4 legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului. Au și efecte anticancerigene

Care sunt legumele cele mai bune pentru sănătatea ficatului.
Ficatul este un organ multifuncțional: participă la digerarea alimentelor, metabolizarea nutrienților și îndepărtarea toxinelor. Deși are capacitatea unică de a se regenera după o deteriorare, ficatul nu este invincibil, iar pentru ca acesta să funcționeze în parametrii normali este nevoie de o alimentație echilibrată, dar și un consum moderat de băuturi alcoolice sau dulci.
Există multe alimente bogate în nutrienți cu efecte benefice asupra ficatului, iar un grup alimentar deosebit de important este reprezentat de legume.
Vezi și: Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul
Care sunt cele patru legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului
Sfecla roșie. Sfecla este plină de nutrienți care susțin sănătatea ficatului. Cercetările indică faptul că sucul de sfeclă roșie este o băutură care "promovează sănătatea" și "previne bolile" și poate fi deosebit de utilă pentru sănătatea ficatului.
Un studiu a analizat în mod special impactul sfeclei asupra sănătății ficatului și a constatat că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la protejarea ficatului împotriva anumitor clase de substanțe cancerigene, notează EatThis.
Deși mai sunt multe de aflat despre impactul sfeclei roșii asupra ficatului, datele actuale sugerează că anumiți antioxidanți care se găsesc în sfecla roșie, numiți betalaine, au proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii. Este important de reținut că această constatare este specifică sfeclei roșii și este posibil ca alte soiuri de sfeclă, cum ar fi sfecla aurie, să nu posede aceleași niveluri de antioxidanți.
Sfecla roșie are pe 100 de grame:
- calorii 43
- carbohidrați 9,56 g
- proteine 1,61 g
- grăsimi totale 0,17 g
- colesterol 0 g
- fibre vegetale 2,8 g
- folați 27% din doza zilnică recomandată (DZR)
- niacină 2% din DZR
- riboflavină 4% DZR
- vitamina A 1%
- vitamina C 8%
- vitamina E 0,5%
- sodiu 5%
- potasiu 7%
- calciu 1,5%
- cupru 8%
- fier 10%
- magneziu (6%), mangan (14%) și zinc (3%)
- betacaroten, betaină și luteină-zeaxantină.
Broccoli. Toate legumele sunt bune, însă anumite substanțe nutritive specifice găsite în legumele crucifere, cum este și broccoli, sunt cu adevărat benefice pentru sănătatea ficatului.
Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că cei care au fost hrăniți cu broccoli au avut mai multe metrice hepatice pozitive și o incidență mai mică a bolii ficatului gras non-alcoolic și a tumorilor hepatice.
Deși mecanismul exact al acestui rezultat nu este confirmat, compușii vegetali unici care se găsesc în broccoli și în alte legume crucifere sunt probabil mulțumitori.
Broccoli conține într-o sută de grame:
- calorii 34
- carbohidrați 6,64 g
- grăsimi totale 0,37 g
- fibre 2,6 g
- folați 16% din DZR
- niacină 4% DZR
- vitamina A (21%), vitamina C (149%), vitamina E (1,5%), vitamina K (85%)
- sodiu 2%
- potasiu 7%
- calciu (5%), cupru (5,5%), fier (9%)
- magneziu (5%), mangan (9%), seleniu (5%), zinc (4%)
- betacaroten și luteină-zeaxantină, potrivit Nutrition&You.
Varza de Bruxelles. O legumă cruciferă, devenită populară în ultima vreme, și pe bună dreptate, varza de Bruxelles poate îmbunătăți digestia, oferind o multitudine de vitamine și minerale, aceasta conținând compuși pe bază de plante cu efect benefic pentru funcția hepatică.
Într-un studiu, varza de Bruxelles, în formă crudă, administrată șoarecilor a părut să crească nivelul enzimelor detoxifiante din ficat și plămâni. Se pare că aceste proprietăți detoxifiante sunt cele mai ridicate la consumul în formă crudă decât gătită.
Cu toate acestea, cercetările indică faptul că, chiar și atunci când este gătită, varza de Bruxelles își păstrează capacitatea de a induce aceste enzime detoxifiante. Glucosinolații sunt un compus unic care se găsește în legumele crucifere și care sunt implicați în reacții enzimatice care pot detoxifica compușii cancerigeni din organism.
Legume cu frunze verzi. Acest grup de legume include varza kale, spanacul și varza Collard, care pot fi benefice pentru starea generală de bine, inclusiv pentru sănătatea ficatului.
Ca și celelalte legume din această listă, legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi periculoși.
Pe lângă diminuarea impactului radicalilor liberi în organism, unele legume cu frunze verzi, precum spanacul, par să ofere beneficii mai specifice pentru ficat.
Un studiu recent a constatat că consumul de spanac crud a redus riscul de apariție a bolii ficatului gras non-alcoolic, iar cu cât participanții au consumat mai mult spanac, cu atât a scăzut riscul de apariție a acestei afecțiuni.
Vezi și: Obiceiul alimentar care te scapă de ficatul gras. Medic: A îmbunătățit și controlul diabetului
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
Rolul vitaminei D în sănătatea oaselor și menținerea nivelului de energie. Cele mai bune surse alimentare și nu numai
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și energia zilnică, poate fi cheia unei vieți mai active și a unui sistem imunitar puternic.
Sensibilitatea la frig, semn al disfuncției glandei tiroide. Ce probleme poți avea
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
Otrava care ne afectează sistemul endocrin. Duce la boli grave, inclusiv cancer
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Nodulii tiroidieni, mai puțin periculoși decât cancerul de prostată. Dr. Radu Mihai: E o boală mult mai severă, cu mortalitate serioasă
Grelina: hormonul care dictează pofta de mâncare. Echilibrul esențial dintre grelină și leptină
Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Cum influențează suplimentele de calciu sănătatea oaselor și a organismului. Cine ar trebui să ia suplimente de calciu
Hormonii, tratament revoluționar în îmbătrânirea pielii. Noi descoperiri în prevenirea ridurilor și albirea părului
Acest truc genial previne apariția ridurilor și oprește albirea părului.
De ce te îngrași la menopauză. Ce soluții există și ce rol joacă nivelul de estrogen
Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave
Ce tip de burtă ai? Uite cum poți slăbi rapid. Așa scapi de grăsimea de pe burtă definitiv
Terapia hormonală în perimenopauză. Cum afectează vârsta biologică și care sunt riscurile de sănătate
Care este cea mai bună sare și ce boli previne. Dr. Roxana Novac: Are multe beneficii
Aceasta este cea mai bună sare. Poate preveni inclusiv anumite boli psihice.
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne
Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză. Codreanu: Un DA la una din acele întrebări îți atrage atenția
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Primul semn că ai probleme cu tiroida
Primele simptome care indică o problemă cu glanda tiroidă: hipertiroidism sau hipotiroidism.