EXCLUSIV Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional

Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Chef Adi Hădean ne vorbește despre păstrarea tradiției în gastronomie, așa cum este ea, fără a fi prelucrată de noile obiceiuri culinare ale societății...
Ne întrebăm dacă s-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea. Ne întrebăm dacă ne pierdem tradițiile. Ne întrebăm dacă este un lucru bun să îmbinăm vechiul cu noul sau doar să le lăsăm să conviețuiască.
Discutând cu chef Adi Hădean, ne-a fost adusă în vedere o perspectivă echilibrată asupra relației dintre tradiție și evoluție în gastronomie. El subliniază că, deși mulți oameni se îndreaptă către opțiuni alimentare moderne și internaționale, nu trebuie să uităm că există încă mulți care păstrează și respectă tradițiile culinare transmise de la bunici și străbunici.
”Sunt foarte mulți oameni care păstrează tradițiile an de an, cu asteriscul că lumea evoluează și mergem în sensul în care evoluează toată lumea”, ne-a spus chef Adi Hădean, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cu toate acestea, evoluția este inevitabilă și societatea se schimbă într-un ritm rapid. Tinerii sunt adesea influențați de tendințele din social media, dar pentru cei mai în vârstă, tradițiile rămân o parte importantă a identității lor culinare.
Chef Adi Hădean ne spune că ”sunt foarte mulți oameni, mai ales în orașe, care preferă să comande, preferă să mănânce internațional sau preferă să mănânce mai light (mai slab caloric)” și ”poate că persoanele mai tinere sunt influențate de trendurile de pe Tik Tok, Instagram, Youtube Shorts, dar pentru persoanele care au trecut de 45-50 de ani, nu cred că rețelele sociale reprezintă o mare influență”.
Tradiția trebuie să fie respectată și urmată pentru a fi păstrată în viață
Schimbarea unui obicei vechi cu unul nou înseamnă că tradiția originală își pierde relevanța și identitatea. Totuși, tradiția și contemporanul nu sunt mutual exclusive, ci pot coexista în armonie, dar, conform spuselor lui chef Adi Hădean, cele două nu se pot îmbina: ”Tradiția nu trebuie îmbinată cu nimic. Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Definiția tradiției este perpetuarea unui obicei. Dacă îl schimbi cu un obicei nou, devine un obicei nou, nu mai este vechiul obicei.
Asta nu înseamnă că tradiția și contemporanul se exclud, pentru că fiecare casă nouă începe să își creeze propriile tradiții. În paralel cu vechiile tradiții ale familiei, în fiecare casă nouă se creează și noi tradiții. Deci, ele nu se exclud, doar că sunt lucruri diferite”, ne-a mai explicat chef Adi Hădean.
Cât despre identitatea culturală gastronomică românească, aceasta este în continuă evoluție și dezbatere. Definirea și conturarea acestei identități sunt procese complexe, care necesită timp și contribuția tuturor celor implicați în gastronomie.
Chef Adi Hădean: Identitatea culturală gastronomică românească este un concept în curs de definire și de formare. Este o dezbatere care a început acum câțiva ani și care încă durează.
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Cine e Labubu, de fapt? Copiii noștri sunt în pericol! Avertismentul dur al dr. Mihai Craiu: Vor fi bântuiți!
România, pe locul 16 din 36 de țări în clasamentul privind bunăstarea copiilor. Ţările de Jos şi Danemarca, pe primele locuri
Paracetamol: doza maximă recomandată, când și pentru ce se ia: Poate duce la insuficiență hepatică
Cum să iți arăți afecțiunea în relație: gesturi pe care trebuie să le faci
A oferi și a primi afecțiune este una dintre caracteristicile relațiilor sănătoase, dar asta nu înseamnă că este întotdeauna ușor.
Epidemia cu norovirus: cât de gravă este infecția. Carmen Dorobăț: Are un grad destul de ridicat. Să ne ferim să consumăm alimente din zone stradale. La copii se transmite cel mai ușor
Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional
Primul pas pentru îndepărtarea anxietății și depresiei. Ramona A. Dumitru: Dacă faci asta ești în afara pericolului cu potențial distructiv și 100% toxic
Sfaturi de auto-ajutor pentru tinerii și oamenii care trec prin anxietate și depresie.
7 lucruri de făcut când partenerul tău este într-o dispoziție proastă
Când partenerul tău este într-o dispoziție proastă poate fi o dezamăgire majoră, dar este important să nu o iei personal.
Endorfinele: ce sunt și cum să le crești în mod natural. Trucul cu ciocolata neagră sau mâncare picantă
Ce sunt endorfinele și cum vă puteți crește endorfinele din corp în mod natural.
Cum să te cerți fără să te cerți: 3 reguli de știut. Ultima te va surprinde. Cea mai mare gafă pe care o faci fără să-ți dai seama
De ce amânăm sarcinile importante. Cum ieșim din procrastinare: 5 pași esențiali
"Am decis să vorbesc cu un om din exterior, care nu mă judecă. Eticheta de nebun a omului care merge la psiholog a expirat. Acum e cool! Sunt bine cu mine și cu puținii oameni din jurul meu"
"Pâinea nu îngrașă!" Nadia Eperjessy: Numai un surplus caloric poate să ducă la creștere în greutate, indiferent de ce aliment vorbim
Cauza care declanșează stresul și atacurile de panică. Psiholog, sfat util să treci peste anxietate și stres: Putem gestiona tot, acționând
Gestionarea eficientă a stresului și anxietății zilnice este esențială pentru menținerea sănătății mentale și fizice.
De ce dietele funcționează la unele persoane, dar la altele nu. Alina Epure: Dieta se aplică doar la nivel individual, să știm exact ce nevoie are corpul
Cum te pot ajuta shake-urile de proteine să pierzi în greutate
Burnout, boala care îți mănâncă ani din viață. Daniela Simulescu: Oamenii ăștia nu mai au viață. Nu le ajunge nici măcar un an să se vindece cu adevărat
"Ce am învățat eu la terapie e că nu suntem stăpânii lumii, nu suntem perfecți. Suntem destul de vulnerabili, câteodată greșim".
Cum poți să ajuți pe cineva cu probleme de sănătate mintală. Ecaterina Bănică: Renunțați la prejudecata că sunt nebun dacă merg la un psihoterapeut sau psihiatru!
Locurile din care te poți infecta cu HPV. Poți lua HPV de pe colacul de toaletă? Care e adevărul
Din ce locuri te poți infecta cu virusul HPV. Poți lua HPV de pe colacul de WC?
Dependenţa de telefon, o problemă reală. Tinerii îşi verifică telefonul de 400 de ori pe zi
"Lipsa de educație și scăderea drastică a inteligenței au propulsat poporul român pe un loc fruntaș la tot ceea ce înseamnă un popor ce nu simte nimic pentru nimeni"
De ce s-a pus eticheta de nebun dacă ai anxietate sau depresie? Psihologul Ramona A. Dumitru explică.
Statul pe Internet aduce fericire. Detaliul care te va surprinde
La ce să fii atent înainte să mai faci skanderbeg. Liviu Ojoga: Lucrurile sunt relativ clare. Reușește să fractureze humerusul spiroid
Problema de sănătate pe care o poți dezvolta dacă faci skanderbeg.