7 moduri de a combate insomnia

Dana Lascu |
Data publicării:
Insomnia              Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Definiția standard a insomniei ne spune că este pur și simplu incapacitatea de a adormi. Cu toate acestea, insomnia poate fi o problemă mult mai complexă. Iată 7 moduri de a o combate: 

Insomnia este, prin definiție, incapacitatea de a adormi. Cu toate acestea, condiția - care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume - poate fi o problemă mult mai complexă, una care se poate referi la mai mulți factori.

Ce cauzează insomnia

Insomnia poate fi o problemă pe termen scurt sau pe termen lung. Insomnia pe termen scurt (sau tranzitorie) poate fi cauzată de mai multe boli, de stres, de călătorii sau factori de mediu. Insomnia pe termen lung (sau cea cronică) este de obicei cauzată de o stare psihologică sau fizică subiacentă, potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, SUA.

Bolile sau afecțiunile medicale care pot provoca insomnie pe termen scurt includ alergii, probleme gastro-intestinale, artrită, astm, dureri cronice și afecțiuni neurologice, potrivit National Sleep Foundation.

Bolile neurologice care pot provoca insomnie includ Parkinson sau sindromul picioarelor neliniștite. Persoanele care au sindromul picioarelor neliniștite, spre exemplu, experimentează de obicei o creștere a simptomelor în perioadele de odihnă sau inactivitate; acest lucru face ca somnul să fie mult mai dificil. Studiile arată că persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniștite sunt mai predispuse să sufere de depresie, stres și anxietate.

Insomnia nu numai că poate avea un impact asupra nopților, dar și asupra zilelor. O lipsă cronică de somn cauzează somnolență în timpul zilei și o creștere a anxietății și iritabilității și, de asemenea, vă expune riscului de a conduce somnolent, de a avea accidente și de a cădea acasă.

Ce poți face ca să eviți insomnia

Este posibil ca medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală să nu fie necesare pentru a vă trata insomnia. În anumite cazuri, soluția poate sta în schimbarea stilului de viață. Următoarele șapte sfaturi vă pot ajuta:

1) Păstrați aceeași oră de culcare și de trezire în fiecare zi. Acest lucru vă poate ajuta corpul să intre într-o rutină pentru a dormi bine, regulat, în același interval orar și pentru la fel de mult timp. De asemenea, este important să evitați să dormiți la prânz dacă suferiți de insomnie, deoarece acest lucru vă poate perturba rutina de somn a corpului.

2) Înlăturați aparatele electronice și ecranele din dormitor și evitați să le folosiți înainte de culcare. Aceste dispozitive vă pot distrage atenția de la adormire și vă pot menține corpul într-o stare de alertă, pentru că emit lumină albastră, care s-a demonstrat că afectează somnul.

3) Exerciții fizice în timpul zilei. Cu cât mai multă activitate fizică faceți în timpul zilei, cu atât este mai probabil să vă simțiți obosit când vine ora de culcare.

4) Evitați stimulentele înainte de culcare. Stabiliți un timp limită în timpul zilei pentru a bea ultima ceașcă de cafea. Un studiu al Journal of Clinical Sleep Medicine a examinat efectele cofeinei asupra somnului și a recomandat să nu se bea cofeina cu 6 ore înainte de culcare.

5) Nu consumați alcool înainte de culcare. În timp ce consumul de alcool înainte de culcare vă poate ajuta inițial să adormiți rapid, este mai probabil să experimentați întreruperi în timpul somnului și să vă treziți pe tot parcursul nopții.

6) Evitați să priviți ceasul. Dacă întâmpinați probleme cu adormirea, privitul ceasului pe măsură ce trece timpul poate doar să agraveze problema și să vă crească anxietatea legată de faptul că nu adormiți.

7) Răciți dormitorul înainte de a merge la culcare. Temperatura din dormitor trebuie să fie mai mică pentru a vă odihni așa cum trebuie. Dacă folosiți aer condiționat nu-l lăsați să meargă peste noapte, pentru că zgomotul vă va deranja somnul. Răciți dormitorul la 19-20 de grade înainte de a vă băga în pat și închideți aerul condiționat. La fel procedați și cu ventilatoarele.  

Dacă insomnia persistă, trebuie să mergeți la doctor, pentru că lipsa de somn are efecte devastatoare asupra organismului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel