EXCLUSIV Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional

Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Chef Adi Hădean ne vorbește despre păstrarea tradiției în gastronomie, așa cum este ea, fără a fi prelucrată de noile obiceiuri culinare ale societății...
Ne întrebăm dacă s-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea. Ne întrebăm dacă ne pierdem tradițiile. Ne întrebăm dacă este un lucru bun să îmbinăm vechiul cu noul sau doar să le lăsăm să conviețuiască.
Discutând cu chef Adi Hădean, ne-a fost adusă în vedere o perspectivă echilibrată asupra relației dintre tradiție și evoluție în gastronomie. El subliniază că, deși mulți oameni se îndreaptă către opțiuni alimentare moderne și internaționale, nu trebuie să uităm că există încă mulți care păstrează și respectă tradițiile culinare transmise de la bunici și străbunici.
”Sunt foarte mulți oameni care păstrează tradițiile an de an, cu asteriscul că lumea evoluează și mergem în sensul în care evoluează toată lumea”, ne-a spus chef Adi Hădean, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cu toate acestea, evoluția este inevitabilă și societatea se schimbă într-un ritm rapid. Tinerii sunt adesea influențați de tendințele din social media, dar pentru cei mai în vârstă, tradițiile rămân o parte importantă a identității lor culinare.
Chef Adi Hădean ne spune că ”sunt foarte mulți oameni, mai ales în orașe, care preferă să comande, preferă să mănânce internațional sau preferă să mănânce mai light (mai slab caloric)” și ”poate că persoanele mai tinere sunt influențate de trendurile de pe Tik Tok, Instagram, Youtube Shorts, dar pentru persoanele care au trecut de 45-50 de ani, nu cred că rețelele sociale reprezintă o mare influență”.
Tradiția trebuie să fie respectată și urmată pentru a fi păstrată în viață
Schimbarea unui obicei vechi cu unul nou înseamnă că tradiția originală își pierde relevanța și identitatea. Totuși, tradiția și contemporanul nu sunt mutual exclusive, ci pot coexista în armonie, dar, conform spuselor lui chef Adi Hădean, cele două nu se pot îmbina: ”Tradiția nu trebuie îmbinată cu nimic. Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Definiția tradiției este perpetuarea unui obicei. Dacă îl schimbi cu un obicei nou, devine un obicei nou, nu mai este vechiul obicei.
Asta nu înseamnă că tradiția și contemporanul se exclud, pentru că fiecare casă nouă începe să își creeze propriile tradiții. În paralel cu vechiile tradiții ale familiei, în fiecare casă nouă se creează și noi tradiții. Deci, ele nu se exclud, doar că sunt lucruri diferite”, ne-a mai explicat chef Adi Hădean.
Cât despre identitatea culturală gastronomică românească, aceasta este în continuă evoluție și dezbatere. Definirea și conturarea acestei identități sunt procese complexe, care necesită timp și contribuția tuturor celor implicați în gastronomie.
Chef Adi Hădean: Identitatea culturală gastronomică românească este un concept în curs de definire și de formare. Este o dezbatere care a început acum câțiva ani și care încă durează.
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Epidemia cu norovirus: cât de gravă este infecția. Carmen Dorobăț: Are un grad destul de ridicat. Să ne ferim să consumăm alimente din zone stradale. La copii se transmite cel mai ușor
Cauza care declanșează stresul și atacurile de panică. Psiholog, sfat util să treci peste anxietate și stres: Putem gestiona tot, acționând
Gestionarea eficientă a stresului și anxietății zilnice este esențială pentru menținerea sănătății mentale și fizice.
Menstruațiile dureroase provoacă anxietate și depresie. De ce ibuprofenul NU e suficient și ce trebuie să faci
Fructele îngrașă? Zahărul din fructe este periculos? Răspunsul te va surprinde
De ce te simți confuz când ai 20 de ani? Radu Leca: Aceste trei întrebări generează căutarea identității
Principala diferență între anxietate și depresie. Ce spune anxiosul și ce spune depresivul. Ramona A. Dumitru: Anxietatea se referă la frici, depresia la tristețe
Vârsta la care apare primul test al maturității. Daniela Simulescu: Am avut un picaj. Simți că ți se de lumea peste cap. Mulți s-au confruntat cu multe clase de demoni interiori
"Acolo e un test al maturității din punct de vedere astrologic. Simți că ți se de lumea peste cap, nu înțelegi ce se mai întâmplă".
Întârzierile de vorbire și mișcare - când e cazul să ceri o opinie neurologică
Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni
Penjemine, vaporii de canabis care păcălesc părinții și profesorii. Mulți tineri le inhalează fără să fie depistați
Ce sunt „penjaminele”? Acești vapori câștigă popularitate în rândul tinerilor.
Detaliu uimitor despre laptele matern. Beneficiu neașteptat pentru bebeluși
De ce unii oameni nu se bucură de reușite. Ce urme lasă: „după râs vine plâns” și „nu te bucura prea tare, nu durează”: Sindromul perfecționitului nefericit
”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres”, este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
De ce dietele funcționează la unele persoane, dar la altele nu. Alina Epure: Dieta se aplică doar la nivel individual, să știm exact ce nevoie are corpul
Mâncarea românească: ce o face să fie românească și specială. Chef Orlando Zaharia: De demult, avea nevoie de un ingredient special
Consumatorii de droguri ”sunt niște carcase ambulante, zombi”. Dr. Radu Țincu: Societatea va fi alcătuită din persoane disfuncționale
Vârsta consumatorilor de substanțe psihoactive a scăzut la 9-10 ani. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă.
Substanța care declanșează cancer. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați. Ești expus zilnic fără să știi
Endorfinele: ce sunt și cum să le crești în mod natural. Trucul cu ciocolata neagră sau mâncare picantă
Ce sunt endorfinele și cum vă puteți crește endorfinele din corp în mod natural.
Principala cauză a anxietății și depresiei. Ramona A. Dumitru: Cei mai predispuși la această tulburare sunt bătrânii
Care sunt cauzele comune care provoacă anxietatea, respectiv depresia? Cum ne afectează anxietatea și depresia viața de zi cu zi?
Vor fi tot mai mulți adolescenți obezi şi supraponderali
"Am decis să vorbesc cu un om din exterior, care nu mă judecă. Eticheta de nebun a omului care merge la psiholog a expirat. Acum e cool! Sunt bine cu mine și cu puținii oameni din jurul meu"
Fără prieteni la 30 de ani într-o eră a conexiunii sociale? Ce s-a aflat despre adulții care nu au niciun prieten
Ce se întâmplă cu adevărat când nu ai niciun prieten? Adevărul crud pe care nimeni nu vrea să-l spună despre viața socială a adulților.