Deoarece apa are o rezistență mai mare decât aerul, deplasarea prin apă necesită un efort muscular mai mare din partea mușchilor.

Menținerea forței musculare poate ajuta în cazul AR. Menținerea forței mușchilor de susținere prin exerciții fizice consistente va ajuta la menținerea alinierii structurilor articulare și va încetini progresia AR.

Foto: Freepik @nomadsoul1

Alte activități acvatice sănătoase pentru persoanele cu artrită reumatoidă

Poții încerca o varietate de sporturi acvatice, cum ar fi înotul, pentru a vă menține activ. iată o serie de antrenamente în apă pe care le-ai putea încerca:

- Mersul în apă. Fă o plimbare în apă până la brâu până la piept. Încearcă să mergi o tură înainte, apoi te întorci accelerând viteza pentru a oferi o anumită dificultate.

- Jogging în apă. O activitate de bază este joggingul în apă, în care alergi sau bați pasul pe loc, de obicei în apă mai adâncă. În timp ce alergătorii experimentați pot realiza acest lucru fără niciun echipament, s-ar putea să reazlizezi că te ajută să achiziționezi o centură de plutire care să te ajute să stai la suprafață.

- Aerobic în apă. Multe dintre exercițiile pe care le poți efectua într-o ședință de aerobic pe uscat sunt adesea incluse în aerobicul în apă, deși cu unele modificări. Există multe dintre sălile de sport care oferă cursuri de aerobic în apă. Poți anticipa că îți vei antrena întregul corp, ceea ce va include brațele, picioarele și secțiunea mediană.

Vezi și: Cinci motive pentru care îți este mereu rece. Unele pot indica boli grave

Cum să începi

Asigură-te că te consulți cu un medic înainte de a începe orice nou regim de fitness. Acesta îți poate oferi recomandări în funcție de starea ta de sănătate particulară, astfel încât să poți începe un nou regim de fitness în siguranță.

În urma aprobării medicului tău, următoarele sfaturi te pot ajuta să începi:

- Caută o piscină încălzită. Pentru o ameliorare maximă a durerii, Fundația pentru Artrita sugerează să faceți exerciții în apă caldă care se situează între 28 și 32°C. Aflați dacă piscinele locale, sălile de sport sau clinicile de kinetoterapie au piscine încălzite sau dacă oferă programe pentru cei cu artrită.

- Hidratează-te în mod regulat. Este greu de detectat când transpiri în piscină, așa că asigură-te că ai la tine apă sau alte lichide pentru când ai nevoie de o pauză.

- Evită să forțezi durerea articulară. Este posibil să simți în continuare disconfort chiar dacă antrenamentele în apă oferă o oarecare ușurare pentru articulațiile tale. În acest caz, este preferabil să renunți decât să perseverezi. Poți discuta cu medicul tău despre ceea ce constituie un disconfort normal de antrenament și ceea ce nu constituie disconfort.

- Vino pregătit. Pentru înot și exerciții în apă, de obicei nu ai nevoie de prea mult echipament, dar poate dorești să ai la tine în bagaj ochelari de protecție, încălțăminte de înot sau de piscină care îmbunătățesc tracțiunea, dispozitive de plutire (planșe sau aripioare) și sticle de apă.

Exercițiile în apă, cum ar fi înotul, sunt benefice atât pentru sănătatea ta generală, cât și pentru RA. Lipsa de greutate pe care o resimți atunci când faci exerciții este unul dintre avantajele sale cheie față de activitățile pe uscat, deoarece ajută la eliberarea tensiunii articulare.

În plus, înotul oferă un amestec de exerciții de forță și aerobice care îți poate reduce șansele de boli cardiovasculare, îmbunătățește susținerea articulațiilor și forța musculară și oprește avansarea unor boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel