6 alimente bogate în enzime: Îmbunătățesc sănătatea digestivă și încetinesc îmbătrânirea celulară

Enzimele sunt o parte vitală a fiecărui proces fiziologic din organism. De fapt, enzimele trăiesc în fiecare celulă din corp. Aceste enzime contribuie la sănătatea sistemului digestiv și influențează, de...
De ce are nevoie corpul de enzime?
Pentru: producere de energie, absorbția oxigenului, combaterea infecțiilor și vindecarea rănilor, reducerea inflamației, transportarea deșeurilor toxice, descompunerea grăsimilor din sânge, dizolvarea cheagurilor de sânge, reglarea corectă a hormonilor, încetinirea procesului de îmbătrânire etc.
Ce alimente sunt bogate în enzime
Începe să consumi aceste alimente bogate în enzime pentru a-ți îmbunătăți digestia:
1. Varză
Varza este unul dintre cele mai bune alimente pe care le putem cultiva și mânca datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și mediu. Experții estimează că există de multe ori mai multe enzime în muguri decât în majoritatea fructelor și legumelor crude.
2. Ananas
Poate că nu știi, dar ananasul conține un compus cunoscut sub numele de bromelaină, un compus enzimatic care descompune proteinele. Da! O enzimă proteică dintr-un fruct. Și s-a dovedit că acest compus are efecte anti-cancer și antiinflamatoare. Ananasul conține, de asemenea, mai multe enzime importante, inclusiv enzime de digestie a proteinelor, cunoscute sub numele de cisteină proteaze. Aceste enzime au capacitatea de a ajuta la inflamația excesivă, coagularea sângelui și chiar anumite tipuri de creștere a tumorii.
3. Avocado
Avocado conține cea mai mare cantitate de grăsime din regatul fructelor, așa că nu e de mirare de ce conține lipază, o enzimă necesară pentru descompunerea grăsimilor din dietă. Lipaza poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea indigestiei. Nutrienții și enzimele din avocado pot ajuta la reducerea inflamației și în organism.
4. Banane
Bananele nu sunt doar bogate în potasiu. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de două enzime diferite cunoscute sub numele de amilază și maltază. Amilaza, care se găsește și în salivă, este prima enzimă care începe să descompună carbohidrații. Asta face ca alimentele cu amidon să aibă un gust dulce pe măsură ce mestecăm. Maltoza este o dizaharidă formată din două unități de glucoză legate printr-o legătură α(1→4), în urma unei reacții de condensare. Maltoza este obținută la hidroliza enzimatică a amidonului în prezența amilazelor. Denumirea sa provine de la malț, deoarece ea este întâlnită în semințele care germinează, acestea descompunând amidonul pentru a obține surse de hrană.
5. Papaya
Papaya este bogată în enzime proteolitice, inclusiv papaină. Papaina joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului digestiv. De fapt, este considerată una dintre cele mai eficiente enzime pentru descompunerea cărnii și a altor proteine din organism și are și beneficii antiinflamatoare puternice.
6. Alimente fermentate
Legumele fermentate sunt o sursă dietetică excelentă de mulți nutrienți, inclusiv enzime. Aceste enzime sunt însoțite de probiotice benefice, fiind o combinație excepțională pentru un proces digestiv eficient.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.