5 remedii RAPIDE pentru ochii obosiți

Dana Lascu |
Data publicării:
Multe afecțiuni fac ochii să fie obosiți și să lăcrimeze abundent
Multe afecțiuni fac ochii să fie obosiți și să lăcrimeze abundent

Muncim mult la calculator, stăm toată ziua cu ochii în telefon sau pe tabletă, iar seara, înainte de culcare, ne uităm la televizor. Nu e de mirare că avem ochii obosiți. Iată ce remedii rapide ai la îndemână:  

Statul cu ochii într-un ecran ore în șir obosește ochii, îi usucă și pot să a pară dureri. Iată 5 remedii pentru ochii obosiți: 

1) Comprese umede și calde

Puneți o compresă umedă și caldă peste ochi pentru a calma ochii obosiți și dureroși. Un prosop curat înmuiat în apă caldă e perfect. Compresele calde pot:
- adăuga umiditate ochilor uscați, 
- ameliorează durerea, 
- ajută la creșterea fluxului sanguin
- relaxează spasmele musculare. 

Spălați-vă mâinile înainte de a face compresa, astfel încât bacteriile să nu intre în ochi. Înmuiați prosopul curat în apa pe care ați fiert-o (pentru a o steriliza) și ați răcit-o până când rămâne călduță. Apoi puneți prosopul umed pe ochi timp de 5-10 minute.

2) Reglați luminile ecranelor și purtați ochelari de protecție

Dacă aveți ochii obosiți, reglați lumina de pe ecranul televizorului, al computerului și al telefonului pentru a nu fi nevoit să vă forțați vederea. În timp ce vă uitați la televizor, lăsați o lumină aprinsă în cameră (o veioză, spre exemplu) pentru că este mai ușor pentru ochi să păstrați camera ușor luminată. Când citiți, lumina trebuie să cadă pe carte sau pe tabletă din spatele vostru nu să vă bată în ochi. Pe ecranele digitale, reglați luminozitatea pentru a se potrivi cu nivelul de lumină din jurul vostru. De asemenea, reglați contrastul ecranului, astfel încât ochii să nu fie nevoiți să se încordeze pentru a vedea.

Purtarea ochelarilor de vedere la computer vă poate ajuta să evitați oboseala ochilor în timp ce lucrați la computer. Sunt și mai buni dacă au filtru albastru, astfel încât să filtreze lumina care afectează vederea. Ecranul computerului nu trebuie să fie prea aproape. 

Asigurați-vă că ecranul computerului este la o înălțime și la o distanță adecvate de ochii dvs. pentru a nu vă obosi ochii. Adică la circa 50 de cm de ochii dumneavoastră! Și reglați dimensiunea textului, astfel încât să nu mijiți ochii. Faceți pauze regulate de uitat în ecran și concentrați-vă pe obiecte mai îndepărtate pentru a reduce riscul de oboseală a ochilor.

Experții spun că atunci când folosești un dispozitiv digital, ar trebui să faci pauze după regula 20-5-20. Faceți o pauză de 20 de secunde pentru a privi ceva la 5 metri distanță la fiecare 20 de minute. Un alt sfat: pentru fiecare 2 ore petrecute în fața ecranului, odihniți-vă ochii timp de 15 minute.

3) Acoperiți ochii cu palmele

Așezarea palmelor peste ochi periodic vă poate ajuta să vă relaxați ochii. Experții în ochi leagă această tehnică de o terapie alternativă numită Metoda Bates, inventată de medicul oftalmolog William Bates. El s-a întrebat dacă ochelarii sunt singura modalitate de a fixa vederea unei persoane. Cercetările arată că metoda sa nu corectează vederea, dar aplicarea ei ar putea ajuta la ușurarea oboselii ochilor. Puneți palmele peste ochii închiși, fără a pune presiune pe globii oculari. Ideea este că acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați ochii.

4) Faceți exerciții oculare

Efectuarea de exerciții oculare poate ajuta la ameliorarea oboselii ochilor. Asta pentru că ochii au mușchi și pot beneficia și ei de un antrenament, ca oricare alt mușchi din corp. Totuși să nu vă așteptați ca mușchii ochiului să se umfle ca un biceps sau un triceps, ci doar să funcționeze mai bine. Încercați acest lucru: țineți degetul la câțiva centimetri de ochi și concentrați-vă asupra lui. Apoi, concentrați-vă departe, apoi înapoi pe deget. Repetați de câteva ori. Sau, închideți ochii, rotiți-i în sus spre tavan, apoi în jos, spre podea. Uită-te la dreapta, apoi la stânga.

5) Încercați pliculețele de ceai

Puneți pe pleoape, ca o compresă, pliculețe de ceai de mușețel folosite, scurse bine (să fie doar ușor umede, nu ude) și răcite. Vă pot ajuta la calmarea ochilor obosiți și la reducerea umflăturii și a cearcănelor. Atenție, însă, să nu vă curgă ceai în ochi, pentru că poate fi iritant. De aceea, pliculețele trebuie scurse bine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel